Jeg tror ikke nordmenn vet sannheten om England – Fotball-EM 2024

Tidligere Arsenal-manager Arsène Wenger sa en gang noe lurt.

Da Premier League begynte å importere kvalitetsspillere fra utlandet på 1990-tallet, ble engelske spillere som ikke var gode nok raskt droppet.

Så stilte Wenger, som erstattet engelske Bruce Rioch i Arsenal, et retorisk spørsmål:

«Vil England ha den beste ligaen eller det beste landslaget?»

I dag vil mange si at Premier League er den beste ligaen i verden.

Men det engelske landslaget har fortsatt ikke vunnet et internasjonalt mesterskap siden den berømte gullmedaljen i verdensmesterskapet i 1966.

De har nå tre kamper igjen, men ingenting fra åpningskampene tyder på at laget er godt nok til å vinne gull i EM.

  • Se England – Sveits på NRK 1 klokken 18:00.

FÅ ANMELDELSEN: Harry Kane og Englands stjerner forventes å imponere i Championship.

Foto: AFP

Det er ganske fascinerende å se de store forventningene som stilles til dette England-laget hver gang.

Men grunnen til at det er slik tror jeg er sammensatt. Og jeg tror at forventningene ikke stemmer overens med virkeligheten.

Premier League er høyt ansett av mange nordmenn og akkurat som i England er det nok svært få som følger nøye med på hva som skjer i andre land. Det er i hvert fall min teori.

Vi bør ikke kutte alle, men hvor mange engelskmenn eller nordmenn er spesielt oppmerksomme på La Liga, Bundesliga eller Serie A?

Jeg må si det rett ut: England er overvurdert – og spesielt «deres folk». Og det er fordi britisk presse og forståsegpåere stort sett lever i den engelske Premier League-boblen.

Men bare fordi de er overvurdert betyr ikke det at de er dårlige.

Ja han er blir hørt krasjet. Men tar vi de 11 som spiller for England, er det ingen grunn til å tro at dette laget blir blant favorittene til å vinne EM.

Ja, England har individuelle spillere som er, ærlig talt, veldig gode. De har Phil Foden, den beste spilleren i Premier League, Harry Kane, en av de beste avslutterne i verden, men ingenting annet er der.

Jude Bellingham får skryt og har utvilsomt vært helt strålende for Real Madrid det meste av sesongen. Men sannheten er at han var dårlig i EM. Han hadde sine øyeblikk til tider, men CEs prestasjoner var på nivå med det han gjorde for Real Madrid i ukene og månedene før CE. Da var han tung, treg og tynn – noe han var i en stor del av lekene i Tyskland.

Jeg har fulgt disse spillerne nøye over tid og spesielt nå som en del av forskningen jeg gjorde før ME. Blant dem jeg har holdt spesielt øye med er Conor Gallagher, som ofte har vært kaptein for Chelsea og stadig blir koblet til andre store klubber i Premier League.

Men det jeg så av ham forsterket bare mitt inntrykk av at han er en overvurdert fotballspiller uten subtilitet eller intelligens.

Han var ikke sikret plass på tredjelaget til Spania, men han kunne starte for England i EM.

SKEPTISK: Conor Gallagher imponerte ikke NRKs fotballekspert.

Foto: AP

I tillegg har England gitt Kobbie Mainoo litt spilletid. Han er god, men ung og uferdig. Tyskland har en spiller i samme situasjon, Robert Andrich, som få i England eller Norge hadde hørt om før EM. Hvordan har han det mot Gallagher og Maino? Andrich vant nettopp Bundesliga og spilte i Europa League-finalen.

Når vi snakker om den beste forsvarsspilleren i verden, har Kieran Trippers navn allerede blitt nevnt. Glem det.

Hvor mange engelske spillere har sikret seg en plass i Spania?

Phil Foden ville trolig gjort det like bra som Harry Kane ettersom disse lagene mangler en kvalitetsspiss. Jude Bellingham i normal form, i den formen han var i forrige sesong i Real Madrid, gjorde det også.

Men det stopper der.

Bellingham

I BØLGEDAL: Det er lenge siden Jude Bellingham presterte på sitt beste.

Foto: Reuters

Englands forventninger er preget av anglofili, og jeg synes det er en grusom forbannelse for England at forventningene ikke stemmer overens med virkeligheten.

For det er mye vanskeligere å prestere når du kan miste alt.

Forventningene til England er 10 av 10 på forventningsskalaen. De scoret 5 av 10 i CE.

Så kom overskriftene til katastrofen umiddelbart på forsidene og kritikken startet.

Men la oss si at forventningene var mer nøkterne og plassert på 7 av 10, så ville ikke 5 av 10 forårsake like mye støy og kritikk som i dag.

England gikk videre til kvartfinalen, men etter det jeg kunne se, var det knapt noen positiv omtale av dem i de britiske avisene.

Å høre hva Jude Bellingham hadde å si på pressekonferansen etter å ha vunnet Round of 16 var virkelig talende. Han mente at folk sa mye «tull» om England og at kritikken deres var for hard.

Så han er faktisk enig med meg i at forventningene var for høye og at standarden som England viser i EM er nærmere virkeligheten av den faktiske kvaliteten på laget.

Nå venter Sveits i kvartfinalen.

Det er ingen grunn til å tro at dette England-laget plutselig vil bringe noe helt annet og spille som fyrverkeri. Det blir en jevn kamp.

De har en god sjanse til å kvalifisere seg, men jeg vil bli veldig overrasket om England vinner komfortabelt.

Britene forventer å vinne og vil sannsynligvis kalle det en skandale hvis de mislykkes. Men de skjønte nok også begrensningene til dette laget.

Det er det positive med hele denne elendigheten.

England har virkelig en sjanse til å vinne EM i år. Alle lag som er igjen i EM kan vinne. Vi så at når Hellas vant hele mesterskapet, kan alt skje.

Men de gjorde det enkelt ved å ta ned forventningene noen hakk.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *