Helserettigheter – bedring for hjemvendte til Bulgaria

Ved retur til Bulgaria må enhver bulgarsk statsborger som var forsikret i en medlemsstat i Den europeiske union (og også i et land i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet: Norge, Island, Liechtenstein samt i Det sveitsiske forbund eller Storbritannia) returnere helseforsikringen du har rett. Eksistensen av helseforsikring i det andre landet er sertifisert til National Revenue Agency ved hjelp av et enhetlig europeisk skjema.

Den skal utstedes i henhold til reglene for koordinering av trygdesystemer, som bekrefter periodene med obligatorisk forsikring i det landet. På denne måten er det bevist at det ble betalt helsebidrag der og lignende forfaller ikke i Bulgaria for perioden angitt i dokumentet.

Bulgarske statsborgere som bor og arbeider i et medlemsland i Den europeiske union, et land i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (Norge, Island, Liechtenstein), samt Det sveitsiske konføderasjonen eller Storbritannia, til hvem lovgivningen angående forsikring fra en av disse landene gjelder, de har ingen forpliktelser å betale helsetrygdeavgift til Statens helsetrygdkasse. Det er ikke nødvendig for dem å sende inn et utreiseskjema fra landet til National Revenue Agency.

Et annet skjema (sertifikat) utstedt av en kompetent institusjon i det aktuelle landet (bortsett fra de europeiske skjemaene) kan presenteres, der en spesifikk periode med obligatorisk helseforsikring i det landet er eksplisitt angitt, ledsaget av en oversettelse til bulgarsk av en person sertifisert under ed. oversetter.

Dokumentene for gjenoppretting av rettigheter til helse presenteres personlig eller gjennom en autorisert person på et kontor til National Revenue Agency eller via post med mottaksbekreftelse. Basert på dataene som er angitt i de innsendte dokumentene, vil månedene uten informasjon om helseforsikring i Bulgaria bli justert, tatt i betraktning de sertifiserte periodene med obligatorisk forsikring i det andre landet, og helseforsikringsstatusen til personen vil bli oppdatert.

Ytterligere informasjon om spørsmål knyttet til NRAs kompetanse i spørsmål om folks rettigheter til helseforsikring er tilgjengelig på nettsiden til skatteetaten og på telefonnumrene til informasjonssenteret: 02/9859 6801 eller 0700 18 700 (gebyr, avhengig av på prisene til den aktuelle operatøren).

Mer informasjon:

www.infoz.bg www.infoz.bg

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *