Norges oppmerksomhet på Litauen – fra forretningsforbindelser til solid sosial støttevirksomhet

Med sitt besøk understreker kongeparet de sterke bilaterale relasjonene mellom Norge og Litauen på områdene politikk, forsvar og økonomi. Først skal de møte med statsoverhodet Dalia Grybauskaite og signere forpliktelser innenfor rammen av presidentskapet, ifølge hvilke Litauen vil motta mer enn 117 millioner euro i støtte de neste syv årene. Hovedmålet er å redusere sosial og økonomisk ulikhet i Litauen. Midlene vil bli tildelt institusjoner som arbeider innen områdene sivilsamfunn, justis, helse, miljø, kultur, vitenskapelig forskning og entreprenørskap og innovasjon.

25. april deltar gjestene på det største årlige arrangementet for å fremme samarbeid mellom land og utvikling av gjensidige forretningsforbindelser – Norwegian-Lithuanian Economic Forum. Årets tema er «Teknologi som inspirerer til vekst.»

«Vi kan være glade for at vi, takket være det langsiktige og produktive samarbeidet med den norske ambassaden og den offentlige institusjonen Versli Lietuva, vil være vertskap for et sterkt og gjensidig meningsfylt arrangement i år.» Selv om organisasjonens direkte oppgave er å støtte det norske samfunnet i Litauen, kan vi ikke se bort fra at Norge er en viktig forretningspartner for Litauen. «Det er et gjensidig behov for tettere partnerskap,» sa Lina Mockutė, arrangør av det økonomiske forumet og leder av det norsk-litauiske handelskammeret.

Daina Kleponė, leder av den offentlige institusjonen Versli Lietuva, er overbevist om at norske selskapers konstante oppmerksomhet på den litauiske økonomien er et veldig godt tegn og viser at dette høyteknologiske landet stoler på profesjonaliteten til våre gründere og kvaliteten på produktene og tjenestene. . Litauiske møbel- og treprodusenter samt representanter for byggesektoren har fått en sterk posisjon i Norge.

Ifølge D. Kleponė vil dette økonomiske forumet, som samler norske bedrifter innen informasjonsteknologi, logistikk, forsvar og ingeniørfag, være en mulighet til å bevise at virksomheten vår er sterk ikke bare i tradisjonelle sektorer: «Våre gründere er klare. .” Løsninger på områder som krever enorm kompetanse: vi er et land med lasere og bioteknologi, vi holder tritt med produksjonsautomatiserings- og robotløsningene diktert av den fjerde industrielle revolusjonen, vi har en sterk logistikksektor. Derfor forventer vi med rette at det norsk-litauiske økonomiske forumet neste uke og de litauisk-norske økonomiske møtene i tilknytning til det vil gi konkrete resultater.»

Den gangen uttalte Norges ekstraordinære og befullmektigede ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik, tydelig at målet med forretningsvirksomheten til det skandinaviske landet han representerer er å utvikle internasjonalt samarbeid med innovative, kreative og pålitelige partnere i Litauen.

«Det er viktig å merke seg at landene våre allerede har nære gjensidige relasjoner og gjensidig forretningssamarbeid. – Litauen er en viktig handelspartner for Norge og blir et stadig mer attraktivt marked for internasjonale investeringer, understreket ambassadør K. Klepsvik.

Asta Svirinavičiūtė, direktør for avdelingen for utenriksrelasjoner og forretningstjenester i Foreningen av litauiske industrifolk, er glad for at det har vært mulig å styrke forbindelsen med partnere og Norsk Industriforening. – Vi har bygget ekstremt sterke partnerskap som gjør at vi kan komme enda nærmere Norge. Takket være slike partnerskap kan vi ivareta interessene til litauere i Norge og interessene til nordmenn i Litauen. Det er også muligheter for å fortsette å organisere mindre arrangementer for å utveksle kunnskap,” sa A. Svirnavičiūtė.

Under kongeparets besøk vil norske næringslivsrepresentanter få mulighet til å bli kjent med beslektede litauiske selskaper og finne ut hva nye representanter for landet vårt har å by på. Nye samarbeidsperspektiver bør diskuteres under møtene og diskusjonene.

«Norske investorer ser på Litauen som et land fullt av muligheter, åpent for investeringer både i eiendom og i ulike industriprosjekter eller raskt voksende selskaper innen ulike områder. I løpet av forumet vil vi organisere en rekke nyttige møter, diskusjoner om nye prosjekter, muligheter og deres implementering i Litauen. For oss er dette en veldig god mulighet til å generere ideer. Vi inviterer både våre kunder og investorer fra Norge til å se, bli kjent med Litauen og prospektene her og få et autentisk inntrykk. Samtidig fremmer vi samarbeid ikke bare på idénivå, men også på nivå med konkrete forretningsrelasjoner, sier Dalius Kaveckas, leder av det norske kapitalinvesteringsselskapet «Inova Baltic», som har operert i Litauen bl.a. to tiår og en av hovedsponsorene for arrangementet.

Det er for tiden rundt 300 norske selskaper som opererer i Litauen, som spesialiserer seg på produksjon, detaljhandel, finans, eiendom, skogbruk og andre tjenester og produktmarkeder. Det er anslått at den totale omsetningen av handel og tjenester mellom Norge og Litauen i fjor var på over 1,4 milliarder euro, og utgjør 15 prosent. mer enn 2016. Norge er en av de største utenlandske direkteinvestorene i landet vårt.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *