Gouda, laget av 12 norske kyr, er verdens beste ost i 2018.

Den internasjonale konkurransen om beste ost – World Cheese Award – ble avsluttet i Norge. Bergens Gouda-ost ble kåret til den beste. Rundt 3500 typer ost fra forskjellige land deltok i utvalget utført av internasjonale eksperter fra 29 land.

Juryen, som består av teknologer, forbrukere, representanter for detaljhandelsmerker og journalister, velger ut de beste ostene når det gjelder sammensetning, farge, konsistens, form og smak. Finalistene er 16 oster.

Den beste osten for 2018 er Fanaost Aged Norwegian Gouda. Produsenten, Jorn Hafslund, har laget ost i 12 år på en gård ved Bergen, hvor han driver opp 12 kyr. Den norske bonden stiller med en halvhard gulost i konkurransen, produsert av pasteurisert melk. Kyrne mine beiter fritt på 14 forskjellige gresstyper fra den eldgamle høyenga vi har på gården og drikker vann fra fjordene. Dette gir osten smak og gjør den unik, sier vinneren.

De 16 beste ostene i verden inkluderer 2 franske oster – på andre og åttende plass.

Sølvvinneren, Agour Pur Brebis AOP Ossau Iraty, er produsert på en gård nord i Frankrike. Det er en halvhard saueost med toner av hasselnøtt og oliven.

Bronsemedaljen går til en annen representant for Norge, Helfeit, en brun geitost.

To typer italienske oster dukker opp på topp ti – på femte og niende plass.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *