Krig i Ukraina: Wagner-desertør som flyktet til Norge løslatt

En tidligere russisk leiesoldat fra den paramilitære gruppen Wagner, som søkte asyl i Norge, ble søndag arrestert i henhold til immigrasjonsloven og ble løslatt denne onsdagen.

Han heter Andreï Medvedev, han er russisk og hevder å være en tidligere leiesoldat fra den paramilitære gruppen Wagner. 26-åringen, som presenterte seg som desertør, krysset ulovlig den russisk-norske grensen natt til 12. til 13. januar for å be om asyl. Denne onsdagen 25. januar meldte norsk politi, som pågrep ham sist søndag, at han ble løslatt.

Etter ankomst til Norge ble Andreï Medvedev satt under høy sikkerhet på et ukjent sted. Søndag sa polititjenestemann Jon Andreas Johansen at desertøren ble arrestert «i henhold til immigrasjonsloven».

I følge Andrei Medvedevs advokat Brynjulf ​​Risnes ble den unge russeren arrestert for «brudd på sikkerhetsforskriftene». «Naturligvis er det tatt mange sikkerhetstiltak, og det er vanskelig for ham å overholde dem,» erklærte han. Han oppdager at det er mye og at det ikke er noen grunn til det.»

Denne onsdagen tok Jon Andreas Johansen igjen ordet for å antyde at immigrasjonspolitiet «løslater Mr. Medvedev fra Trandum interneringssenter for utlendinger». […] under forutsetning av å bo på et bestemt sted». Politiet utelukker foreløpig enhver utlevering til Russland.

I et intervju som ble sendt for nesten to uker siden av den ikke-statlige organisasjonen Gulag, forklarte Andreï Medvedev at han var leder for en seksjon på rundt ti menn som tjenestegjorde for Wagner-gruppen. Han skulle delta i kampene i Ukraina i flere måneder.

Han sa at han flyktet etter at kontrakten hans ble forlenget mot hans vilje. I følge Brynjulf ​​Risnes ønsket ikke Andrei Medvedev lenger å være en del av Wagner-gruppen etter å ha opplevd «noe helt annet enn det han forventet». Han skal ha vært vitne til flere krigsforbrytelser.

En tidligere soldat fra den russiske hæren?

For tiden leder Wagner-gruppen, ledet av forretningsmannen Yevgeny Prigozhin, kampen for å erobre den ukrainske byen Soledar, som er mistenkt for en rekke overgrep i Ukraina og andre steder i verden.

Undersøkelser pågår fortsatt for å bekrefte eller ikke at Andrei Medvedev faktisk kjempet i denne organisasjonen. Han forsikrer i alle fall at hans «tidligere arbeidsgivere» prøvde å finne ham. «De utstedte en etterlysning (mot meg) gjennom det russiske innenriksdepartementet,» insisterte han. Jeg ble truet med at de ville kidnappe meg, at de ville drepe meg, at de ville skyte meg.»

spurte han BBCGulag-grunnlegger Vladimir Osechkin støtter hans versjon og antyder at den unge mannen sluttet seg til den paramilitære gruppen i juli 2022. Han beskriver ham som en tidligere russisk hærsoldat som sonet en fengselsstraff mellom 2017 og 2018. Wagners leiesoldater er ofte eksfanger.

«THE GULLETKS SKREV IKKE SÅ LANGT»

Etter desertering tilbrakte Andrei Medvedev angivelig to måneder under jorden i Russland for å forberede sin flukt. Ifølge historien hans kom en ung mann gjennom Arktis til Norge og krysset den islagte Pasvikelva. Ifølge ham var en russisk patrulje på sporet hans på det tidspunktet.

«Jeg hørte hunder bjeffe, jeg snudde meg, jeg så folk med lommelykter, omtrent 150 meter unna, løpe i min retning,» sa han. Jeg hørte to skudd, kulene suste forbi på lang avstand (…) Jeg løp hjem på isen med lysene i rundt to kilometer.»

Da Andrei Medvedev krysset grensen, gikk han ifølge advokaten for å forklare situasjonen sin til nordmennene og ba dem ringe politiet slik at han kunne søke om asyl. En historie som siden har blitt bestridt av flere eksperter som mener den tidligere leiesoldaten ikke klarte å krysse den tungt bevoktede grensen uten hjelp.

Andreï Medvedev insisterer imidlertid på sin versjon av fakta. Han ble intervjuet av kriminalgruppen (Kripos) i norsk politi, som er involvert i den internasjonale etterforskningen av krigsforbrytelser i Ukraina. Faktisk sa den unge russeren at han var «klar til å snakke om sine erfaringer i Wagners gruppe» for å fremme forskningen deres. Advokaten hans sier han samarbeider.

Kort tid etter Andrej Medvedevs ankomst til Norge, svarte grunnleggeren av Wagner-gruppen gjennom en pressemelding fra et av hans selskaper. Yevgeny Prigozhin ser ut til å håne historien om den påståtte desertøren, og identifiserer ham som en norsk statsborger. Han anklager imidlertid Andrey Medvedev for «mishandling av fanger» og kaller ham «veldig farlig».

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *