Hamas-lederen gikk tilbake til forhandlinger. Biden tror på gisselavtale

«Return av fangene har høyeste prioritet, høyere enn ødeleggelsen av Hamas.»

Gadi Eisenkot, den tidligere sjefen for den israelske generalstaben, som ble invitert til det israelske krigskabinettet som observatør, skulle si denne setningen til familiene til de bortførte i Gaza. Opposisjonsleder Benny Ganc, som også gikk med på å midlertidig tjene i kabinettet, kom med lignende kommentarer. Gantz sa at Israel har (flere) tiår på seg til å ødelegge Hamas om nødvendig. «Vi har ikke flere tiår til å bringe folk hjem,» siterte servitøren ham på å si The Times of Israel.

Imidlertid tenker ikke alle medlemmer av den israelske regjeringen likt. Mens forsøk på å umiddelbart løslate de kidnappede sivile og soldater sannsynligvis vil kreve en pause i kampene i flere dager, ønsker en del av kabinettet, inkludert forsvarsminister Joav Gallant, å øke det militære presset på Hamas og bruke makt for å tvinge det til å inngå kompromisser.

En stor del av den israelske offentligheten er tydelig på dette spørsmålet: offentlig press på regjeringen til å handle i samsvar med Eisenkot og Gances mening er synlig overalt. Gatelys og forskjellige åpne områder er fylt med brosjyrer med portretter av de bortførte og ordene «Bring dem hjem».

Om pro-palestinske protester i Storbritannia

Den pro-palestinske marsjen som oppfordret til våpenhvile i Gaza fant sted den dagen Storbritannia minnes slutten på første verdenskrig. Derfor fikk han kritikk fra enkelte politikere.

«Åpenbart holde presset på politiske ledere for å bringe dem tilbake og opprettholde verdens støtte – det er det vi fokuserer på, og få folk til å innse at terrorister holder barn… Det er en krigsforbrytelse», sa Omri Casspi fra Tel Aviv. snakker som den første israeleren som spilte i den amerikanske NBA.

Mange andre personligheter fra den anerkjente basketballligaen støttet ham i arbeidet hans.

Kontroversiell logistikk

Washington Post hadde allerede de siste dagene rapportert om den forestående avtalen mellom Hamas og Qatars forhandlere, men israelske tjenestemenn benektet likevel et kompromiss som ville inkludere løslatelse av noen fanger og en fem dager lang pause i krigen.

server Walla Deretter skrev han at lederen for Hamas i Gaza, Yahiya Sinvár, hadde returnert til forhandlinger etter en pause forårsaket av den israelske intervensjonen på Shifa-sykehuset i Gaza (les profilen hans her). Han bør bryte kontakten med Hamas-tjenestemenn bosatt i Doha (Qatar) i noen dager og fryse forhandlingene.

Brett McGurk, USAs president Joe Bidens seniorrådgiver i Midtøsten, ankom Doha lørdag og møtte Qatars statsminister Muhammad bin Abdar Rahman Sani. Statsministeren sa at «forskjellene mellom partene i spørsmålet om gisler er svært små. Stridpunktene er logistisk av natur.»

Mandag kunngjorde president Biden, ifølge Reuters, at han mente en avtale mellom Israel og den palestinske Hamas-bevegelsen om å løslate gislene var nær.

Forrige episode av Gaza Battlefield News

Sist gang vi beskrev situasjonen var i midten av forrige uke, da bekreftede israelske tilfeller var betydelig mindre.

Sinvár skal ifølge forhandlerne ha gått med på en økning i antall gisler som skal ha overskredet 50. I den første fasen bør Hamas løslate 50 kvinner og barn, betinget av fem dagers opphør av kampene og ankomst av 400 lastebiler som frakter humanitær hjelp.

Neste fase bør være å lete etter andre bortførte kvinner og barn som kan bli holdt av andre organisasjoner eller sivile på Gazastripen. Imidlertid er denne andre fasen fortsatt under diskusjon – Israel krever løslatelse av alle kvinner og barn, hvor mange ikke er nøyaktig kjent, men anslås til ytterligere to til tre dusin.

Hamas krever også at det israelske militæret slutter å bruke overvåkingsdroner i seks timer om dagen under våpenhvilen, slik at dets krigere kan søke etter flere bortførte. Israel erklærte da at Rafah-grenseovergangen ikke var i stand til å håndtere 400 lastebiler på en enkelt dag.

Kilder nær forhandlingene, sitert av Walla-serveren, sier at forhandlingene er nesten uten stans, med et annet tilbud på bordet hver time. Ifølge en av dem er Hamas-leder Sinvár klar over verdien av kvinner og barn for ham og ønsker derfor ikke å gi dem opp.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *