Norge har akseptert prinsessens rutete fortid og lider med henne på grunn av hennes sykdom.

Mette-Marit, kone til prins Haakon, har kjempet mot lungefibrose i årevis og må utsette forlovelsen

Folk aksepterte det faktum at hun var alenemor til en 2-åring, at hun elsket barer da hun var ung, og at faren hennes var alkoholiker.

«Det er en sykdom som ikke vises på bilder.» Kronprins Haakon snakket med noen kronede hoders ærlighet om lidelsene hans kone Mette-Marit har slitt med i årevis og problemene hans familie går gjennom. Det gjorde han i den biografiske boken Haakon: Stories of a Crown Prince, utgitt i november. I den nevner prinsen navnet på den snikende sykdommen – idiopatisk lungefibrose.

Selv om Mette-Marit, 50, alltid ser strålende og glad ut på bilder, er sannheten en annen. I flere år har hun vært under konstant medisinsk tilsyn, fordi symptomene begrenser mulighetene for fysisk anstrengelse.

«Han er andpusten når han går opp

til og med en bakke,»

røper Haakon. Tilstanden forverres ikke nevneverdig, men sykdommen lar seg ikke kurere og familien må være klar over dette. Medisiner bremser bare progresjonen av fibrose.

«Alt dette gjør livet vårt annerledes enn det forrige,» fortsetter prinsen. Noen ganger kansellerer de hans kones forlovelse på grunn av tilstanden hennes. På 50-årsdagen for den svenske kong Carl XVI Gustafs regjeringstid i september erklærte Oslo hoff at prinsessen var to ukers sykemeldt.

Kjærlighetshistorien hans med Mette-Marit er beslektet med et ekte eventyr hvor en prins oppdager sin Askepott. Og som i eventyr, går denne kjærligheten gjennom mange prøvelser for å triumfere. Gjennom det hele forblir Haakon uforandret av sin skjønnhet, akkurat som han lovet – på godt og vondt.

Det hele startet i 1999 på en rockefestival i Kristiansand, Mette-Marits hjemby. Der møtes de kommende ektefellene for første gang. Han har blått blod, hun kommer fra folket. Prinsen overvinnes øyeblikkelig av sjarmen til den vakre blondinen, da 26 år gammel. Han har ingen intensjon om å utsette og

6 måneder senere på fingeren en forlovelsesring glitrer

– et familiearvestykke, en gave fra Haakons bestefar, kong Olaf, gikk i arv fra far til sønn.

Paret lever sammen – i trass mot lutheranere, for hvem det er en stor synd før ekteskapet. 1. desember 2000, mindre enn ett år etter møtet deres, kunngjorde kronprinsen offisielt at Mette-Marit var kvinnen i livet hans, som han ønsket å bli gammel med.

Denne anerkjennelsen kostet ham nesten kjærligheten til undersåttene. Faktisk gjentar Haakon sin fars skjebne. Kong Harald V var den første norske monarken som giftet seg med en ikke-aristokratisk kvinne. I årevis kjempet han kamper for å påtvinge opinionen i hjemlandet sin store kjærlighet Sonja Haraldsen og overbevise sine medborgere om at hun var en dronning verdig. Tross alt, sommeren 1968, tok Sonia virkelig på seg kronen.

Men saken om Mette-Marit er enda mer delikat. I tillegg til å aldri sette sin fot i et palass, er hun også alenemor til en 2 år gammel gutt. Noe uten sidestykke til nå. Flere skandaløse detaljer avsløres. Når hun kommer tilbake til Norge etter å ha studert i Australia, liker den unge kvinnen å ha det gøy og streifer ofte rundt på barene og nattklubbene i Oslo med selskaper. Rebel, barn av skilte foreldre og en alkoholisert far, hun barberer hodet. Bilder fra denne grunge-perioden dukker opp i pressen. Barnefaren, som forlater henne når hun er gravid i 5. måned, viser seg å være det

med et alvorlig kriminelt rulleblad, knyttet til fyllekjøring og narkotikabruk

Men Haakon, vanvittig forelsket, gir seg ikke. Han aksepterer sin fremtidige kones fortid og gjør alt for å overbevise palasskretser om at kvinnen ved siden av ham vil oppfylle sin rolle perfekt.

Mette-Marit er tross alt forpliktet til å gjøre det offentlig

angrer sin storm atferd hos unge mennesker

i et TV-intervju, akkompagnert og støttet av prinsen. Eventyret fikk endelig en lykkelig slutt: Paret giftet seg i en overdådig seremoni 25. august 2001 i Oslo Domkirke.

«I årene mellom ungdomsårene og det å bli voksen, føler mange mennesker seg sårbare. Det var det som skjedde med meg,» innrømmer hun i 2021 i anledning hennes 20-årsjubileum. I løpet av disse 2 tiårene klarte prinsessen å erobre nordmenns hjerter. Faktisk, i deres kamp for å være sammen, har de fremtidige ektefellene en veldig mektig alliert: Kong Harald, som vil at sønnen hans skal gifte seg for kjærlighet som ham.

Men når ting allerede virker rolige og harmoniske, får familien, som i mellomtiden har fått to barn – prinsesse Ingrid Alexandra (hun snart 20) og prins Svere Magnus (18) – et hardt slag fra skjebnen . I oktober 2018 rapporterte det norske kongehuset at prinsessen led av en betennelse kjent som kronisk lungefibrose.

«Jeg blir sliten mye fortere enn før. Så i dag må jeg ta vare på meg selv mer enn før,» sa hun til journalister. I følge behandlende leger er hvile den beste lindring fra sykdommen. Noen ganger kommer imidlertid kriser uventet. Dette skjedde for eksempel i september 2023, da prinsessen plutselig måtte forlate et veldedig arrangement i regi av Norges Røde Kors, som hun er gudmor for. Prinsessen kom smilende og holdt en kake på et senter for kvinner i fare, som feiret 10-årsjubileum, og følte seg plutselig syk og ble tvunget til å forlate umiddelbart. I fjor fikk Mette-Marit også koronaviruset, som var spesielt farlig i hennes situasjon. Heldigvis overlevde prinsessen infeksjonen relativt enkelt og uten komplikasjoner.

MEDISINSK ALFABET

Lungefibrose er en sykdom der vevet rundt luftsekkene (alveolene) i lungene tykner og pusten blir vanskelig. Over tid mister lungene evnen til å absorbere og levere oksygen til blodet. Dette gir symptomer som kortpustethet, lett tretthet, vedvarende hoste etc. som påvirker evnen til å utføre daglige aktiviteter. Lungefibrose rammer mellom 13 og 20 mennesker av 100 000 over hele verden.

Det er foreløpig ingen kjent kur for IPF, men det finnes behandlinger som bremser utviklingen av sykdommen og hjelper effektivt å kontrollere symptomene.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *