Den mystiske vikinggraven forbløffet selv de mest erfarne vitenskapsmenn: hva gjør to skip her egentlig? (Video)






Fans av vikingfilmer bør være kjent med begrepet en skipsgrav, og historikere og arkeologer har lenge visst at det for århundrer siden fantes ritualer der avdøde ikke ble gravlagt direkte i jorden, men slektninger og venner ble gravlagt sammen med avdøde i en skipsgrav, dvs. gravlagt på et skip. Et nylig funn chokeret imidlertid selv de velinformerte forskerne ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).






Bli med i technology.lt-teamet!

Gratis timeplan, inntekt, mange interessante aktiviteter. Ingen erfaring nødvendig, bare entusiasme.

Interessert?
Fyll ut dette skjemaet!




Et team av NTNU-forskere oppdaget en skipsgrav fra 800-tallet av en kvinne som døde på en gård nær den nåværende byen Vinjeøra i Midt-Norge. Den avdøde ble plassert i en båt og klærne hennes var dekorert med to store skjellsøljer laget av forgylt bronse. Et perlekjede, to sakser, en spindel og et kuhode ble også lagt i graven.


Men arkeologer ble overrasket da de oppdaget et annet gravkar i samme grav. Et team av forskere avdekket en ni til 10 meter lang båt fra 800-tallet sammen med liket av en mann begravd med våpen. Det betyr at bedemennene gravde opp den gamle graven, plasserte forsiktig karet med kvinnens levninger i, og begravde det igjen – denne gangen i to graver på en gang.



Men hvorfor ble disse to menneskene gravlagt sammen hvis det var 100 år mellom livene deres?


En mystisk oppdagelse


Nesten all veden til båtene er råtten, med bare en liten del av den mindre skipskjølen igjen. Naglene til skipene var imidlertid fortsatt i sine opprinnelige posisjoner, så da arkeologene så på dem, skjønte de at de hadde funnet to båter, den ene inni den andre.


Raymond Sauvage, arkeolog og utgravingsprosjektleder for NTNU-museet, sier han tidligere har hørt om flere skipsgraver begravd i samme grav, men aldri hørt om en båt begravd i en annen båt – men har siden funnet ut at noen dobbeltskip. Det var funnet graver der På 1950-tallet oppsto et fenomen i nærheten av Tjølling i Sør-Norge, men det er fortsatt et stort sett ukjent fenomen.




Etter at arkeologer fant deler av en kvinnes hodeskalle i den øvre skipsgraven, tror de at de vil trekke ut DNA fra hodeskallen for å samle mer informasjon. Aina Heen Pettersen, en annen forsker ved NTNUs institutt for historisk forskning, sier dekorasjonene og utformingen av den korsformede brosjen i kvinnegraven antyder at smykket kom fra Irland og derfor trolig er en del av krigsbyttet.


Isotopanalyse kan være en annen kilde til kunnskap om kvinner. Isotoper er variasjoner av et spesifikt kjemisk element som varierer avhengig av matkilde og geografisk plassering. Isotopanalyse av tenner og skjeletter kan gi mer informasjon om hvor en person ble født og hvor de bodde – samt hva de spiste.


Våpnene som ble begravet sammen med mannen – et spyd, et skjold og et enegget sverd – gjorde det mulig for arkeologer å datere graven til 800-tallet. Forskere sier at denne graven tilhører perioden kjent i Nord-Europa som merovingertiden, på grunn av skiftende sverdstiler gjennom århundrene.




R. Sauvage forteller at i vikingsamfunnet var det svært viktig å markere status og makt – og å etablere eiendomsrett. Ifølge sakkyndige kan det derfor antas at disse to personene ble gravlagt for å markere at denne gården tilhørte en bestemt familie.


Schiffs begravelse


I motsetning til vanlige filmscener, fant aldri skipsbegravelser sted til sjøs, hvor den avdøde ble lastet på et skip, kastet over bord og satt i brann – alle romantiske oppfinnelser fra filmskaperne. I virkeligheten skjedde alle skipsbegravelser på land, og skipet fungerte som en luksuriøs kiste.




Skip spilte en svært viktig rolle i vikingsamfunnet, i likhet med hesten i de gamle baltiske samfunnene: den var både et transportmiddel og et statussymbol. Derfor ble de også brukt i begravelsesritualer.


«I dag kan du sammenligne det med en bil. Vil du hedre bestemoren din? Begrav henne i en luksuriøs Mercedes. Det trenger ikke å være en ekte, autentisk og fullt funksjonell bil – et ritual er nok» – på turer til øya Björk (Birch), hvis historie går tilbake til 800-1000-tallet. århundre. var det viktigste handelsstedet i Østersjøen, sier den svenske arkeologen og kulturpedagogen Andreas Forsgren.


Tilpasset fra Norwegian SciTech News.

del med venner

Auth. Rettigheter: Lrytas.lt

Kommentarer

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *