Klubber skal ikke være redde. Vi skal eliminere juks i fotball gjennom åpenhet, sier regionformann Pintér | Uten servietter | Sladder | Brno sladder

Han delte en video som ble adressert av hele fotballen i Tsjekkia. Den regionale fotballformannen og ordføreren i den sør-bohemske byen Planá, Tomáš Pintér, sendte opptak av kampen mellom Admira Praha og B-laget til Dynamo České Budějovice til verden. Den bisarre avgjørelsen endte med avskjedigelsen av dommer Michal Paták, og hendelsen behandles også av politiet. I neste episode av Bez servítku-serien vurderer den fortsatt aktive fotballspilleren reaksjonene på skandalen i den tredje høyeste konkurransen og mulig innflytelse på andre spill.

Når du ser tilbake på hva statusen din genererte, ble du overrasket over utstrømmende reaksjoner?
Jeg håpet noe lignende ville skje. Opptakene fikk meg til å ville gjøre dette, og jeg håpet på en lignende reaksjon. Jeg dro da på ferie hvor jeg ikke gjorde noe annet på tre-fire dager, men jeg er glad det ordnet seg. I dag har den rundt 450 000 visninger.

Det er ikke nødvendig å ta stilling til om publiseringen av videoen var korrekt. Men hva synes du om formen du valgte i ettertid? Ville du brukt den vulgariteten igjen?
Jeg hadde nok ikke skrevet det på en annen måte, det var sånn jeg følte det i det øyeblikket. Kanskje bidro ordet til en viss rekkevidde. Jeg måtte legge det der fordi jeg tror det vi så er en manifestasjon av det ordet.

Jeg fikk inntrykk av fra reaksjonene at dette ikke var noe uvanlig. Har du mottatt lignende meldinger?
For det første merket jeg på 99 % av reaksjonene at det var fryktelig irriterende for samfunnet og at noe sånt ikke hadde noen plass i fotballen. Når det forekommer ofte, forekommer det i tredje divisjon eller divisjonskonkurranser. Vi har en gruppe med distrikter eller regioner hvor vi får informasjon og det bekymrer oss. Vi var reformistene og har ikke noe å si for hvordan vi kan påvirke eller løse problemet. I fremtiden vil det være en oppfordring til høyere myndigheter om å gjøre noe med det. Det skal være vilje i kommisjoner og styrende organer.

Er det noen overraskelse at noe slikt skjer når et spill blir filmet?
På en måte, ja. Da må man se etter et mål på om det er synlig eller omvendt, om det gjøres for enhver pris og lignende. Dessuten må det være helt åpenbart. Det handler om menneskene, karakteren og nivået på hva de må gjøre for å komme dit. Jeg sier ikke at dommerne gjør dette spesifikt og over lang tid, men det er spill som åpenbart skyves til den ene eller andre siden og som kan være mer eller mindre synlige.

Han spilte fotball i Nord-Norge i flere år, fansen i Polen elsket ham, og han kan også huske amerikaneren Dallas, takket være hvem han for eksempel møtte Zlatan Ibrahimović på banen. Ifølge hans ord fikk fotballspissen Zdeněk Ondrášek…

Hva synes du om reaksjonen til fotballforbundet i Tsjekkia (FAČR)?
Jeg må innrømme at FAČR publiserte og fordømte det relativt raskt. Dommerkommisjonen til styringskomiteen for Tsjekkia (ŘKČ) offentliggjorde dette en gang tirsdag kveld, da de angivelig samlet inn videoer og en rapport fra delegaten. Dommeren trakk seg fra FAČR. Hvis jeg hadde ansvaret for FAČR, ville jeg bedt ŘKČ-dommerkommisjonen om å iverksette tiltak for å forhindre at dette skjer i fremtiden. Jeg vil oppfordre til at problematiske kamper etterforskes. Nå var kampen Čáslav – Ústí nad Orlicí. Čáslav skrev at de skjønte fra starten av at dommeren var imot dem. Til slutt ble de bøtelagt med 15 000 kroner av ŘKČ-disiplinærkommisjonen for å ærekrenke navnet FAČR. Det er derfor klubber ofte ikke gjør det – de er redde for at det skal slå tilbake. Lei seg.

De innrømmer at det på grunn av disse tingene nå snakkes mer om kampfiksing (Påvirke spill med sikte på å oppnå et forhåndsbestemt resultat, red.anm.)?
Jeg er glad for at det blir tatt opp. Vi kan eliminere korrupsjon ved å snakke åpent og beskrive virkeligheten, det stemmer. Det vil ta tid før disse menneskene endrer seg. Dommere som ofte ble fjernet fra listene returnerte direkte til ŘKČ. Det er folk som er koblet til det forrige systemet og jobbet i det. Så lenge de er der, vil det være vanskelig å bekjempe dem. Men det er fordi vi skal snakke om enkeltsaker. Hvis det ikke er straffer og vedtak, er det ikke bare opp til media å presse det videre.

Sportradar-selskapet har publisert antall risikofylte sportskonkurranser. Det var 56 av dem i Tsjekkia i 2022, for det meste fotball, sa han Live sport. Bør vi ikke vite om disse spillene hvis forbundet arrangerer dem?
Det burde vi sikkert vite. Hva annet enn åpenhet og transparens kan vise i partneres og sponsorers øyne at vi prøver å gjøre noe med det. Hvis den ikke publiseres, er det et tegn på at vi ønsker å skjule den. Jeg ser ikke noe galt med hvorfor FAČR ikke kunne gi den ut med en forklaring.

Du tok også opp hendelsen med dommerne i Jankov sør i Böhmen. De svarte umiddelbart og fjernet den fra listen.
Jeg ville ikke endret noe når det gjelder ytelse og hastighet. De tre dommerne klaget imidlertid over at ingen hadde snakket med dem om det. To trakk seg imidlertid fra FAČR innen to dager og ble innkalt til disiplinærkommisjonen, hvor de ikke dukket opp. Jeg tok personlig initiativ til møtet, som til slutt ble avlyst.

Også i dette tilfellet var det en dommer som løste en omstridt kamp fra fortiden. Hvordan er det mulig for noen problematiske navn å komme tilbake på listene?
Du sikter sannsynligvis til Mr. Mach, som en gang hadde et problem i Včelnica. Jeg tror ikke han er eliminert. Det betyr at han forble på listen. Den første dommerkomiteen ble valgt, den ble oppløst, nå er det en andre og begge har beholdt ham. Denne grunnen høres kanskje merkelig ut for noen, men vi har fortsatt ikke nok dommere. Da vi diskuterte det med kommisjonens leder, kom vi frem til at det er over 100 dommere på listen, men helgen kommer og i realiteten vil det være 60 til 70. Nå er vi enige om at hvis det er et problem så ringer vi dem tilbake, selv om det er 50 dommere. Vi tar alle klager på alvor og ignorerer dem ikke. Vi vil definitivt ikke bagatellisere det når det blir åpenbart. Da må vi snakke med dommerne og fortelle dem at de har gjort en feil.

Burde ikke disse hendelsene være et insentiv til å sjekke dokumentene i hele republikken?
Det er mulig. Spørsmålet er om du har en person der som du eliminerte tidligere, men kanskje den personen kom seg gjennom, kom tilbake og fungerer normalt. Det handler om du stoler på ham eller ikke.

Hvordan vurderer du to år i ledelsen av regional fotball?
Utfordringen var å ta over selskapet og drive det fra bunnen av med nye folk. Alt var nytt. Jeg tør påstå at det var en stor utfordring i begynnelsen og det fortsetter å være slik. Ikke alle av oss i styret er på vei i samme retning, men det har gradvis flatet ut. Det er satt opp kommisjoner, de fungerer, jeg sier ikke at alle er perfekte, men det er umulig å glede alle. Jeg er fornøyd, selv om det sikkert kunne vært bedre. Det var grunnlaget. Jeg ønsket også å skape transparens og åpenhet. Ingenting har blitt lært fra tidligere oppføringer, og det ville jeg endre på. Statsråden skjeller meg ut at dette er de lengste registreringene i noen region, men grunnleggende problemer oppstår når folk ikke har informasjon. Vi jobber også med skattepenger og det virker normalt for meg.

Jeg vil gjerne samle inn mer penger. Vi løser det med partnere. Det er vanskelig, men vi vil få finansiering anslått til 200 000 til 400 000 kroner per år. Dette er penger for å utstyre og støtte regionale utvelgelser og interdistriktskonkurranser. Hvis det ikke er fotball i bygdene og trenerne ikke gjør det bra, så vil det lide.

Hva gikk galt?
Vi lyktes ikke i den første dommerkomiteen, formannen sluttet eller var i ferd med å gå, og det betydde at hele komiteen sviktet. Vi har fått ny styreleder, som igjen har vært vellykket. Jeg hadde ideen om at jeg kunne ha større innflytelse på pengevolumet som FAČR sender lenger ned. FAČR jobber med et stort budsjett og beløpet som går til distriktene er trist og desperat for meg. Jeg trodde at takket være disse endringene ville det være en vilje til å øke beløpet. Det mislyktes i løpet av to år. Det ble vedtatt en bidragsøkning og det ble avtalt med regionene og distriktene at de skulle få samme beløp på engangsbasis. Men på generalforsamlingen gikk det ikke takket være at alle gruppene kjempet med hverandre. Nå skal flere plukkes ut og omfordelingen skal behandles på neste generalforsamling. Jeg sier at de skal ta mellom 10 og 20 millioner og omfordele det til fylkene. Jeg tror ikke det er mulig å finne det i milliardbudsjettet.

Klubber skal ikke være redde.

Han delte en video som ble adressert av hele fotballen i Tsjekkia. Den regionale fotballformannen og ordføreren i den sør-bohemske byen Planá, Tomáš Pintér, sendte opptak av kampen mellom Admira Praha og B-laget til Dynamo České Budějovice til verden. Den merkelige avgjørelsen endte i anke…

Du er ordfører, regionleder og fortsetter å spille for Plana. Hvordan kan det settes sammen?
Det fungerer hvis du har en forståelsesfull familie. Det kommer også an på om du liker det. For meg er fotball hovedsakelig fysisk lidelse de påfølgende dagene. (ler) Men jeg liker fortsatt å se på det grønne gresset. Det finnes ingen bedre sport enn fotball. Den laster. Min kone og jeg har fortsatt en kafé, men det er mer for moro skyld. Vi planlegger mye fordi vi har to barn, men vi klarer det. Det handler om kommunikasjon, vi har en felles kalender og ser etter kryss. Fordi jeg er ordfører, er jeg også ganske fleksibel samtidig.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *