Israel løslot ytterligere 30 palestinere. Våpenhvileavtalen opphører

Den syvende gisselutvekslingen har allerede funnet sted. I kveld løslot israelerne ytterligere 30 palestinere i bytte mot åtte gisler holdt av Hamas. Ifølge den israelske fengselsadministrasjonen var de løslatte utelukkende kvinner og barn.

I morges ankom en buss med løslatte palestinere til Ramallah. Der ble han møtt av flere titalls mennesker, hvorav noen også bar flagg fra Hamas-bevegelsen, skriver AP-byrået.

Våpenhvileavtalen, som utløper i formiddag, inkluderer løslatelse av palestinere og gisler holdt av Hamas-bevegelsen. I følge avtalen skal ti gisler og 30 palestinere løslates for hver dag av våpenhvilen. Torsdag løslot Hamas bare åtte personer, mot 12 som ble løslatt onsdag, sa den israelske hærens talsmann Daniel Hagari ifølge AP.

Partene har ennå ikke varslet en forlengelse av våpenhvilen, men myndighetene sier det fortsatt forhandles om muligheten for en lengre våpenhvile. Ifølge en AFP-kilde uttrykte Hamas-bevegelsen torsdag sin vilje til å forlenge våpenhvilen ytterligere. Ifølge en ikke navngitt byråkilde forlenges den for tiden med én dag.

Israel må iverksette tiltak for å beskytte sivile før de starter en militær operasjon på den sørlige Gazastripen. USAs utenriksminister Antony Blinken fortalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i går. Blinken la til at den israelske regjeringen var enig. Dette melder Reuters-byrået.

Ifølge Blinken er det nødvendig å etablere såkalte trygge soner i de sørlige og sentrale delene av Gazastripen hvor sivile kan søke tilflukt fra kampene. «Israel har … en av de mest avanserte hærene i verden. Den er i stand til å nøytralisere trusselen fra Hamas og samtidig minimere skade på uskyldige menn, kvinner og barn. Og han er forpliktet til å gjøre det, sa Blinken til journalister i Tel Aviv.

Ifølge Blinken er dagens prioritet å sikre at alle gisler som holdes av Hamas kan reise hjem, og USA, sammen med sine partnere, søker en ytterligere forlengelse av den midlertidige våpenhvilen.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *