Hvordan komme seg fra Norge til Rhodopefjellene på sykkel – New Life

Mihaela KIRCHEVA

En av tingene jeg elsker med jobben min er å møte ekte mennesker og ha fascinerende og berikende samtaler. En av dem er den norske ulven, som ankom Bulgaria på sykkel fra hjemlandet, tilbakelagt 5000 kilometer, på to dekk, med 20 kg bagasje og mye eventyrlyst.

Kongeriket Norge er et land i Nord-Europa hvis territorium er tre ganger større enn Bulgaria. Og 40% av dette territoriet ligger i polarsirkelen. Strengt klima og eksepsjonell natur: dette er det jeg vet om Norge.

Ulf Gundersen ble født i Norge, i en liten by i Norge. Han jobbet nesten hele livet som lastebilsjåfør og kjørte den rundt i Europa til han hadde en ulykke – han falt av en plattform og brakk begge bena og knærne hans ble brukket. Flere operasjoner, fysioterapi og en lang restitusjonsperiode fulgte, hvoretter Wolff trakk seg på grunn av sykdom. Så, i en alder av 44 år, befant Wolf seg med norsk pensjon og uten faglig forpliktelse. Gratis og med nok penger til å bestemme seg for å bruke den til eventyr.

Med el-sykkel

Dette er hvordan ideen hans om å turnere i Europa ble født. Han mener at hvis han gjør det med bil, blir det for dyrt. Med offentlig transport, ikke så mye dyrt som begrensende – ruter, rutetider – og busser går ikke til de fineste stedene.

«Se Europa uten å være blakk.»

Etter å aldri ha syklet, kommer han over historiene til andre reisende.

Han velger å kjøpe en Giant elsykkel fordi garantien deres er internasjonal: uansett hvor den går i stykker, uansett hvilket land den befinner seg i, vil representanten deres reparere sykkelen eller erstatte den ødelagte delen. Med det første Giant E+2-hjulet reiste han 11 000 km fra Norge til Gibraltar og tilbake.

Til denne turen har han allerede en førsteklasses sykkel – Giant E+1, utstyrt med to batterier og en tilhenger, der Wolfs eldre venn kjører – en 13 år gammel Cane Corso-hund. De reiser med ham til Polen, hvor Donald (hunden) dør av alderdom. Wolf forlater campingvognen i Polen og fortsetter alene med sykkelen og bagasjen på den internasjonale EuroVelo 6-ruten, langs Donau. Han kommer inn i Bulgaria gjennom Rousse. Over Donau-sletten til Varna, Burgas, Yambol og gjennom Sakar i de østlige Rhodopes nær oss –

I Solenergiparken i landsbyen Tankovo.

Jeg spør ham hva han synes om Bulgaria: menneskene, naturen, økonomien. Det som gjør ham mest trist er å se så mange bygninger ødelagt og eiendommer forlatt. «Er det ingen som tar vare på disse eiendommene?» I et ryddig Norge er nok dette utenkelig, men her er vi i Bulgaria – falleferdige gårdsrom, forlatte hus og jorder, som folk som Wolf ikke kan forbli likegyldige til.

Hans inntrykk er at fra nord til sør blir den bulgarske befolkningen mer og mer gjestfri. Mer tolerant var ordet han brukte. Varna, sa han, ser ut til å være Sveits. Folk bryr seg kun om penger og har et vanskelig liv. Går du ned mot Burgas kjenner du mer varme. Han følte seg velkommen på Sunny Beach, men «det er for mange mennesker der, det er mye trafikk. Fra Yambol til sør er det et annet Bulgaria: ikke bare endres landskapet, men også folk aksepterer deg med et smil og er veldig interessert i akkurat hva du gjør her.» Som oss og Vasko.

For meg er Wolf en lykkelig mann. Jeg vil gjerne være som ham en dag, for å kunne kjøpe en elsykkel og reise verden rundt. Ifølge ham gir en elsykkel deg friheten til å nyte stedene du passerer i stedet for å legge all kraft i å tråkke.

Og likevel, ifølge ham, bare takket være samtalene hans med forskjellige mennesker gjennom reisen hans, klarte han å «selge» nesten 20 Giant-elektriske sykler. Alltid for personer fra tredje alder, hovedsakelig i Nederland og Spania. Han inspirerte andre til å følge veien hans, med samme sykkel, ganske enkelt ved å dele sin erfaring og tilfredsstillelsen ved å bruke den.

Slik ser Wolffs reise ut i tall:

 1. Hjulvekt med 1 batteri – 22,6 kg.
 2. Vekt av det andre batteriet – 5 kg.
 3. Bagasjevekt – 20 kg.
 4. Et batteri varer 100 km.
 5. Tid som kreves for å lade 1 batteri – 4 timer.
 6. Kjørte kilometer per dag med henger og hund – 80 km.
 7. Kjørte kilometer per dag uten tilhenger eller hund – 100-120 km.
 8. Avstand fra avgang i Norge til Svartehavet i Bulgaria – 5000 km.
 9. Avstand fra Svartehavet til Barcelona – 2300 km. med 11 000 m positiv høydeforskjell.
 10. Estimert total lengde på jordomseilingen av Europa – 12 000 km.
 11. Pris på sykkelen inkludert 1 batteri 4800 euro.
 12. Pris på et batteri – 1100 euro.

Mihaela Kircheva er forfatteren av «New Life». Hun er en av de sjeldne reiselivsspesialistene som jobber i Kardjali-regionen. Han er en lokal person, naturelsker og kunnskapsrik om turiststedene i regionen. Han ble uteksaminert fra Lyceum of Languages ​​og «International Tourism» i Varna. I 2005 registrerte han et av de første turoperatørselskapene. Siden 2015 driver hun sammen med ektemannen Vasil Florov et gjestehus i Gniazdovo ved Studen Kladenets-demningen og en base for barns sommerleirer og bygdeturisme «Sunny Farm» i Haskovo-landsbyen Tankovo. Du kan oppdage hans andre historier på nettstedet rodopski-hroniki.com

🔽Følg oss også på Facebook🔽

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *