Thriller – Jorn Lier Horst, en norsk politimann som ble en superforfatter

EI 1995, i den rolige byen på sørkysten av Norge, Larvik, ble en 71 år gammel mann, Ronald Ramm, funnet død i sitt hjem. Datteren hans, som kom for å besøke ham, var bekymret for at han ikke svarte på anropene hennes, og kontaktet umiddelbart politiet. Scenen viser tegn til en intens kamp før pensjonisten ble overmannet, bundet opp, voldtatt og deretter drept av overfallsmannen. Pensjonistens katt ble også funnet død.

En ung 25 år gammel politibetjent, nyutdannet fra politihøgskolen, leder etterforskningen av Vestfolddistriktet. Han heter Jorn Lier Horst. Ni år senere er morderen fortsatt ikke funnet når den nå erfarne politimannen bestemmer seg for å sette penn på papir. Denne dåps «kalde saken» vil være grunnlaget for hans første roman, Nokkelvitnet. Dette er den første (uoversatte) undersøkelsenInspektør William Wisting. Suksessen er umiddelbar. Og slik at i 2011 gikk en mann til politiet for drapet på Ronald Ramm. Dette den falske tilståelsen, inspirert av romanen, kom på forsiden av rikspressen.

Været er blått og klart, den typen du bare finner på de lave 60-tallete nordlig parallell. Forfatteren er ikke lenger politimann. Da det ble for vanskelig å forholde seg til mennesker som faktisk levde det han skrev, måtte han velge skjønnlitteratur, «underholdning». Grensepunktet ble krysset med faren til en 12 år gammel jente som ble myrdet. En uoppklart sak i årevis, og dermed enda en familie. En dag spurte han faren om hva han syntes om å ha en forfatter av detektivromaner som hovedetterforsker. Far innrømmet at han hadde lest alle bøkene hans. Å trenge inn i etterforskerens psyke, prøve å forstå. «Han visste,» fortalte han meg, «at i boken ville mysteriet bli løst, at rettferdighet ville skje. »Det ble for mye for Horst. Å være både den som bringer orden i kaoset og forfatteren. Det tohodede dyret hang en av sine to hetter. Spesielt ettersom han ble kjent for å vinne prestisjetunge priser i 2013, som Glassnøkkelen, den høyeste skandinaviske prisen.

Horst tar oss med til mikrokontoret sitt, satt opp i et tidligere arsenal, med utsikt over Nordsjøen. Lommerommet er fullt av litterære priser, akkrediteringer for festivaler over hele verden og oversatte bøker som i pastisjkabinetter til amerikanske romanforfattere som var beregnet på journalister. Det er der Horst forteller oss sin historie.

«Smak av kriminalitet»

At jeg alltid hadde «smak for krim». Ingenting uklart, beroliger han oss, men «mysterier, mysterier, løsninger å finne». Det tok ham fra vuggen, Mikke Mus var allerede et forbilde for ham som etterforsker. Så når han blir stor vil han definitivt være reporter eller politi. Han bestemte seg for å bli politibetjent – datteren til hans etterforsker Wisting ble journalist! Han ble hjulpet litt av moren (88 år i år), som elsket thrillere. Hun sendte ham en gang en bok med en lapp: «Hvis du vil bli politimann, må du lese denne. «Det gikk ut på Ansiktsløse mordere, den aller første etterforskningen Kurt Wallanderav den store svenske forfatteren Henning Mankell. Horst var 23 da han visste at hans kall var dette: å bli Kurt Wallander.

En romanforfatter gjør det derimot ikke. Hvis han tok pennen, var det på grunn av et blodstrøk som leser. En kveld går en politimann fra Larvik, gal etter thrillere, til sengs med fru Horst og lar seg rive med av å lese en historie. Han kaster matten over rommet. Hans rop av raseri? «Jeg kan gjøre det bedre. «Slik var det.

William Wisting, Horsts fiktive politimann, er en direkte etterkommer av Oscar Wisting, en virkelig oppdagelsesreisende som ble født i Larvik i 1871. Oscar var en av de fem første mennene som nådde Sydpolen, en av de to første mennene som nå begge. pinner. Med andre ord, en legende i et land med svært få. Byen bygde en bronsestatue til ære for ham, som Jorn Lier Horst viser oss på mobiltelefonen.

Horst er en presis mann, en spesialist på prosedyrer. Forstå, politimann. Han skapte handlingen til sine første romaner på Excel-filer. I dag frigjør praksis ham fra dette regnskapsverktøyet, men han beholder sansen for detaljer, geografisk hyperpresisjon, som gjør at vi kan «følge ham i boken på Google Maps». Han legger til geografien landskapet og dets variasjoner i vær, som han behandler som sin karakter. Et triks av Stephen King «som bruker det til å innpode frykt i leseren».

Andre Jo Nesbo

Norske bokhandlere selger William Wistings femtende etterforskning, mens vår er på den syvende, Ondskapen selvsiden den første oversettelsen i 2017 Stengt for vinteren. Horst har allerede solgt 10 millioner bøker i rundt førti land. Du kan bestille omvisning i «The World of Wisting» i Larvik. Tilpasningen av helten hans til en TV-serie – «de filmer den fjerde sesongen for øyeblikket», forteller han oss – sendes i 190 land… Den sendes i Frankrike på Polar +, en dedikert strømme- og avspillingskanal for thrilleren, fra Canal+.

Bak denne diskrete nordmannen, som ser ut til å kjempe sjenert på randen av seier hvert øyeblikk, står en internasjonal stjerne. Han skrev også romaner for barn og skrev en serie med Thomas Enger, forfatter av kriminalromaner oversatt av Bragelonna. Hvis vi vet så lite eller så lite om dette fenomenet i Frankrike, er det fordi det er skjult av en annen personlighet: Jo Nesbo. Nesbo er Norges svarte stjerne. Undersøkelsesserien Inspector Harry Hole, oversatt av samme forlag, nyter et spesielt enstemmig rykte.

LES OGSÅPolar – Norge: naturens sjelDerfor forblir Horst, til tross for sin store suksess, den evige nummer to. Helten hans, Wisting, utforsker land mindre mørke, mindre nevrotiske, mindre sosiale enn den «kokte» Harry Hole. Horsts appetitt på å løse mysterier, kombinert med hans empiriske kunnskap om politiverdenen, gjør ham derimot til en sterk puslespillkomponist. Hvis du liker spørreundersøkelser, er du servert.

Horst har utviklet tilbakevendende karakterer i nitten år. Det finnes linje, Wistings datter, som reiser på kryss og tvers av Europa med tog før hun får jobb som journalist ved en stor norsk tittel, som sier opp, blir gravid, tilbyr bestefaren sin en sjanse til å bli bestefar. Politibetjent Niels Hammer, lojal mot stasjonen, kan bli funnet sammen med Wisting, som eldes, gradvis mister optimismen, blir melankolsk, påvirket av straffesakene han er ansvarlig for. En stemning som gjenspeiler Jorn Lier Horsts visjon om kriminalitetens utvikling, som for ham virker «stadig mer brutal, kynisk og internasjonalisert». Forfatteren av romanene kaster også lys over et spesifikt punkt i samfunnet hver gang, som her, i Ondskapen selvom de tette, noen ganger for nære båndene mellom journalistikk og politi.

Psykopat i naturen

Saken begynner med en truende seriemorder som allerede sitter i fengsel, men ikke lenge. Under rekonstruksjonen i skogen, hvor han gikk med på å avsløre hvor de andre ofrene hans er gravlagt, klarer denne Hannibal Lecter-typen å rømme takket være et falskt fall. Alle var der, politiet, som Line, Wistings datter, frilanseren, men ingen kunne stoppe det. Psykopat i naturen…

Natten faller på og panikken brer seg over hele regionen. Spesielt siden ledetrådene peker på en person som ville lette flukten, som kalles «Den Andre» fordi han ikke kjenner identiteten sin. En annen som kanskje alltid ville vært der, fra begynnelsen, i skyggen av drapsmannen… Det er total angst i Larvik. A fortiori, når vi snakker om formelen «ondskap personlig», lærer vi i etterordet na Fra drapEN uoversatt verk dedikert til psykopater, signert av Dr. Paul Grøndahl, ekspert i rettspsykiatri, spesialist i seksuell tiltrekning av pedofile. Fredelig, Norge?

Ondskapen selv, av Jorn Lier Horst. Oversatt fra norsk av Céline Romand-Monnier (Gallimard-Série noire, 416 sider, 20 euro).

dmp

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *