Mor Facebook får norsk bot for personlig annonsering


Foto: ANP

Meta Platforms, selskapet bak blant annet Facebook og Instagram, må betale en bot på én million kroner per dag til Norge, ifølge den norske tilsynsmyndigheten for beskyttelse av personopplysninger. Dette beløpet utgjør mer enn 89 000 euro. Meta får bøter for å fortsette å samle inn data fra norske brukere til personlig annonsering.

Bøtene trer i kraft førstkommende mandag. Disse løper frem til begynnelsen av november, men tilsynsmyndigheten kan gjøre straffen permanent.

Forrige måned innførte regulatoren et midlertidig forbud mot Meta fra å vise målrettede annonser til Facebook- og Instagram-brukere. Meta hadde frist til sist fredag ​​med å etterkomme forbudet. I personlig annonsering vises annonser basert på brukernes internettadferd. I følge tilsynsmyndigheten Datatilsynet er dette ulovlig og utgjør en krenkelse av personvernet Meta kan fortsette å vise personlige annonser til brukere som gir sitt samtykke eller basert på data som brukere skriver i sin bio på Facebook og Instagram.

Det europeiske datatilsynet EDPB kan ta samme skritt som Norge. EDPB fant i desember at Meta bare kunne vise målrettet annonsering hvis brukerne hadde gitt sitt samtykke til at dataene deres ble brukt. Etter flere endringer følger Meta fortsatt ikke reglene, ifølge EU-domstolen. Meta hadde tidligere mottatt europeiske bøter på til sammen hundrevis av millioner euro for databeskyttelsesbrudd.

Ifølge en melding til retten vil Meta henvende seg til norsk domstol for å bestride forelegget med midlertidig forføyning. Høringene starter om to uker og varer i to dager. Meta svarte ikke på spørsmål om saken til nyhetsbyrået Reuters.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *