Historien om «Parkavimos Kaunes» er en kronikk om tekniske fremskritt

Budsjettinstitusjonen «Parkavimas Kaune», som har vært i drift i Kaunas i nesten tre tiår, utmerker seg ved sine teknologiske og ledelsesmessige innovasjoner – mange progressive ting ble introdusert i denne byen tidligere enn i andre kommuner.

Aktiviteten begynner på Gediminas-gaten

Det første året av institusjonens stiftelse – 1997 – skiller seg i omfang fra i dag. Den gang var det betydelig færre biler, selv i sentrum. Parkeringsavgifter ble i utgangspunktet kun belastet på Gediminas Street. Den første parkeringsmåleren ble også bygget der.

Den gang var de tekniske mulighetene mye lavere enn i dag, men folk lette fortsatt etter de mest praktiske betalingsmåtene for sjåfører. Institusjonen har innført et system med spesielle parkeringskort. Disse kortene måtte settes inn i parkeringsautomaten, og de som ikke hadde betalte til kontrollmannen, så satte han kortet utstedt av institusjonen inn i parkeringsautomaten og leverte den mottatte billetten til sjåføren.

Allerede neste driftsår ble parkgrensene utvidet, det ble innført tillatelser for personer bosatt i sentrum, og muligheten til å kjøpe månedlige tillatelser ble åpnet. Da begynte folk ganske raskt å bygge parkeringsautomater som tok i mot mynter og bruke engangsparkeringstillatelser, som man skulle sette inn starttidspunkt for å parkere bilen. Parkometerkort ble brukt som straff for ubetalt parkering – sjåfører som brøt reglene for betalingsparkering kunne kjøpe dem av kontrolløren, ellers ble materiellet overtatt av politiet.

På den tiden hadde kontrollørene rett til å selge kort og skrapelodd. Innsamling ved parkeringsautomater ble også utført av anleggsansatte.

De var de første som utnyttet mulighetene til mobiltelefoner

i 2002 har mobiltelefoner allerede blitt en nødvendighet for mange mennesker, så de er alltid i lommen. “Parkavimas Kaune”-anlegget var det første i Litauen som ga muligheten til å betale for parkering via SMS. De ansatte ignorerte ikke utfordringene, selv om de tekniske mulighetene den gang ikke tillot enkel kontroll med slike utbetalinger. Det skal ha vært et klistremerke på bilen som informerte om muligheten for å betale parkeringsavgift på SMS og opplyser om hvilken teleleverandør sjåføren bruker.

Som Justas Limanauskas, direktør for Parkavimas Kaunas-anlegget, forteller oss, måtte inspektørene ringe kontoret og operatøren der opprettet en forbindelse til databasen til en bestemt mobiloperatør. «Den ansatte sjekket bilskiltet for å se om parkeringen av kjøretøyet var betalt og ga denne informasjonen videre til kontrolløren. «Maksimalt 35 kontrollere jobbet i anlegget samtidig,» sa J. Limanauskas.

Kontrollmetodene er forbedret

Ifølge lederen har konstant oppmerksomhet på teknologi forbedret kontrollen og gjort det mer komfortabelt for både ansatte og sjåfører. i 2009 ble hjullåsing forlatt, selv om dette kom med noen kostnader – inspektører måtte kjøpe kameraer for å registrere brudd og feste et ark med informasjon på bilvinduet. Dersom sjåføren ikke kjøpte parkeringstillatelse innen en viss tid, ble materiellet levert til politiet.

I 2013 ble det i stedet for parkeringsbilletter innført en høyere bompengeavgift for hele dagen, og dersom dette ikke ble betalt, ble materialet overlevert ikke til politiet, men til avdelingen for offentlig orden i Kaunas Metropolitan Municipality. På det tidspunktet var det vanskelig å overføre informasjonen om bruddet – alle bildene ble tatt opp på en CD, bruddmaterialet ble lagt til, og deretter ble denne pakken fraktet i en pappeske til avdelingen for offentlig orden i Kaunas bykommune .

For rundt syv år siden begynte kontrollørene å inspisere biler ved hjelp av informasjonsteknologi. «Ansatte sjekket ved hjelp av installerte enheter via nettbrett om parkering ble betalt gjennom operatøren og om sjåføren hadde tillatelse.» For kontrollører siden 2016. Det er ikke nødvendig å ringe kontoret, alt er synlig på skjermen, sa J. Limanauskas .

Det er ikke lenger nødvendig å transportere det akkumulerte bruddmaterialet til avdelingen for offentlig orden i Kaunas bykommune, siden etter installasjon av det nye programmet kan alt overføres elektronisk.

Siden 2016 trenger ikke ansatte ved anlegget lenger å samle inn parkeringsautomater for sin sikkerhet. Innsamlingen av parkeringsautomater ble overført til et firma som utfører disse oppgavene.

Kaunas var den første byen i Litauen hvor du fra og med 2018 kan betale for parkering ved parkeringsmålere med bankkort.

Innovasjonen fortsetter

«For øyeblikket bruker kontrollerene den nyeste programvaren, de trenger ikke engang å skrive inn bilskiltet, fordi programmet selv skanner bilskiltene og gir et svar på om parkeringen var betalt,» sa J. Limanauskas.

Papirer sitter ikke lenger fast på vinduene ettersom papiret som skrives ut av bærbare skrivere legges i en hanske og etterlates bak viskeren på bilens frontrute. Av sikkerhetsmessige årsaker er kontrollerne utstyrt med videoopptakere.

For å redusere luftforurensning i den sentrale delen av Kaunas by kjører inspektører elbiler. Installasjonen av ny teknologi i en elbil er for tiden ferdig, som vil gjøre det mulig å skanne skilt fra en bil i bevegelse og identifisere kriminelle svært raskt.

Teknologi: Til venstre er en gammeldags parkeringsautomat som betaler med et spesielt gjenbrukbart forhåndsbetalt kort, og til høyre er en nystilt parkeringsmåler med berøringsskjerm og appbetalingsalternativer. (Foto av Evaldos Butkevičius, Justina Lasauskaitė)

Komfort for sjåfører

Teknologier fortsatt i 2016. lov til å gi avkall på materielle tillatelser og bruke elektroniske i stedet. «Mulighetene som tilbys av smarte teknologier har ikke blitt glemt – for seks år siden ble Unipark-appen lansert i Kaunas, som i likhet med SMS lar deg betale for den faktiske tiden parkert,» sa J. Limanauskas. Nå kan du betale for parkering i Kaunas by ved å bruke tre forskjellige apper.

Parkeringsautomater er også endret. Nye parkeringsautomater ble kjøpt inn for fem år siden. De skiller seg ut ved at de krever innføring av registreringsnummeret, så det er ikke nødvendig å legge igjen billetten på dashbordet ettersom inspektører kan se all informasjonen på nettbrettene deres. De gamle parkeringsautomatene med sine usikre betalingskort ble demontert og engangs skrapelodder ble avskaffet.

Kaunas var den første byen i Litauen hvor du fra og med 2018 kan betale for parkering ved parkeringsmålere med bankkort. En innovasjon som ble introdusert året etter er glemmegebyret, der det etter å ha mottatt en melding om ubetalt bompenger kan betales ved hvilken som helst parkeringsautomat i byen, ikke bare en bank, et offentlig kontor eller et postkontor.

Administrerer mer enn bare parkeringssoner

«Parkavimas Kaunas» i byen utvider sine aktiviteter og tar seg allerede av mer enn bare parkeringsplasser og avgiftsbelagte parkeringsplasser. I sommer ble Kaunas og byens gjester fraktet med skipet «Žalgiris» på en planlagt rute. Utfluktsbåten seilte mellom øya Nemunas og Zapyškis.

«Parkavimas Kaunes» administrerer også den nye marinaen i Neptune Bay, campingplasser i Jonavas Street og Raudondvaris Street, utsteder handelstillatelser for handel på offentlige steder i byen Kaunas og tillatelser for å gå inn i statlige beskyttede områder.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *