Norge – det beste for å oppdra barn

Norge tar førsteplassen, etterfulgt av Nederland og Sør-Korea, de landene som tilbyr de beste vilkårene for å oppdra barn og de største sjansene for overlevelse og velvære.

Dette er ifølge en studie utført av en kommisjon med mer enn 40 helseeksperter på oppdrag fra Verdens helseorganisasjon (WHO), UNICEF og den medisinske publikasjonen «Lancet».

I følge studien «The Future of the World’s Children», sitert av avisen «Now», er Tsjad, Somalia, Nigeria og Mali nederst på rangeringen.

Bulgaria rangerer 45. av de 180 landene som er inkludert i undersøkelsen. Blant landene i EU er det bare Romania som inntar en lavere plass, på 80. plass.

Umiddelbart etter Bulgaria inntar land som Cuba, Bahrain og Serbia posisjoner. Rett foran oss ligger Kina, Kuwait og Taiwan. Makedonia ligger også foran oss, og inntar 40. plass.

Frankrike, Irland, Danmark, Japan, Belgia, Island og Storbritannia er også blant de ti beste landene for å oppdra barn.

«Overlevelse»-kriteriet tar hensyn til dødelighet for barn under 5 år, dødelighet under fødsel, andel av befolkningen med noen av de mest nødvendige vaksinene, transportulykker der barn er ofre mv.

«Utviklings»-kriteriet analyserer utdanningen som barn og unge får opp til ca. 24 år, andelen kvinner i alderen 20 til 24 gifte eller i et forhold før fylte 15 år, antall kvinner som har født i alderen. 15. alder 15 til 19 osv.

Forskning viser at selv i utviklede land lever noen barn i absolutt fattigdom og neglisjerer potensialet til barn med funksjonshemninger.

Blant de viktigste truslene mot barns helse, nevner WHO klimaendringer, men også markedsføringspraksis som fremmer usunn mat, alkohol og tobakk til barn.

Ifølge rapporten utgjør reklame en betydelig trussel for ungdom, siden de i noen land ser rundt 30 000 reklamer per år på TV.

Overfloden av reklame er også assosiert med en slags «epidemi» av fedme blant barn og ungdom.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *