Adriatic Metals vil begynne å produsere en sølvgruve i Bosnia i november – 18. september 2023 kl. 17.34

Det britiske mineralutforskningsselskapet Adriatic Metals planlegger å starte produksjonen i november ved sitt Vares-sølvprosjekt i det sentrale Bosnia, den første gruven som åpnet i Europa på mer enn et tiår, sa administrerende direktør Paul Cronin i et intervju mandag.

Gruven produserer cirka 800 000 tonn polymetallisk malm årlig, med cirka 65 000 tonn bly-sølvkonsentrat og 90 000 tonn sinkkonsentrat som forventes å bli produsert etter seks år med leting og en investering på 200 millioner dollar.

Årlig malmeksport, anslått til rundt 800 millioner bosniske mark (436 millioner dollar), vil ha en betydelig innvirkning på det fattige Balkanlandets økonomi.

– Dette prosjektet vil øke Bosnias BNP med 2 %, som er en enorm økning, sa Cronin til Reuters ved selskapets nye kontor i den bosniske hovedstaden Sarajevo.

«Vi har for tiden en ressurs på 21 millioner tonn polymetallisk malm som inneholder kobber, sølv, sink, bly og gull,» sa han. «Gruvedrift i Bosnia har en stor fremtid fordi det er et enormt letepotensial som kan føre til nye gruver.»

Selskapet har brukt 40 millioner dollar på leting så langt, og ytterligere 30 millioner dollar har blitt godkjent for å fortsette, sa Cronin.

Adriatic Metals, som kjøpte opp Bosnian Eastern Mining i 2017, sysselsetter i dag 290 personer og er i ferd med å ansette ytterligere 80. I tillegg har selskapet 250 faste entreprenører og har ansatt ca 300 bygningsarbeidere til sine ulike prosjekter.

Etter å ha analysert gruvens miljø- og helserisiko, bestemte selskapet seg for å rehabilitere og gjenoppbygge en gammel gruvefabrikk. Dette krever bygging av en 25 kilometer lang vei som forbinder Vares med byen Zenica, sa Cronin.

«Gruven vil være en av gruvene med minst innvirkning i verden,» sa han. «Vi bygde noe veldig lite som passer harmonisk inn i omgivelsene.»

Selskapet har hjulpet et lokalt jernbaneselskap med å rehabilitere en jernbanelinje etter 25 år slik at malm kan fraktes via Sarajevo til den kroatiske havnen Ploče og videre til smelteverk i Belgia, Norge, Sverige, Spania og Italia.

«Vi har spesielt utviklet produkter egnet for europeiske smelteverk fordi europeere trenger å produsere sine egne metaller, ellers vil Europa alltid være prisgitt steder som Russland eller Kina,» sa han.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *