Kong Frederik X og Dronning Mary akkompagnert av den norske kongefamilien gjennom naturen den andre dagen av deres statsbesøk

Den 15. mai 2024 foretok danske kong Frederik X og dronning Mary den andre dagen av sitt statsbesøk i Norge. Det var utenfor hovedstaden de danske monarkene gjorde spektakulære funn, akkompagnert i naturen av det norske arveparet. De kom tilbake til Oslo om ettermiddagen og fikk selskap av kong Harald V og dronning Sonja på dagens siste besøk.

Les også: Frederik X og Mary av Danmark i følge med det norske kongeparet på første dag av statsbesøket i Oslo

Kong Frederik X og Queen Mary tar T-banen på Ulsrudvannsstien

Onsdag 15. mai foretok kong Frederik X og dronning Mary av Danmark den andre dagen av sitt statsbesøk i kongeriket Norge. Dagen begynte på T-banestasjonen hvor kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtte det danske kongeparet. Sammen tok de T-banen fra Oslo sentrum til Ulsrudvann (Østmarka).

Det norske arveparet ønsket å vise gjestene sine hvor nær naturen er hovedstaden. Bare noen få t-banestasjoner fra sentrum, er det mulig å nå utkanten av skogen. Vel fremme i Ulsrudvanna møtte de to parene Henning Hoff Wikborg, administrerende direktør i Den Norske Turistforening (DNT), som fungerte som deres guide.

Kong Fredrik

Les også: Kong Harald Vs statsbankett til ære for kong Frederik X og dronning Marys besøk i Norge

Under en tur i skogen rundt vannet møtte kongeparet og et par arvinger ungdommene som er involvert i prosjektet. Prosjektet deres lar dem oppleve en rekke utendørsaktiviteter som kanopadling, fjellklatring, overlevelsesklasser og viktigst av alt, å utforske samfunnslivet.

Litt lenger inne i skogen, noen kilometer unna, åpnes Østmarka nasjonalpark offisielt 25. mai. De to parene fikk informasjon om dette enorme skogområdet som vil bli bevart under naturområdevernloven. Den dekker mer enn 70 kvadratkilometer.

Les også: Frederik X og Marie av Danmark ønsket velkommen med heder ved starten av sitt historiske statsbesøk i Norge

Lunsj på Akershus festning med kong Harald V og dronning Sonja

Ved lunsjtider reiste kong Frederik X, dronning Mary, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tilbake til hovedstaden. Statsminister Jonas Gahr Støre var vertskap for en lunsj for to kongefamilier til ære for statsbesøket. Kong Harald V og Dronning Sonja slutter seg derfor til gruppen.

Lunsj ble servert på Akershus festning til ære for dette historiske stedet i hovedstaden. De første bygningene til denne festningen kommer fra middelalderen. Det er en citadell som består av flere bygninger beskyttet av murer. I dag brukes stedet av hæren og en del av det er åpent for turister. Stedet er viktig fordi det regnes som hovedstadens historiske sentrum. I 1624 herjet en ny brann i byen. Den danske kongen Christian IV, som også var herskeren over Norge, bestemte seg for å gjenoppbygge byen, denne gangen med murstein fremfor tre. Den nye byen ble bygget rundt denne festningen og utvidet deretter gradvis. Til hans ære fikk byen navnet Christiania. Christiania skiftet navn til Oslo i 1925.

Les også: Pilegrimsreise til kronprinsesse Mette-Marit

Spaser rundt i Bjørvika havnedistrikt

Etter lunsj ruslet det danske kongeparet, dronning Sonja, og det norske kongeparet gjennom byen Bjørvika, Oslos havneområde. De ble ledsaget av Oslo-ordfører Anne Lindboe og danske Christian Pagh, direktør for Oslo Arkitekturtriennale. Kong Harald kunne ikke være med på denne vandringen på grunn av vanskelighetene med å gå. Her lærte de hvordan Danmark samarbeider i byplanlegging. Mens de gikk rundt i distriktet møtte de arkitekter og andre interessenter involvert i ulike utviklingsprosjekter.

Les også: Kong Frederik og Dronning Mary feirer porselensbryllupsdag på Dannebrog før de begynner sin dag med historiske besøk

De to parene og deres delegasjon gjorde flere stopp ved enkelte bygninger. Blant dem var Operataket, et byrom som gir publikum et nytt syn på havnen og byen. I dette rommet var Operabarnekoret og Københavns guttekor samlet for å synge noen sanger i anledning det kongelige besøket.

Tradisjonen tro ble statsbesøket avsluttet med en mottakelse i regi av det danske kongeparet. Kong Frederik og Dronning Mary tilbrakte kvelden ombord på Dannebrog, deres kongeskip. Kong Harald og dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var til stede.

BildeavatarBildeavatar

Nicolas Fontaine

Sjefredaktør

Nicolas Fontaine har vært designer, redaktør og skribent for mange belgiske og franske merker og medier. Nicolas, spesialist på nyheter om kongefamilien, grunnla nettstedet Histoires royales, som han er sjefredaktør for. [email protected]

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *