Karel Schwarzenberg huskes av journalister

Det var midten av august, sommeren var på topp og Karel Schwarzenberg hvilte på Dřevíč-slottet sitt nær Beroun.

I fellesrommet, hvis atmosfære er preget av historiske kampbilder, som seg hør og bør for en adelsmann, samt små håndverk med bohempreg og barnetegninger, husket han tiden da han var utenriksminister. Og også om hvordan russisk innflytelse i Tsjekkia har styrket seg det siste tiåret. Mens hans livslange politiske oppdrag var akkurat det motsatte – å binde Tsjekkia til det demokratiske Vesten.

Han advarte sannsynligvis i sitt siste politiske intervju om at Tsjekkia aldri må miste årvåkenheten mot fiendtlige påvirkninger fra øst. «Nå (i forbindelse med russisk aggresjon i Ukraina – merk forfattere) Vi helbreder fra det en stund, men det er aldri for alltid, husk! «Det kan alltid komme tilbake,» sa han i et intervju med redaktøren av Seznam Zpráv.

Når «fullet» vi av?

Han likte å si at han ikke kunne huske noe. «Jeg har dårlig hukommelse.» Men det var ikke helt sant. På samme måte «vedvarte» han noen ganger på sin dårlige uttale, spesielt når det gjaldt et følsomt innenrikspolitisk spørsmål.

Karel Schwarzenberg er død

Som medlem av en kjent aristokratisk familie ble han født i Praha 10. desember 1937, men tilbrakte en betydelig del av livet sitt i ufrivillig eksil.

Etter hjemkomsten i 1989 jobbet han som Václav Havels kansler, var senator og utenriksminister. Han døde 12. november 2023 i Wien.

«Prins», som han alltid ble kalt i politiske kretser, var ikke en mann som ga seg selv fritt, til tross for sin adel, sitt engasjement for landet og sin uselviskhet. Han var en gambler og likte tydeligvis det politiske spillet. Men når noe var viktig for ham, sa han det veldig kraftig. Og uanstendig. For eksempel da han husket temaet for det amerikanske radarprosjektet.

«Så skrudde vi opp unnskyldningen og holdt på med den linjen lenger,» sa han også i et innspilt intervju i løpet av sommeren. Regjeringen til Mirko Topolánek, som Schwarzenberg var medlem av, forhandlet frem en kontrakt for plasseringen av den amerikanske radarbasen i Brdy i 2008, men klarte ikke å håndheve den. Den nye demokratiske regjeringen i USA kjølte imidlertid også ned prosjektet betydelig på den tiden.

Fra dagens perspektiv var den geopolitiske vurderingen den gang riktig: Russland førte en aggressiv politikk og kunne holdes tilbake av den amerikanske militære tilstedeværelsen i Sentral-Europa. Selv om radarens offisielle mål primært var Iran, var sikkerhetstillegget tydelig for alle.

«I lang tid hadde det stor innvirkning at vi ikke lenger søkte en mer intensiv allianse med USA og de europeiske maktene,» fortsatte Schwarzenberg.

Gi meg stoffet!

Den tidligere to ganger lederen for tsjekkisk diplomati tilbrakte sine siste dager for det meste i Dřevíč, et sjarmerende slott i sentrale Böhmen omgitt av et stort jorde. Han vekslet det med opphold i Østerrike, hvor han var nærmere familien.

Statsminister Petr Fialas reaksjon

Det var med dyp sorg jeg mottok meldingen om Karl Schwarzenbergs død i dag. Jeg respekterte ham blant annet for hvordan han hjalp tsjekkiske dissidenter under den totalitære epoken og at han etter 1989 bestemte seg for å uselvisk tjene landet vårt i ulike kapasiteter. Det var en ære å sitte i regjering sammen med ham.

Karel Schwarzenberg var en viktig skikkelse i tsjekkisk eksil og i tsjekkisk politikk de siste tiårene; han hjalp oss med å få respekt og et godt navn i utlandet. Hans innsikt, erfaring og adel vil bli sårt savnet.

Jeg besøkte ham på sykehuset for noen uker siden, og vi lovet å møtes hjemme hos ham snart. Jeg beklager at vi ikke kan ha denne pipen sammen lenger…

Ære til hans minne og oppriktige kondolanser til hans familie.

I august inviterte han Seznam Zpráv-reportere til lunsj for et minneintervju. Det ble servert en klassiker: tomatsaus med paprika fylt med lokalt vilt. Prinsen, hvis fysiske tilstand indikerte at han var lei av livet, spiste ikke mye, men nøt is til dessert. Samtidig spurte han på det sterkeste husholdersken om «narkotika» – han mente kaffe. Han var like lidenskapelig opptatt av skarp humor som han var for strategisk tenkning.

Han kom tilbake til presidentvalgkampen i 2013. Kort før sin død evaluerte han valgnederlaget sitt pragmatisk. «Hovedgrunnen var at jeg kom fra en veldig upopulær regjering. For det andre var det unge mennesker for meg, men for Zeman var det pensjonister, og det er betydelig flere av dem enn unge.» Da spilte også Sudetenkartet en rolle ,» han sa.

Samtidig påpekte han de uklare økonomiske kildene til hans rival Miloš Zemans valgkamp. «Zeman ble tilsynelatende økonomisk støttet av russerne. Hvordan? Spør Mr. Nejedly. Jeg gjorde det ikke. Men jeg husker at vi gikk tom for penger i sluttfasen, men Zeman hadde tydeligvis fortsatt nok, understreket han.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *