CNB: Rentene vil falle saktere, etterspørselen etter boliglån vil øke

Fra forrige uke var CNBs styringsrente 5,25 prosent, det laveste nivået siden begynnelsen av mai 2022. Sentralbanksjef Aleš Michl uttalte imidlertid også at bankens styre vil nærme seg ytterligere rentekutt mer forsiktig.

Ordene hans reflekterte en oppdatering av sentralbankens prognose om at rentene i år og neste år vil være betydelig høyere enn CNB spådde i vinter. Kronen reagerte også på disse utsiktene, og etter bankstyremøtet var den under den psykologisk signifikante terskelen på 25 kroner per euro for første gang siden februar.

CNB-prognosen antyder at tremåneders interbankutlånsrente (PRIBOR), som sentralbanken bruker som erstatning for hovedrenten, forventes å falle til 4,28 prosent i fjerde kvartal. Den forrige prognosen fra februar hadde spådd en verdi på 2,93 prosent.

Referatet fra møtet 2. mai som ble publisert fredag ​​viser at medlemmene av bankens styre er enige i den skisserte renteutviklingen eller foretrekker en langsommere rentenedgang, slik som visebanksjef Eva Zamrazilová. Bankstyremedlem Karina Kubelková tok til orde for en «forsiktig og gradvis» reduksjon i renten.

To rådsmedlemmer som tidligere stemte for et mer drastisk kutt i skattesatsene på 0,75 prosentpoeng – Tomáš Holub og viseguvernør Jan Frait – nevnte et slikt grep som et mulig alternativ på forrige møte. Men til slutt stilte de seg på flertallets side, og bankens styre stemte enstemmig for å kutte renten med 0,5 prosentpoeng.

«Utviklingen siden forrige møte har en tendens til å tyde på en langsommere nedgang i rentene,» sa Holub, ifølge referatet.

Litt inflasjonsrisiko

Sentralbankfolk brukte mye av debatten frem til renteavstemningen på å diskutere inflasjonsstrukturen, spesielt ettersom prisene på tjenester fortsetter å stige raskere enn varer, noe som ikke er helt normalt. Ifølge Tomáš Holub er økonomien i fasen med å «slukke inflasjonsbrannen», og det er derfor den raskere økningen i tjenesteprisene kan sees på som et ekko av tiden med økt inflasjon.

Foto: Den tsjekkiske nasjonalbanken, Seznam Zpravy

Den tsjekkiske nasjonalbanken forventer at etterspørselen etter boliglån vil øke.

Diskusjonen kom også inn på eiendomsmarkedet, hvor sentralbanken forventer at etterspørselen etter boliglån vil øke i år. Ifølge viseguvernør Zamrazilová er den forsinkede etterspørselen etter eiendom årsaken til økningen. Forbrukerne kan nå begynne å etterkomme, noe som kan øke prisene på tjenester – husleie.

Når det gjelder den inflasjonsfremmende risikoen, er det ifølge Kubelková fortsatt en mulighet for at hovedsentralbankene, Den europeiske sentralbanken og den amerikanske sentralbanken, vil senke rentene saktere. Viseguvernør Frait nevnte arbeidernes krav om raskere lønnsvekst, mens byråd Jan Kubíček trakk frem det relativt sakte tempoet som regjeringen har som mål å redusere underskuddet i de offentlige finansene.

Disse punktene trekker hun selv frem CNB-prognose, som fungerte som et av de viktigste beslutningsgrunnlaget i bankstyrene. Materialet handler om usikkerhetsmomenter, som medlemmene av bankens styre inkluderer, i tillegg til de nevnte, hastigheten på prisnedgangen på tjenester eller utviklingen i utenlandsk etterspørsel etter tsjekkisk eksport. 80 prosent av den tsjekkiske økonomien er basert på eksport.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *