Norge har fått nok. Et eksepsjonelt unntak ble gjort


Norge har i likhet med andre land en fast prosedyre for hvem som kan og ikke kan overføre våpen av egen produksjon. Disse reglene er utformet for å sikre at Norge kan eksportere sine våpen og ammunisjon uten å uforvarende bli part i konflikten eller selge våpen til farlige frivillige organisasjoner. Norge har for eksempel fastsatt at forsvarsindustrien ikke kan overføre våpen til krigførende land.

En ødelagt bygning i Sumy etter et russisk droneangrep 1. januar

© National Police of Ukraine (CC BY 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Destructions_in_Sumy_Oblast_after_Russian_attack,_2024-01-01_(01).jpg

Følg oss på Facebook

Alle nyhetene og mer!Men nå tillater den norske regjeringen direkte salg av våpen og andre forsvarsindustriprodukter til Ukraina fra 1. januar 2024.


«Gitt den eksepsjonelle sikkerhetssituasjonen skapt av krigen startet av Russland, er det ekstremt viktig for oss å fortsette å støtte Ukraina.» Vi må regne med muligheten for at en ulovlig angrepskrig vil fortsette. Derfor har regjeringen besluttet å tillate direkte salg av våpen fra norsk forsvarsindustri og andre forsvarsprodukter til Ukraina, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Vær oppmerksom på at denne policyendringen betyr dette Norske selskaper kan søke det norske UD om eksportlisens for å selge våpen og forsvarsprodukter direkte til Ukraina. Tidligere var dette ikke tillatt fordi Ukraina er et land i en aktiv væpnet konflikt og kun den norske regjeringen selv kunne levere våpen og ammunisjon, men ikke landets forsvarsselskaper. Det vil si at kommersielt salg av våpen ikke var mulig i det hele tatt på grunn av en politikk som ble introdusert tilbake i 1959.Forresten, denne politikken vil ikke endre seg – Ukraina vil rett og slett bli gjort til et unntak. Andre krigførende land vil ennå ikke kjøpe våpen direkte fra norske selskaper.


Eksportlisenser for direkte salg av forsvarsprodukter til Ukraina undersøkes fra sak til sak. Alle søknader blir nøye gjennomgått for å sikre at våpen ikke faller i feil hender.

Auth. Rettigheter: Technologijos.lt

Kommentarer

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *