Vibrio og Shewanella: Norske helsemyndigheter advarer mot bading i varmt vannNorske helsemyndigheter advarer personer som er spesielt utsatt for Vibrio-infeksjoner om å ta forholdsregler ved svømming, da det er registrert en rekke alvorlige bakterieinfeksjoner.

Vibrio vulnificus/CDC

I sommer var seks personer alvorlig syke etter sårinfeksjoner forårsaket av bakterier i sjøvann (fem Vibrio og en Shewanella). Smitten oppsto etter bading i Oslofjorden.

Alle voksne over 50 år som har fått sår eller sår under bading i Oslofjorden i fem ulike kommuner, Bærum, Oslo, Moss, Vestby og Fredrikstad.

I tillegg til de alvorlige tilfellene vi opplevde tidligere, hadde 20 personer milde Vibrio-infeksjoner 8. august. Dette er smertefulle infeksjoner og ørebetennelser som ofte ikke krever behandling.

«Det er ikke overraskende å finne tilfeller av milde vibrioinfeksjoner, gitt antall personer som badet og de høye temperaturene vi opplevde om sommeren. Disse resultatene endrer ikke rådene vi allerede har gitt og som vil gjelde for årets badesesong. sier Line Angeloff, seniorrådgiver ved Institutt for mat, vann og dyreinfeksjoner ved Folkehelseinstituttet.

«Svømming generelt er sunt og gir deg glede i de varme dagene vi har hatt i år. Vi ønsker ikke å frata folk svømmegleden, men det er viktig at de som er spesielt sårbare tar sine forholdsregler» .

På grunn av langvarig varmt vær mange steder, har vanntemperaturen vært høyere enn vanlig i en lengre periode. Høye vanntemperaturer gir bedre vekstforhold for visse bakterier som finnes i brakk- og saltvann. Høye vanntemperaturer i Oslofjorden og langs kysten av Telemark og Sørlandet kan føre til økt bakterievekst. Noen av dem, som Vibrio vulnificus, Vibrio parahaemolyticus Og Shewanella putrefaciens, kan forårsake alvorlige infeksjoner hos personer som svømmer i kystområder med høye vanntemperaturer. Det er foreløpig ikke kjent når bakteriene forsvinner fra kystområdene i Sør-Norge.

Infeksjon kan oppstå ved bading gjennom sår (inkludert nyere tatoveringer). Personer med påvist immunsvikt, eldre eller de som lider av leversykdom eller hemokromatose er spesielt utsatt. Infeksjonen kan variere fra en mildere ørebetennelse, sårinfeksjon, til en mer alvorlig sykdom som blodforgiftning.

Norge/CIA
Norge/CIA

Shewanella er en bakterie som i likhet med Vibrio finnes i sjøvann og kan infisere svømmere ved høye og langvarige havtemperaturer. Infeksjonsmåten og sykdomspresentasjonen er den samme som Vibrio-infeksjoner og infeksjonen kan forårsake alvorlig sykdom.

– Slike infeksjoner er heldigvis svært sjeldne, men det er grunn til å gi råd om hvordan man kan forebygge smitte, sier Line Vold, daglig leder ved Institutt for mat, vann og dyresmitte ved Folkehelseinstituttet.

Disse tipsene er:

  • Personer med åpne sår bør ikke svømme i sjøvann med mindre såret kan dekkes med sterk, vanntett plast. Dette gjelder spesielt for eldre voksne, personer med leversykdom og personer som er nedsatt immunforsvar (for eksempel personer som bruker anti-immune medisiner).
  • Personer med immunsvikt, leversykdom og eldre anbefales å bruke badesko for å unngå skader mens de bader.
  • Skylling med friskt, rent vann etter havbad anbefales for alle personer som har sår eller blir skadet under bading. Dette gjelder spesielt for personer med immunsvikt, leversykdom og eldre.
  • Risikoen reduseres ved å ta korte bad og tørke deg grundig med et rent håndkle etter bading.
  • Alle som biter med et sår eller skader et sår under bading bør overvåke såret for forverring og umiddelbart kontakte lege/lege dersom det er tegn til sårinfeksjon, feber eller endring i allmenntilstand. Fortell legen at du har tatt et bad. Enhver infeksjon vil sannsynligvis oppstå innen en til to dager.

I tillegg advarer Mattilsynet mot inntak av rå østers fanget i Oslofjorden, samt ved kysten av Telemark og Sørlandet, på grunn av Vibrio.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *