Varsler handling dersom bøndene ikke får bedre betalt – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike regioner i landet

Norge går tom for egg og melk. Vi produserer for lite i forhold til forbruk.

Det betyr blant annet at vi nå må importere tysk melkepulver og egg fra utlandet.

Det er staten som bestemmer mengden melk og egg som skal produseres, basert på bidragene fra samvirkelagene Tine og Nortura.

Mangel på egg og melk

Zoom inn/ut av informasjonsområdet

  • I vinter var det blant annet mangel på melk og egg i norske butikker.
  • Det er staten som bestemmer mengden melk og egg som skal produseres, basert på bidragene fra samvirkelagene Tine og Nortura.
  • Tine feilberegnet etterspørselen etter melk og ga anslag som var for lave. Eggmangel får ofte skylden for problemer med salmonella og fugleinfluensa i Europa.
  • Tine håper melkesituasjonen vil normalisere seg i mars, mens Nortura frykter eggmangelen vil vare frem til påske og noen ganger må egg importeres gjennom hele året.

Kilde: NTB og NRK

Eggprodusent Halvor Sveen mener dette skyldes feilslått politikk som legger for lite vekt på selvforsyning og priser som gjør det umulig for bonden å overleve.

Tiltak fra bønder de siste ukene har lammet regioner i Nederland, Frankrike, Spania og Tyskland. Sveen varsler nå et lignende opprør i Norge.

– Jeg har fått mange forespørsler fra frustrerte bønder. For noen år siden demonstrerte 15 000 til 20 000 mennesker mot ulv. Jeg skal klare å samle 5000 traktorer ganske raskt, sier Heathmarkingen.

— Det er mye lettere å lamme Norge enn Tyskland, sier han.

– Vår tids slaver

Farmen-vinneren 2017, med kallenavnet «Bjørnen fra Østerdalen», brøler:

– Dagens bonde er en slave av vår tid.

Eggebond har cirka 7500 kyllinger i Rendalen.

Sveen synes Bondelaget er for hyggelige. Han henvender seg ikke til dem hvis han vil handle. Han mener fortsatt at han har nok folk klare til å ta på seg traktoren ettersom bønder over hele Europa har sperret store adkomstveier.

Halvor Sveen sier at prisene til bøndene ikke skal holde tritt med stigende priser.

Foto: Frode Meskau / NRK

— Jeg forstår at mange synes det er ganske stramt i produksjonsøkonomien nå, sier Ole Nikolai Skulberg, direktør i Nortura Totalmarked.

Han kommenterte ikke trusselen om rettslige skritt.

Nortura eies av bønder og Nortura produserer egg. Imidlertid er de også markedsregulatorer. Det betyr at Nortura bestemmer hvor mange egg som produseres i Norge per år.

– Er det ikke rart at vi står overfor mangel på egg og samtidig sliter eggprodusentene?

– Nortura har mulighet til å sette eggpriser to ganger i året. Da prisene ble satt i oktober økte de med 40 øre. Jeg kan ikke kommentere hva Norturas styre vil gjøre i mai, svarer Skulberg.

Franske bønder demonstrerer på motorveien A6 sør for Paris.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Sveen forteller at bøndenes utgifter vokser mye raskere enn inntektene.

Det illustrerer utviklingen av prisen:

– I 1980 fikk norske bønder 10 til 11,25 kroner per kilo eggmasse. I dag får vi 19-21 kr. Hadde vi holdt tritt med inflasjonen, hadde vi allerede fått 40-45 kr.

Bondelaget advarer mot den økende etterspørselen etter jordbruksoppgjør.

– Bøndenes økonomi må bedres slik at vi kan produsere det norske forbrukere ønsker. Nå står vi overfor landbruksregulering. Og jeg kan love deg at det blir et viktig tema, sier leder Bjørn Gimming i Bondelaget.

– Vi skal øke jordbruksinntektene og øke norsk selvforsyning. Vi trenger en mer aktiv politikk, svarer landbruks- og matminister Geir Pollestad (Šp.).

Beregningsfeil

Norturas prognose for 2024 viser et importbehov på 1.900 tonn. Dette utgjør 1,5 prosent av det totale behovet for egg.

Norturs forklaring er blant annet en stor epidemi i Sverige og Europa. Det betyr at Norge importerte færre egg enn det som er vanlig i industrien. Den svake kronekursen gjør også at flere aktører kjøper flere norske egg enn vanlig.

Ole Nikolai Skulberg, direktør i Nortura Totalmarked.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Tilsynet har åpnet for import av egg og eggmasse, noe som betyr at vi kan selge flere norske egg. Produksjonen forventes også å øke med 0,6 prosent i 2024. Et tiltak er at høner kan legge egg litt lenger enn normalt, forklarer Norturs Ole Skulberg.

Du virker ikke bekymret?

– I noen butikker kan det gå litt tregt, men når man ser på året under ett, er det ikke stor mangel på egg, svarer Skulberg.

– Du betalte bøndene for å stoppe produksjonen i 2022. Gjorde du jobben din?

– Hvis vi hadde visst at år 2023 ville være så preget av sykdommen, ville vi ikke ha stoppet produksjonen. Skulberg mener det er lett å gjøre den dommen i ettertid.

Se debatten om landbruket her.

Ingen enighet om den norske modellen

Frp-leder Sylvi Listhaug mener den norske modellen med blant annet Tine og Nortura som markedsregulatorer viser seg lite effektiv.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp.) er imot.

– Årsaken til mangelen på egg er at en hønsegård i Sverige med 1,1 millioner kyllinger har fått salmonella og må avlives. Vi har maks 7500 kyllinger i Norge. Hadde vi hatt en epidemi her, ville konsekvensene blitt mindre. Denne markedstenkningen er i strid med verdiene som norsk landbruk bygger på, sier Pollestad.

– Systemet som dere har forsvart i alle år fungerer ikke, svarer Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Det du kan få er mer konkurranse. Jeg forstår godt at norske bønder er desperate etter å se inntektene fra gårdene sine sammenlignet med andre ledd i verdikjeden, sier Listhaug.

2024-02-07 00:32:52
1707272958
#Advarsel #før #handlinger #bønder #er #ikke #bedre #betalende #NRK #Norge #Oversikt #nyheter #andre #regioner #land

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *