Eurostat: Energiimporten til EU falt i kvartalet på grunn av svakere leveranser fra Russland

Å oppdatere: 25. september 2023 kl. 15.32
Utstedt av:

Brussel – Energiimporten til EU falt igjen i andre kvartal. Medlemslandene fortsetter å redusere avhengigheten av forsyninger fra Russland. spesifisert I dag melder EUs statistikkkontor Eurostat. Verdimessig falt energiimporten med 39,4 prosent sammenlignet med året før og med 11,3 prosent målt i volum.

I første kvartal falt energiimporten til EU med 26,5 prosent i verdi og med 6,1 prosent i volum. Nedgangen kom etter en betydelig økning mellom 2021 og 2022.

Russland, som fortsatt var EUs hovedleverandør av olje i andre kvartal i fjor med en markedsandel på 15,9 prosent, så sin andel falle til 2,7 prosent i andre kvartal i år. Dette gjorde den til deres 12. største leverandør. Norge, Kasakhstan, USA og Saudi-Arabia registrerte vekst i dette markedet i samme periode, ifølge Eurostat.

EU har forbudt import av russisk olje til sjøs siden desember i fjor og innførte en embargo på raffinerte petroleumsprodukter i februar i år. Den ønsket å isolere seg fra russiske energiprodukter og straffe Moskva for sin storstilte militære invasjon av Ukraina.

«Importen av naturgass til EU falt betydelig i andre kvartal 2023. I volum var de 17 prosent svakere sammenlignet med samme periode i 2022. Denne nedgangen kan ha blitt utløst av EUs utslippsreduksjonsplan, ettersom EU-landene har forpliktet seg til å redusere gassforbruket», sa Eurostat.

Russlands andel av gassformig naturgass falt med 14,5 prosentpoeng fra år til år til 13,8 prosent av EUs totale import i andre kvartal. Algerie og Norge økte derimot sin andel med henholdsvis 9,3 og 6,2 prosentpoeng. Norge er blitt EUs hovedleverandør. I samme periode forble USA hovedleverandøren av flytende naturgass (LNG) til EU, med en andel på 46,4 prosent av EUs totale import. Deretter fulgte Russland (12,4 prosent) og Qatar (10,9 prosent).

EU Russland kjemper mot energihandel i andre kvartal

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *