Vi klatret 12 plasser på ytringsfrihetsrankingen

Bulgaria rykket opp 12 plasser i Reporters Without Borders (RSF)-rangeringen. Landet vårt er nå rangert på 59. plass i verden for ytringsfrihet av 180 land, opp fra 71. plass i fjor. Bulgaria forbedrer også sin posisjon blant EU-landene, og går fra 24. til 23. plass.

I EU-land er mediefriheten i god stand, heter det i rapporten, tatt i betraktning den europeiske loven om mediefrihet, nylig godkjent av parlamentsmedlemmer, hvis mål er å beskytte journalister. , bekjempe politisk innblanding i redaksjonelle beslutninger og øke åpenheten i medieeierskap.

Selv om det beholder førsteplassen, er Norge et av landene som opplevde en nedgang i sin politiske karakter. Irland (8. plass) mistet sin posisjon som EU-leder til Danmark (2. plass), etterfulgt av Sverige (3. plass). Tyskland er nå blant de ti beste landene. RSF konstaterer at mediefriheten blir satt på prøve i Ungarn, Malta og Hellas. I Øst-Europa forverres forholdene for journalistikk på grunn av omfanget av desinformasjon og sensur i media.

De tre landene som lå nederst på fjorårets indeks – Vietnam, Kina og Nord-Korea – viker for tre land hvis politiske prestasjoner er i kraftig tilbakegang. Dette er Afghanistan (ned 44 plasser i den politiske rangeringen), som har hjemsøkt journalister siden Taliban tok kontroll over landets regjering; Syria (ned åtte plasser på den politiske rangeringen); og Eritrea (ned ni plasser i den politiske rangeringen), som nå inntar sisteplassen i den politiske og generelle rangeringen.

Reportere uten grenser rapporterer om dette travle valgåret, og advarer om at i fravær av regulering er bruken av generativ kunstig intelligens i arsenalet av desinformasjon for politiske formål bekymringsfullt.

Deepfake har allerede en ledende posisjon når det gjelder å påvirke gjennomføringen av valg. Beviset er den dypt falske lyden til journalisten Monika Todova under parlamentsvalget i Slovakia. Dette er et av de første dokumenterte tilfellene av et slikt angrep på en journalist med sikte på å påvirke utfallet av et demokratisk valg. Organisasjonen forventer også økt press på journalister under avstemningen i alle regioner i verden.

Organisasjonen oppsummerer at mediefriheten verden over er truet av de som burde være dens garantister: de politiske myndighetene.

Se alle aktuelle nyheter fra Standartnews.com

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *