Hvorfor har Norge så mange spektakulære fjorder? Her er hva som førte til det


Norge er kjent for sine vakre fjorder – lange, svingete kystbukter med bratte bakker. Det er ikke rart at disse geologiske egenskapene, med sitt boblende vann og ofte omgitt av forrevne klipper, er overskriftene på mange turistannonser.


© Zachtleven (gratis Pixabay-lisens) | https://pixabay.com/photos/mountains-valley-river-cruise-town-8108961/

Følg oss på Facebook

Alle nyhetene og mer!Mens fjorder kan finnes på kysten rundt om i verden, fra Alaska til Skottland til New Zealand, har Norge mer enn 1000 av dem, og noen er store nok til å ha navn. Men hvorfor er det så mange fjorder i Norge?


«Fjordene er et resultat av gjentatte istidssykluser og endringer i nivået av isdekker,» sier Anna Hughes, en paleoglaciolog ved University of Manchester i Storbritannia.


Norge har på grunn av sin geografiske plassering, i likhet med andre områder med fjord, vært gjenstand for en rekke endringer siden begynnelsen av kvartærtiden, for rundt 2,6 millioner år siden. år – opplevd mange issykluser. Den siste av disse syklusene varte for rundt 120 000 til 11 700 år siden – og blir ofte referert til som «istiden» – men det var bare en av mange istider. Selv om isdekker kan virke statiske, er de faktisk ganske dynamiske.


«Isen flyter og beveger seg fra høye punkter til lave punkter på grunn av dens indre deformasjon, eller den kan gli med de underliggende sedimentene,» sier Hughes.Bevegelsen deres trekker med seg den underliggende bergarten og maler opp de underliggende sedimentene eller berggrunnen. Over tid eroderer de inn i U-formede daler. Når en av disse bratte sidedalene skapes ved å smelte brevann som strømmer ut i havet, strømmer sjøvann inn mens breen smelter, og skaper en fjord.


Dype fjorder som de i Norge krever mange sykluser med brefremmarsj og retrett.


«Når U-formede daler dannes, blir de en istrakt for fremtidige isbreer – når de først er dannet, ser de ut til å utvide seg av seg selv,» sier A. Hughes. Dermed vil en fjord som begynner å dannes i løpet av en istidssyklus fortsette å vokse i løpet av neste istid fordi isen fortsetter å danne dypere furer på de samme stedene.


Teknisk sett kan det dannes fjorder hvor som helst der isbreer møter havet. Innlandsbredaler blir distinkte trekk, for eksempel New Yorks Finger Lakes, som er likt formet, med dype og bratte sider, sier Jason Briner, en geolog ved University at Buffalo.Men ikke alle isbreer har like mange fjorder – eller like mange spektakulære fjorder.


«Det ble skapt her [fjordai]»Avhenger veldig av geologien som gikk forut for kvartæren,» forklarer J. Briner.


For eksempel, mens mykere bergarter ser ut til å være lettere å jobbe med, krever det å skape en fjord med høy relieff at bergarten har «strukturell integritet,» sier forskeren. Han sammenlignet det med å kutte blokker av hard cheddarost og smuldrete fetaost: førstnevnte holder formen mens sistnevnte smuldrer. Den harde magmatiske bergarten på kysten av Norge er perfekt for å danne en fjord med høye og bratte vegger.


Andre steder, som ved kysten av British Columbia, eksisterer det fortsatt fjorder, men lettelsen er ikke like stor fordi den tidligere geologien der er annerledes, bemerker Briner.Norges vestkyst er også en tektonisk plategrense der kontinentalskorpen møter havbunnsskorpen. «De mest imponerende fjordene er der hvor kontinentets isdekke renner ut i havet,» sier geologen. «Den tykke kontinentale skorpen og den tynne havskorpen skaper en situasjon der isen renner ut som om du går ned en trapp.»


Nabolandet Sverige var også sterkt islagt – men har bare noen få fjorder. Under de fleste istider i løpet av de siste million årene, var Sverige midt på innlandsisen, ikke ved kanten. I denne delen av innlandsisen ble ikke isstrømmen begrenset av topografi, som fjell, forklarer A. Hughes. I stedet for å renne ut i havet og danne fjorder, spredte isen seg til Finland og Russland.


Tilpasset fra Live Science.

Auth. Rettigheter: Lrytas.lt
Lrytas.lt

Kommentarer

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *