Zeman ønsket avskaffelse for å ha flyktet fra BIS og ærekrenkende rapporter, viser brevene publisert av iRozhlas – ČT24 – Tsjekkisk TV

Da president Miloš Zeman ønsket å forhindre politiforfølgelse i saken om informasjonslekkasjer fra Security Information Service (BIS) og ødeleggelsen av en rapport om eksplosjoner i ammunisjonslagre i Vrbětice, publiserte iRozhlas brev som inneholdt hans avgjørelser. Den tidligere hemmelige korrespondansen, som først og fremst var ment å sikre straffrihet for Zemans kansler Vratislav Mynář, ble innhentet av serveren sammen med den tsjekkiske radioen Radiožurnál (ČRo). Avskaffelsen måtte signeres av statsminister Petr Fiala (ODS), men han nektet, ifølge et annet brev. Media har tidligere rapportert om Zemans avgjørelser, men eks-presidenten benektet dette. Han bekreftet at han hadde tatt til orde for avskaffelse av Mynár i saken om pensjonstilskudd i Auschwitz.

Presidenten har makt til å gi benådning, amnesti og avskaffelse. Amnesti og avskaffelse krever medunderskrift av statsministeren eller et medlem av kabinettet autorisert av statsministeren. «Jeg beordrer at straffesaken ikke fortsetter og ingen straffeforfølgelse skal iverksettes,» sa Zeman i sine avgjørelser i juni i fjor, publisert av serveren iRadio. Han nevnte ikke spesifikke personer.

Fiala svarte i september 2022 at han ikke ville medundertegne statsoverhodets beslutning om ikke å innlede straffesak og straffeforfølgelse.

Statsministeren sa fredag ​​at han ikke godtar Zemans forslag om å gi avskaffelse fordi han i likhet med sin regjering ikke ser noen grunner til det. «Allmennheten vet hvilke skritt vi har tatt eller ikke har tatt,» understreket han.

Zeman hadde tidligere avslått søknadene. «Jeg kan med fullt ansvar si at jeg ikke har bedt statsminister Fiala om avskaffelse verken i tilfelle av dokumentødeleggelsen eller i tilfelle av BIS-saken, av den enkle grunn at det, så vidt jeg vet, ikke er noen straffeforfølgelse. «I disse to tilfellene skjer ikke,» sa Zeman i et intervju med Internett-TV XTV i januar i fjor.

iRozhlas-redaktør Tomáš Pika kommenterer Miloš Zemans hemmelige brev (Kilde: ČT24)

«Dokumentene beviser klart at den opprinnelige uttalelsen fra tidligere president Miloš Zeman om at ingen ba statsminister Fiala om avskaffelse i tilfelle av ødeleggelse av materialer eller i tilfelle av BIS-destruksjonsmaterialer rett og slett ikke var sann, at i begge tilfeller avskaffelse ble krevd «Allerede 27. juni 2022 bekrefter disse dokumentene definitivt dette,» sa Tomáš Pika, redaktør av iRozhlas og forfatter av artikkelen, for ČT.

Etter hans mening var måten tidligere president Zeman formulerte beslutningen om å avskaffe den også overraskende. «På en slik måte at han inkluderte så mange av sine ansatte som mulig som kunne bli berørt av en eventuell påtale eller straffesak, og samtidig ikke navnga noen spesifikt.»

Etterforskningen av BIS-informasjonslekkasjen førte til at Zeman offentlig uttalte at han hadde fått vite om BISs avlytting av seg selv og de rundt ham. Når det gjelder dokumenter om Vrbětice, kom slottsapparatet ledet av Mynář inn i trådkorset til den kriminelle etterforskningsavdelingen, som beordret tidlig ødeleggelse av en sensitiv rapport om involveringen av russiske hemmelige tjenester i eksplosjonene. Slottet nektet. Den gang sjekket Nasjonalt senter for organisert kriminalitet (NCOZ) om det hemmelige dokumentet hadde falt i uautoriserte hender, det vil si til personer uten tilstrekkelig sikkerhetsklarering. Mynář var ikke her. Politiet ønsket derfor å fjerne fingeravtrykk fra dokumentet, men dette var ikke lenger mulig på grunn av makuleringen.

Rekonstruksjon av gjestehuset i Auschwitz

Zeman sendte den siste resolusjonen om å avskaffe den i mars i fjor, kort tid før slutten av hans presidentmandat, til statsministeren med en anmodning om motsignatur. Avskaffelsen var ment å påvirke Mynář direkte ved mulig misbruk av et europeisk tilskudd på seks millioner i gjenoppbyggingen av et gjestehus i Osvětimany i Uherskohradiště-regionen. «Jeg har beordret Vratislav Mynář og selskapet Clever Management til ikke å fortsette straffeforfølgningen for forbrytelsen å skade EUs økonomiske interesser,» skrev Zeman i et dokument publisert av iRozhlas.

Han sa nylig at etter stortingsvalget i 2021 sa Fiala at han ikke hadde noe problem med å signere avskaffelsen av mynarere, men så sviktet han ordet.

Dette har statsministeren gjentatte ganger benektet. «Ingen slikt løfte ble gitt,» sa Fiala. Ifølge ham uttrykte Zeman i samtaler med ham gjentatte ganger bekymring for at kollegenes straffesaker ville bli politisert og brukt mot ham, noe Fiala avfeide som noe som ikke skjer i Tsjekkia og ikke burde skje. Dette handler ikke om politisk hevn, la han til.

I fjor ble kontoret til republikkens president bøtelagt med 30 000 kroner av National Security Agency (NBÚ) for å holde brevene som inneholdt Zemans avskaffelsesvedtak og Fials svar hemmelige, husket serveren. Dokumentene ble deklassifisert av Zemans etterfølger som president, Petr Pavel. Regjeringskontoret gjorde dem tilgjengelige for iRozhlas og tsjekkisk radio på forespørsel i samsvar med informasjonsloven.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *