Sverige bytter ut sigaretter med kontroversiell snus

I sin søken etter å bli Europas første røykfrie land, er Sverige i økende grad avhengig av såkalt snus, en pakke syntetisk tobakk eller nikotin plassert mellom overleppen og tannkjøttet, melder AFP. Eksperter legger imidlertid ikke skjul på bekymringene om at tobakksselskaper selger «illusjoner» til forbrukere.

Konsumert av én av sju innbyggere i det skandinaviske landet, har snus bidratt, ifølge den svenske regjeringen, til en reduksjon i antall røykere fra 15 til 5 prosent på mindre enn 20 år, en slags rekord for Europa.

Produktet har vært forbudt i andre EU-land siden 1992, men Sverige er et unntak fra denne regelen.

Tusenvis av doser snus ruller av maskinene ved Swedish Match-fabrikken i Gøteborg, Vest-Sverige. Selskapet, en stor aktør i sektoren med rundt tjue merker, solgte 277 millioner bokser i Skandinavia i 2021.

«Snus har 200 års historie, det er en del av svensk kultur, som vin i andre land,» forsikrer Patrick Hildingshon, kommunikasjonssjef for selskapet.

«Tobakken kommer fra USA og India, går gjennom en silo, legges i poser som te, og deretter legges i en boks,» beskriver han de forskjellige produksjonsstadiene.

Det finnes to typer produkter: klassisk brun snus, som inneholder tobakk, og hvit snus, som inneholder syntetisert og ofte smaksatt nikotin.

Sverige er det eneste EU-landet hvor kommersielt salg av klassisk snus er tillatt. Sammen med Norge og nylig USA dominerer disse tre landene det globale markedet.

Hvit snus, produsert industrielt i rundt femten år, nyter godt av et lovlig smutthull i EU fordi den ikke inneholder tobakk. I Europa er det bare forbudt i Belgia og Nederland fra 2023.

Dette produktet nyter rekordpopularitet blant unge mennesker. I Sverige økte forbruket av hvit snus blant kvinner i alderen 16 til 29 fra 3 til 12 prosent på fire år.

Og mens det daglige snusforbruket i Sverige er 15 prosent, og dette tallet har økt de siste årene, rapporterer landet i mellomtiden om en betydelig nedgang i antall røykere. I følge folkehelsemyndighetenes statistikk fra 2022 er det bare 5 % vanlige røykere i Sverige. EU har satt et lignende mål for 2050.

«Dette er veldig positive nyheter,» sa den svenske helseminister Jakob Forshmed i et intervju med AFP.

«Siden 2005 har det vært en lov som forbyr røyking på restauranter, og siden 2019 også på terrasser og enkelte uteområder. Mange svensker har sagt at bytte til snus hjalp dem å slutte å røyke,» sa han.

Som et tegn på støtte til sektoren økte den svenske regjeringen avgiften på sigaretter med 9 prosent og reduserte satsene på tradisjonell snus med 20 prosent.

«Med alle disse nye forskriftene er det praktisk talt umulig å røyke. Og med snus er det ingen lukt og nikotinrushet er mye sterkere,» sa Torbjörn Thors, 67, en reparatør. Vinduer som har brukt snus siden han var en tenåring. , etter å ha sluttet å røyke definitivt.

Den svenske regjeringens beslutning om å redusere avgiften på snus gjorde Ulrika Erhed Kegström, generalsekretær i den svenske cancerfonden, sint.

«Det er en overraskelse, en virkelig skuffelse, og det beviser at regjeringen har full tro på historiene som tobakksselskapene forteller om at snus er et skadereduserende produkt,» sa hun. «Det er mangel på vitenskapelig bevis,» insisterer eksperten. «Snus og andre nikotinholdige produkter er kjent for å endre blodtrykket og utgjøre en risiko for hjerte- og karsykdommer.»

Eksperten frykter at «de samme feilene kunne begås for flere tiår siden, da det tok lang tid å forske på farene ved sigaretter».

En studie fra Folkehelseinstituttet, publisert i juni 2023, viste at blant vanlige snusbrukere var risikoen for spiserørs- og bukspyttkjertelkreft henholdsvis tre ganger og to ganger høyere enn blant ikke-brukere.-nikotinforbrukere.

I 2017 konkluderte International Cancer Journal, som inkluderte data fra mer enn 400 000 pasienter som brukte snus, at det ikke var noen direkte sammenheng mellom kreft og dette stoffet.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *