Inflasjonen steg i oktober. Effekten av sparetariffen var tydelig

År-til-år inflasjonen steg til 8,5 prosent i oktober, etter åtte måneder med nedgang fra 6,9 prosent i september. Det tsjekkiske statistikkkontoret (ČSÚ) publiserte nåværende data på fredag.

Årsaken til den fornyede veksten er imidlertid rent statistisk. Det lavere sammenligningsgrunnlaget i fjor ble reflektert i inflasjonsutviklingen sammenlignet med året før, som i forbindelse med innføringen av en kostnadsbesparende energitariff i fjerde kvartal i fjor førte til en reduksjon i endelige energipriser. for kunder.

Uten innvirkningen av innstrammingstariffene sier analytikere at inflasjonen ville vært rundt to til tre prosentpoeng lavere. På månedsbasis steg prisene med 0,1 prosent i oktober. Denne utviklingen var først og fremst påvirket av prisene på mat, brus, klær og sko. Fallende eiendomspriser motvirket dette.

For året som helhet vil gjennomsnittlig inflasjon nærme seg 11 prosent, ifølge analytikere, mot 15,1 prosent i fjor. Fersk Høstvarsel Den tsjekkiske nasjonalbanken (ČNB) anslår den årlige inflasjonsraten til 10,8 prosent. Det forventes å falle nær to prosent-målet tidlig neste år.

– Akselerasjonen av prisøkningen fra år til år til 8,5 prosent i oktober skyldes først og fremst effekten av fjorårets energisparetarriff på strømprisene. Hvis vi ikke tok med denne sparetariffen i beregningen, ville prisøkningen vært 5,8 prosent, sier Pavla Šedivá, leder av avdelingen for forbrukerprisstatistikk i CZSO.

Ifølge Petr Dufek, sjeføkonom i Creditas Bank, er økningen i inflasjonen sammenlignet med fjoråret slett ikke overraskende. «Det er faktisk bare et tallspill basert på en midlertidig senking av referanseindeksen i oktober i fjor.» Ifølge statistikkkontoret ville inflasjonen uten den vært «bare» 5,8 prosent. Denne effekten vil forsvinne i begynnelsen av neste år, når det virkelig ukjente spiller inn, nemlig nye prislister for varer og tjenester», kommenterer Dufek de aktuelle dataene.

«Matvareprisene økte den månedlige inflasjonen mest betydelig, og veksten i oktober var over normal sesongvariasjon. Prisene på klær og sko økte også fra måned til måned, noe som er typisk for denne tiden av året, legger Jakub Seidler, sjeføkonom i den tsjekkiske bankforeningen til.

Etter hans mening var økningen i inflasjonen i oktober sammenlignet med i fjor mer av optisk karakter, men prisutviklingen månedlig bekrefter at inflasjonspresset avtar. I følge Seidler er revalueringen i januar fortsatt en risiko, selv om CNB forventer at inflasjonen vil ligge rundt tre prosent i januar og gjennomsnittlig 2,6 prosent neste år.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *