Komme i gang i Norge: Hva trenger en innvandrer å vite?






Strengere lover, en annen måte å oppdra barn på og et uvanlig skattesystem – fremtidige innbyggere i landet som har emigrert til Norge kan lett gå seg vill i forvirringen av lover og regler. Ifølge Lina Baltrukonienė, styremedlem i det norsk-litauiske miljøet, bør utlendinger som har bosatt seg i et fremmed land forberede seg på sitt nye liv i god tid – mens de fortsatt er hjemme bør de studere norske lover og bli interessert i etablerte litauiske miljøer. og planlegge sine første skritt i et fremmed land.






Bli med i technology.lt-teamet!

Gratis timeplan, inntekt, mange interessante aktiviteter. Ingen erfaring nødvendig, bare entusiasme.

Interessert?
Fyll ut dette skjemaet!




Et styremedlem i det litauiske fellesskapet i Norge forklarer hvor du skal begynne etter å ha flyttet til Norge og hvem du skal kontakte hvis du trenger hjelp.

Første skritt i et fremmed land

Siden januar måned 2010. 1 dag Norge har nye innvandringsbestemmelser. I følge de nye kravene er det ikke nødvendig å søke om oppholdstillatelse – det er nok å registrere seg. EU-borgere som ønsker å bo i Norge i mer enn tre måneder må registrere seg hos politiet eller Utlendingsservicesenteret (SUA). Først må du registrere deg online på https://selfservice.udi.no/, og gå deretter til nærmeste politistasjon eller immigrasjonskontor. Etter registrering vil du motta et registreringsbevis som ikke trenger å fornyes.

Sikre levebrød

Som i alle andre land kan du finne jobb i Norge ved å kontakte et arbeidsformidlingsbyrå eller kontakte arbeidsgiver direkte. Det er viktig å vite at før du begynner å jobbe i Norge må du ha norsk fødselsnummer, skattekort som viser hvor mye skatt av lønnen du skal betale til skattekontoret og en bankkonto som dette utbetales Lønn overføres. Du må fremvise permanent eller midlertidig norsk ID-nummer og pass til din valgte bank. Siden ikke alle banker aksepterer et ID-kort som et identifikasjonsdokument, er det lurt å ha pass.

Skattesystemets triks

Det norske skattesystemet er progressivt. Dette betyr at jo høyere lønn, desto høyere skattesats. Skattene reduseres med gjeld til banken (lån) og reiseutgifter for de som ikke bor fast i Norge og forsørger ektefelle eller barn. Skattelettelsen gjelder også de 2 første årene med arbeid i Norge – skattefradraget øker med 10 prosent. av den årlige bruttolønnen. I Norge skal en person betale skatt dersom de oppholder seg i landet i mer enn 183 dager i en 12-månedersperiode eller mer enn 270 dager i en 36-månedersperiode.

Regler for helsevernsystemet

Midlertidige norske ID-kortinnehavere som ankom som turister eller venter på å få norsk ID-kort må ha Europeisk helsetrygdkort for å få medisinsk behandling i Norge. For personer med fast bopel i Norge og ID-nummer dekkes behandlingskostnadene delvis av NAV (litauisk ekvivalent av SODRA), pasienter betaler kun pasientgebyret. For stiftere av private selskaper betaler NAV 60 prosent etter 16 dagers sykdom, forutsatt at det er inngått forsikringsavtale med dem.

Barn – til barnehage eller skole

I Norge kan du gå i barnehage i en alder av 9 måneder. Som i Litauen er det både private og statlige barnehager, så det er opp til foreldrene å bestemme hvilken barnehage barnet går i. Det kan søkes om barnehageplass innen 1. mars hvert år. Private barnehager skiller seg ofte ikke fra offentlige, men noen av dem kan ha egne kjennetegn, et spesielt fokus eller tilleggskurs. Private barnehager er ofte mindre og mer fleksible, tilpasser seg bedre foreldrenes behov og tilbyr varme måltider, noe som ikke er vanlig i norske barnehager.

Skolegang begynner for barn fra 6 år og undervisningen er gratis. Grunnskolen avsluttes etter ti år, det vil si mellom 16 og 19 år. Alder gikk på ungdomsskolen. Studentene undervises i faglige ferdigheter og forberedes til universitetet. Alle barn av utlendinger har rett til utdanning.

Ifølge L. Baltrukonienė er det viktigste at de som har bosatt seg i et fremmed land vet hvem de skal henvende seg til ved behov.

«I samarbeid med den norske frivillige organisasjonen Voksne for Barn, Norsk Litauisk Forening og det offentlige selskapet «Bendruomenių kaitos centras» ble det lansert en anonym, frivillig rådgivningstelefon for foreldre og foresatte på litauisk. Tid for litauere – fredager 12:00-14:00. på telefon 810 03 940, du kan også søke anonymt online på www.bekymring.no eller på epost når som helst. på e-post [email protected],” sier L. Baltrukonienė.

«Community Change Center» har i flere år støttet innvandrerfamilier som oppdrar barn i Norge. For å lette tilpasningen til det nye kulturelle og sosiale miljøet har senteret laget informasjonsblader for litauere som oppdrar barn i Norge. Disse finnes på senterets nettsider.

del med venner

Auth. Rettigheter: Lrytas.lt

Kommentarer

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *