Oppdrettere av sjeldne hjort mot tjenestemenn: De har kjempet om stempelet i årevis

Miroslav Ludvík sitter bak et skrivebord på kontoret sitt, stabler med dokumenter foran seg. «Avisene beskrevet – og vi vet fortsatt ikke hva vi går inn på,» sier han med en noe oppgitt stemme.

Ludvík er leder av selskapet Enlino, som eier slottsområdet i Žehušice i Kutnohorsk-regionen og dermed feltet hvor det har vært avlet opp hvithjort i 190 år – en villart som er unik i verden med lys pels og blå øyne. Deres opprinnelse er fortsatt et mysterium.

Selskapet har i flere år nå forsøkt å etablere enda et felt, og takket være dette kan avl sikres bedre.

Men det hentyder til det Miroslav Ludvík nevner om filene og kartene spredt på bordet: Selv etter endeløs korrespondanse med myndighetene har han fortsatt ikke avgjørelsen i hendene om naturreservatet kan opprettes eller ikke.

Det er også fordi tjenestemennene – og dette bekreftes svart på hvitt – ønsket at selskapet skulle utføre meningsløse oppgaver og sikre dokumenter som de etter loven ikke skulle ha bedt om som en del av autorisasjonen av feltet.

White Game Reserve

Naturreservatet Žehušická ble grunnlagt i 1867 av den adelige Thun-Hohenstein-familien og har et areal på 270 hektar. En flokk med hvit hjort med rundt 130 dyr holdes i reservatet. De første hjortene ble importert hit i 1780, tilsynelatende fra Persia eller Kaukasus. Žehušická naturreservat ble erklært et naturmonument i 1920 og er ikke åpent for publikum.

Foto: Michal Šula, Seznam Zpravy

Eierne ønsker å lage et erstatningsfelt for oppdrett av hvit hjort.

Og nå, på grunn av gjentatte feil og forsinkelser, er denne saken til og med trukket fra dem av det høyere regionkontoret. Og marktillatelsen skal han ta seg av selv.

Unødvendige krav

Den første søknaden om bygging av et nytt viltreservat ble sendt inn av et selskap eid av en østerriksk gründer i juni 2020. Planen gikk ut på at det skulle bygges et nytt viltreservat noen kilometer fra slottets hovedreservat, hvor noen av de 150 viltdyrene skulle flyttes. Blant annet av sikkerhetsmessige årsaker.

«Det er en økende risiko for at en infeksjon bryter ut i parken. Og da vil vi miste denne sjeldne rasen. Derfor er det bedre å ha rådyr to steder, forklarer Ludvík fra Enlino.

Bedriften hadde ikke regnet med problemer: Naturreservatet skulle opprettes i egen skog og etter dens oppfatning dokumenterte det alt loven krevde – for eksempel en undersøkelse utarbeidet av eksperter, uttalelsen fra veterinæradministrasjonen og en enkel tegning av grensene for naturreservatet på kart Kart. Hun sendte dokumentene til miljøavdelingen ved kommunekontoret i Přelouč, som det fremtidige feltet tilhører.

Det har imidlertid gått halvannet år med forvirring siden søknaden ble levert i 2020, da det ikke var helt klart hvordan den nye filialen offisielt skulle godkjennes og hvordan søknaden skulle se ut. «Det tok lang tid å finne ut av dette,» innrømmer Jan Feranec, leder for miljøavdelingen ved rådhuset i Přelouč.

Da prosessen allerede var over begynte de å stille ulike krav til Miljøverndepartementet, mange av disse ble deretter trukket tilbake av den regionale klageinstansen. Med den begrunnelse at byadministrasjonen hadde brutt loven og at dette var forpliktelser som den i utgangspunktet ikke skulle ha krevd.

For eksempel: Et av byadministrasjonens første krav var at selskapet først gjerde av banen. Selvfølgelig etter å ha fått byggetillatelse.

Bedriften hadde imidlertid allerede skriftlig dokumentert Landbruksdepartementets uttalelse om at gjerde ikke var en forutsetning for opprettelse av naturreservat – fordi det i teorien var en risiko for at naturreservatet ikke ville få sel og pengene brukt på gjerdet ville være bortkastet. «En annen prosedyre kan føre til at et gjerde bygges og at naturreservatet senere ikke blir anerkjent,» skrev Martin Žižka, leder av Institutt for skog, jakt og fiskeri, i uttalelsen.

Přelouč-tjenestemenn ba også om at selskapet oppgir navn og adresser til personer som eier land i nærheten av naturreservatet, da de vil være involvert i prosessen. Det regionale klagekontoret har også fjernet dette kravet, og sier at rådhustjenestemenn bør finne ut av denne informasjonen selv. Med den begrunnelse at det var deres jobb. På samme måte sa regionen at forespørselen om kommentarer fra veterinærer om rådyroppdrettsforholdene var upassende.

I andre vedtak avslo kommunekontoret i Přelouč søknaden om feltet med den begrunnelse at en stikkprøvekontroll hadde funnet feil i beskrivelsen av terrenget som skulle inngå i den fremtidige jakten. Det er rett og slett fordi for eksempel pakkenumrene eller områdestørrelsene ikke stemmer.

Regionen svarte imidlertid igjen i klagebehandlingen at det ikke var mulig å påpeke feil overfor søkeren på denne måten. Hvis noe, skriv opp alle unøyaktighetene på en gang – ellers kan søkeren fylle ut dokumentene i det uendelige.

«Denne omstendigheten kan til syvende og sist føre til at en ukjent søker bare retter opp noen av manglene i god tro og av uvitenhet.» Det kan da oppstå en absurd situasjon hvis søkeren, basert på ytterligere prøver, gjentatte ganger blir bedt om å rette og korrigere mangler eliminerer den. ,» heter det i et vedtak fra statskontoret fra juli i år.

Regionkontoret uttalte at begge parter gjorde feil gjennom hele prosessen, men i Přelouč var det «ingen åpenbar innsats fra forvaltningsmyndigheten for å aktivt hjelpe søkeren med å rette opp manglene.»

Hvem kaster pinner på hvem?

Det er nettopp derfor selskapet mener at tjenestemenn kaster kjepper under føttene på den. Og de leter bare etter måter å kontinuerlig utvide feltgodkjenningsprosessen på. «Det er embetets plikt å gå frem på en slik måte at embetet godkjenner søknaden – hvis søkeren legger frem alt som er tilgjengelig for ham.» Og ikke for tjenestemannen å finne på mer og mer, unnskyld meg, nyttig tull, sier selskapets advokat Sehnal.

Přelouč-tjenestemennene forsvarer seg innledningsvis med at det ifølge loven lenge har vært uklart hvordan nøyaktig prosedyren for godkjenning av ny studieretning skal fungere og hva myndighetene skal kreve av søkere. Og departementene har først nylig standardisert prosedyren. «Alle sier noe annerledes. Og så flyr vi inn», motsier Jan Feranec, leder for miljøavdelingen ved kommunekontoret i Přelouč.

Foto: Michal Šula, Seznam Zpravy

Eierne ønsker for eksempel å bygge en erstatningsfilial for å redusere faren for en epidemi.

For eksempel, ifølge Ferance, hadde søkerselskapet store feil i filialgjenkjenningsdokumentene. Så når man dokumenterer de nevnte eiendommene, som ifølge Ferance ikke samsvarte med området, matrikkelnummeret eller til og med den faktiske beliggenheten.

– Og vi jobbet mye med det. «Vi gikk gjennom det plott for plot og organiserte det,» sier Feranec, og sprer ut flere siders Excel-regneark på bordet. Men det var akkurat det høyeste myndighet bestemte i juli – som allerede nevnt: det var deres jobb å identifisere de eksakte dokumentene.

Tjenestemennene i Přelouč innvender også at selskapet ikke ventet på avgjørelsen om naturreservatet og allerede hadde inngjerdet skogen for en tid siden. Fra deres ståsted er det et bygg som ble bygget uten tillatelse. Og dette er en annen omstendighet som, etter deres mening, hindrer etableringen av feltet.

Myndighet: Gjerdet er en svart struktur

Han tror ikke på selskapets offisielle begrunnelse om at det er et såkalt gjerde – en midlertidig beskyttelse av skogen, for eksempel mot ville dyr. De viser til at ni kilometer med massive gjerder slanger seg rundt skogen.

«Det er en svart bygning som de nå ønsker å legalisere,» sier Feranec, leder for miljøavdelingen.

Selskapet innrømmer at det kunne vært litt mer reservert i denne forbindelse. Det vises samtidig til offisiell uttalelse fra Regionaldepartementet. «Denne konstruksjonen krever ingen avgjørelse om bygningens plassering og samtidig verken byggetillatelse eller lignende tiltak fra bygningsmyndigheten,» skrev Marcela Pavlová, nestleder i avdelingen for bygg og offentlige investeringer, i et brev datert november 2020.

Til slutt uttalte også regionkontoret i Přelouč i sine vedtak at lokale tjenestemenn ikke skulle demontere gjerdet – det har ingenting med anerkjennelsen av feltet å gjøre. Det bør avgjøres i en annen prosedyre.

«Ja, vi er litt utdaterte med fekting,» innrømmer advokat Sehnal. – Men på den annen side: Oppdragsgiveren hadde fått beskjed i utydelige ordelag fra Regionaldepartementet at ingenting sto i veien for å bygge gjerdet, forklarer han.

Nylig overtok regionkontoret hele saken fra tjenestemennene fra Přelouč og skal ta stilling til selve skogen. Grunnen til? Ifølge regionen er Přelouč-kontoret «inaktivt» – det har ikke overholdt forskriften fra mars i år å avsi en dom over naturreservatet senest innen 30 dager.

Etter mer enn tre år siden søknaden ble levert, vet selskapet fortsatt ikke om det kan opprette filialen. Selv om alt i begynnelsen virket som en ganske enkel offisiell handling. I tillegg ligger naturreservatet midt på din egen eiendom, noe som betyr at det ikke er noen tvister med naboer.

Selskapet forsikrer også om at skogen med åkeren skal være tilgjengelig for folk – for turer eller for soppplukking. Innganger med slagporter opprettes i gjerdet.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *