Oljeproduksjon og klima | Nye søksmål mot den norske stat

(Oslo) To miljøorganisasjoner kunngjorde torsdag at de saksøker den norske stat for menneskerettigheter og grunnlovsbrudd, dagen etter at Oslo ga grønt lys til nye olje- og gassprosjekter i landet.


De nordiske avdelingene av Greenpeace og Natur og Ungdom, som tidligere har fått sparken for en lignende klage, protesterer mot den planlagte byggingen av tre nye oljefelt, Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil, som den norske regjeringen har sagt ja til.

«Den norske regjeringen er fokusert på å åpne opp nye oljefelt som vil generere fossilt brensel i flere tiår inn i fremtiden», kritiserte Norges Greenpeace-leder Frode Pleym i en uttalelse.

«Han ignorerer åpenbart klimaet, vitenskapen og til og med vår egen høyesterett i sine forsøk på å imøtekomme oljeindustrien,» la han til.

Olje- og energidepartementet ga onsdag grønt lys til 19 olje- og gassprosjekter med en samlet verdi på over 200 milliarder kroner (24,5 milliarder dollar).

Disse prosjektene sikrer utvidelse av eksisterende hydrokarbonfelt og investeringer for å øke hastigheten på hydrokarbonutvinningen, men også bruk av nye forekomster, inkludert Yggdrasil, under ledelse av Aker BP-konsernet.

Tyrving, også drevet av Aker BP, og Breidablikk, drevet av giganten Equinor, har fått forhåndsgodkjenninger.

For å begrunne sin avgjørelse nevnte regjeringen sysselsetting, kompetanseheving, men også behovet for at Norge, som ble den største leverandøren av gass til Europa i fjor etter krigen i Ukraina, fortsetter å forsyne kontinentet med energi.

I desember 2020 avviste Norges Høyesterett en anmodning fra Greenpeace og Natur og Ungdom om å kansellere 2016-tildelingen av ti oljeutvinningstillatelser i Barentshavet i Arktis.

Det øverste rettslige organet i landet bestemte at artikkel 112 i grunnloven som garanterer alle rett til et sunt miljø bare kan anvendes dersom staten ikke tar ansvar for miljø og klima, noe den sier ikke har skjedd.

Denne gangen hevder de to frivillige organisasjonene at studier av klimapåvirkningene av de tre fremtidige oljefeltene er «enten ikke-eksisterende eller svært utilstrekkelige» og at den norske stat bryter sin forpliktelse til å beskytte interessene til barn som er garantert av grunnloven og Internasjonal konvensjon om barnets rettigheter.

Olje- og energidepartementet mener at deres vedtak ikke er grunnlovsstridige.

«Regjeringen respekterer sine forpliktelser etter Parisavtalen» på klima, svarte statssekretær Andreas Bjelland Eriksen.

«Samtidig må vi bidra til energisikkerhet under omstillingen […] Tillatelsene vi har gitt sikrer at Europa fortsatt vil ha tilgang til energi i fremtiden.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *