Norsk forfatter vinner Nobelprisen i litteratur 2023 | Reiserute Pleven

Norske Jun Fosse er vinneren av Nobelprisen i litteratur 2023. Svenska Akademiens avgjørelse ble kunngjort av dets faste sekretær Mats Mann under en direktesending på Nobelprisnettstedet nobelprize.org. Den norske forfatteren ble anerkjent «for sine nyskapende skuespill og prosa som gir stemme til det usagte».

Jun Fosse ble født i 1959 i byen Haugesund på vestkysten av Norge. Han er forfatter av mer enn 30 bøker (romaner, noveller, poesi, essays, barnefortellinger) og 28 skuespill. Verkene hans er oversatt til mer enn 40 språk. I 2007 ble han ridder av Frankrikes «National Order of Merit» og i 2010 vinner av den internasjonale Ibsen-prisen.

Vant den europeiske litteraturprisen i 2014. For «Trilogien» (som inkluderer romanene «Våken», «Ulavs reverier» og «Otmala») fikk den eminente norske forfatteren og dramatikeren Nordisk råds litterære hovedpris 2015 «Trilogi» er også oversatt til bulgarsk.

Årets Nobelpris kommer med en sjekk på 11 millioner svenske kroner (ca. 1 million amerikanske dollar), rapporter de globale byråene sitert av BTA.

Akademiet publiserer ikke en kortliste, noe som gjør anslag på utvalget vanskelig. Overveielsene ble holdt hemmelig i 50 år. I fjor vant den franske forfatteren Annie Hernaud prisen, og ble den 17. kvinnen som mottok Nobelprisen i litteratur.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *