Kommentar til den nye scenen og moderne arkitektur

Det er et forhold mellom arkitektur og samfunn som på mange måter ligner på menneskelige forhold. Sosiale verdier, ritualer og måten vi bruker tiden på er i stadig endring. Og arkitektur – selv det som allerede er bygget – må reagere på disse endringene og være forståelse for dem.

Hvis det er en misforståelse, må du ta et nyttig skritt, jobbe med deg selv og gjøre en korreksjon. Ikke for å tjene penger eller vise seg frem, men som et tegn på gjensidighet og å lære av en ny situasjon. Akkurat som da Prahas Dopravní podnik fokuserte på Jiřího z Poděbrady metrostasjon, gjenopprettet den opprinnelige arkitekturen til sin tapte sjarm og fjernet forekomster av reklame og visuell smog. Og at han forhåpentligvis snart skal bygge heis der.

Men når arkitektur er virkelig eksepsjonell, kan den forutse endring eller til og med bidra til å forme den. Og det er nettopp det Ny Scene i Nationaltheatret er, i stand til å følge samfunnet og forandre seg med det.

Bygget ble åpnet for førti år siden, i november 1983, for å markere 100-årsjubileet for åpningen av Nationaltheatret. Det er sant at det tidligere regimet ikke var et godt eksempel for å illustrere metaforen om gjensidig forståelse. Som med mange ting, inkludert arkitektoniske endringer i det historiske miljøet, brydde han seg ikke. For å bygge den nye nasjonalteaterbygningen ble flere hus i empirestil på Národní trida revet. Dette frigjorde plass til to nye operasjonssalbygninger, en multifunksjonssal samt underjordiske tekniske rom, et depot og en parkeringsplass, som ligger under Piazzettaen, dagens Václav Havel-plass.

Forberedelsene til prosjektet var ganske hektiske på grunn av den klart definerte jubileumsdatoen, og den endelige formen på flerbygningskomplekset er et resultat av tvister og kompromisser. Ved utarbeidelsen av prosjektet gikk flere arkitekter på skift, som måtte følge hverandre litt kunstig. Det endte med en ukarakteristisk erkjennelse fra Gama-studioet. Så uttrykksfull som sjefen hans Karel Prager kunne klare.

Til tross for de komplekse forholdene den ble opprettet under, viser Nová scéna de beste trekkene fra senmoderne arkitektur. Både bygningen og interiøret er skulpturelt, men minimalistisk. Prager valgte en liten mengde materialer av høy kvalitet – grønn stein, lyst tre, glass og rustfritt stål. Disse brukte han i hele bygget, innvendig og utvendig. Selv om Nová scéna ligger i Prahas historiske sentrum og i sin natur er et komplement til nasjonalteateret i nyrenessansen, finner vi ingen historiserende elementer i arkitekturen som blindt ville kopiere nabobygningen. Han tilpasser seg ikke omgivelsene og spiller ikke for noe. Det er en dristig, selvrettferdig, tidløs bygning med en mening.

Det er en av de få bygningene i det historiske sentrum av Praha som jeg føler respekterer – til og med støtter – min livsstil som ung innbygger i hovedstaden. Og samtidig levde jeg ikke for å se tiden den ble til. Jeg kan gå til Café Nona deres for et forretningsmøte, og det virker som et sofistikert profesjonelt sted.

Men når jeg noen timer senere drar dit for en øl og gretne klager over det samme arbeidsmøtet, trenger jeg ikke prøve å se bra og profesjonell ut – den modernistiske arkitekturen viser sitt bekymringsløse, forståelsesfulle ansikt. Samtidig kan jeg ta med en venn fra Amerika til New Scene og vise ham hvor kosmopolitisk Praha er. Når jeg vil føle meg verdslig igjen, går jeg til en av de aktuelle produksjonene – og hver gang jeg faller i kjeven, ikke bare fra marmorfoajeen før jeg går inn i hallen, men også fra hvordan den minimalistiske salen toner inn i bakgrunnen og rommet kan være lagt til enhver dramatisk scenografi.

På vei hjem kan jeg puste i det åpne rommet til Piazzetta, et sted som ikke bare har to motstående teatre ved siden av hverandre, men som også gir meg plass. Det er et sted som ikke spør meg om noe, ikke selger meg noe. Et sted hvor jeg kan sitte på trappa og spise midnattsburritoen min uten å skamme meg.

Den nye gjenoppbyggingsscenen venter på deg snart. Som mange andre bygninger fra denne perioden. Mens du leser disse linjene lurer du kanskje på hvorfor jeg ikke skriver om den tilsynelatende mer aktuelle og kontroversielle renoveringen av sentralstasjonen. Det er ikke bare disse to husene som begynner å bli gamle og trenger mye hjelp. Men våre nåværende intervensjoner oppnår sjelden sin opprinnelige kvalitet. Akkurat som ekstraordinær arkitektur ønsker oss velkommen, ønsker vi den velkommen nå.

Sjekk ut bildene av Nationaltheatrets nye scene.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *