Etter ti år vender en utvidet utstilling av Tim Burtons verk tilbake til Praha

Eksponering kalt Tim Burton – The Return Fra 1. mai til 30. september vil de presentere mer enn 530 verk i samfunnshuset, inkludert grafiske sceneplaner, skisser, scenografier, dukker og fotografier fra Burtons filmer. Utstillingen er organisert av uavhengig kurator Jenny He i samarbeid med Tim Burton Productions og Art Movement. Janka Kellerová informerte ČTK om dette på vegne av arrangørene.

Utstillingen Tim Burton – Returns er en oppfølging av det forrige vellykkede arrangementet Tim Burton og hans verden, som fant sted i U Kamenné zvonu-huset i 2014. Utstillingen av Burtons kunstverk dekker hele spekteret av hans kreative bestrebelser, og gir et glimt av en allsidig kunstner hvis unike visjon overskrider grensene mellom kunstneriske teknikker og sjangere.

Burton regisserte for eksempel spillefilmene «Dark Shadows» og «Frankenweenie», de mest suksessrike inkluderer «Alice in Wonderland», som ga ham to Oscar-priser og en Golden Globe-nominasjon i kategoriene filmmusikal og komedie, samt billettluken «Batman». og Batman kommer tilbake. Den kanskje mest populære av filmene hans er den romantiske fantasyhistorien Edward Scissorhands.

«Da vi arrangerte en lignende utstilling i 2014 som brakte Burtons verden nærmere, ble det årets mest suksessrike utstilling på U Kamenné zvonu. På den tiden besøkte over 100 000 mennesker det. Vi klarte også å appellere til og inspirere unge seere. «Vi tror at vi denne gangen igjen vil glede hele neste generasjon, hardbarkede Burton-fans så vel som film- og kunstelskere som for eksempel så Dumbo eller skrekkserien onsdag som barn,» sa Art Movement-direktør Kateřina Rileyová.

Over tre etasjer tilbød den forrige utstillingen eksempler på fem hundre av Burtons verk – hans tegninger, fotografier, dukker, modeller, filmer. Av disse har 150 utstillinger aldri vært utstilt før. På grunn av sin fascinasjon for tsjekkisk dukketeater, bestemte Burton seg for å vise den i Praha.

Burton omtales ofte som den mest kunstnerisk uttrykksfulle filmskaperen og hans særegne stil er en blanding av fantasy, mørk humor, overdrivelse og eventyrmotiver. Den amerikanske regissøren er også en anerkjent forfatter, illustratør, maler og fotograf. I 1979 ble han uteksaminert fra California Institute of the Arts og begynte å jobbe som animatør ved Disney-selskapets studioer. Senere begynte han å lage kortfilmer, og i 1985 hadde hans første spillefilm, Pee-Wee’s Big Adventure, premiere. Komedien om en stjålet sykkel ble en suksess og tre år senere laget han sin neste film, skrekkkomedien Beetlejuice.

Burton ble raskt en respektert skaper, og gjorde Batman med Michael Keaton og Jack Nicholson i 1989, og karrieren som stjerne tok en bratt sving. Hans hoffskuespiller ble gradvis Johnny Depp, som spilte hovedroller i mange av hans suksessrike filmer.

Den 65 år gamle Burton har også en stor fanskare i Tsjekkia. I 2006 ble en bok med diktene hans med tittelen Trudný konec Oyster Boy and Other Stories utgitt i Tsjekkia.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *