Enovas penger til kinesiske verft | Økonomisk kunngjøring

Diskusjonspapir: Asle Strønen

Finansavisen meldte 24. mai at Enova støtter Berge Rederi med 150 millioner skattekroner til nytt bulkskip. Skipet er bygget i Kina. Samme dag skriver avisen at Enova støtter Hunter-gruppen med rundt 100 millioner til bygging av to havvindfartøyer.

Attraktive og dynamiske selskaper på samme tid. Men er det statens rolle å bidra til utvikling av skipsbygging i utlandet? kaste babyen ut med badevannet?

Staten har mange oppgaver. Bærekraft og miljø er selvsagt hovedtilnærmingene til det offentlige styringsapparatet. Å redusere globale utslipp fra skipsfart er en universell utfordring.

Hva med en lagdelt modell for statlig støtte?

Norges politiske apparat bidrar til å skape arbeidsplasser, kompetanse og produksjonskapasitet langt utenfor Norges grenser. Jeg mener Enova, Eksfin og Innovasjon Norge, alle under regjeringens paraply «All norsk eksport» og «Norske klimaforpliktelser».

Lyser formål betyr? Dette er en aktuell problemstilling. Kanskje bør Kina i seg selv bli attraktivt for norske rederier uten støtte fra finanskronen i det norske samfunnet. Det ble også bygget skip for norske selskaper i India og Sri Lanka, hvor rederier kunne bevege seg fritt over landegrensene takket være betydelige subsidier fra vår statskasse. Og i disse dager arrangerer Innovasjon Norge et roadshow der indiske maritime bedrifter kan vise seg frem – i Norge!

Hva med en lagdelt modell for statlig støtte? Et rederi kan få 100 prosent av støttebeløpet ved å kontrahere innenfor EØS, så reduseres støtten gradvis etter en modell basert på nasjonal tilnærming til bærekraft, miljø og åpenhet i avtalelandet?

Er det virkelig penger fra det norske miljøet som vil muliggjøre utvikling av industriell kompetanse i utlandet som vil konkurrere med vår hjemlige verftsindustri? Jeg synes det er problematisk, hva mener våre folkevalgte? Start en diskusjon!

Asle Strønen

Strønen er administrerende direktør i Norske Skipsverft. Han skriver denne meldingen som privatperson.

2024-05-30 09:36:24
1717052422
#Enova #penger #i #kinesisk #båter #Finans #Rådgivning

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *