Facebook og Instagram har ikke lenger lov til å annonsere i Norge | Teknologi

Morselskapet Meta har midlertidig forbud mot å kjøre målrettet annonsering på sine Facebook- og Instagram-plattformer i Norge. Ifølge Datatilsynet Datatilsynet dette skjer ulovlig.

Forbudet trer i kraft 4. august og gjelder i første omgang i tre måneder. Dersom Meta ikke følger reglene, kan selskapet få en bot på rundt 89.000 euro per dag. Facebook og Instagram er fortsatt aktive i Norge.

Måten Meta leverer reklame til brukere på er ikke tillatt, ifølge norske myndigheter. «Profiler lages rundt brukere basert på deres plassering, type nyheter de ser og hva de legger ut», skriver Datatilsynet. Ifølge tilsynsmyndigheten krenker selskapet personvernet til brukerne.

Spesifikk annonsering basert på brukeratferd er forbudt, men andre former for personlig tilpasset annonsering er fortsatt tillatt. Datatilsynet sier for eksempel at Meta kan vise annonser basert på informasjon brukerne oppgir i sin bioprofil. Dette gjelder for eksempel ditt bosted, ditt kjønn eller din alder.

Brukeren må ha uttrykkelig samtykke til bruk av dataene deres for personlig tilpasset annonsering. Den europeiske databeskyttelsesmyndigheten EDPB oppdaget dette i desember i fjor.

Selv om Meta allerede har implementert flere endringer, finner EU-domstolen at selskapet ennå ikke er i samsvar med reglene. Meta har allerede fått store bøter for databeskyttelsesbrudd i Europa.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *