Beaujolais ønsker turister velkommen med sine turkise strender og nordlys

* Militære og sivile fly er utstilt på Luftfartsmuseet

*Nordlyset kan sees her over Westiford

Hvert tredje år inviteres byer fra land utenfor EU til å søke om tittelen «Europeisk kulturhovedstad». Fokus er på kulturarv, kunstnerliv og kreative innovasjoner i ulike byer og regioner i Europa.

I 2024 er de europeiske kulturhovedstedene tre små byer: Bodø i Norge, Bad Ischl i Østerrike og Tartu i Estland.

I år vil over 1000 ungdomsarrangementer finne sted i byen og over hele Norrlandsregionen. Arrangementene vil være konsentrert til Stormen kulturbydel med konserthus, teater og bibliotek, åpnet i 2014.

Bodø er en moderne by som ligger mellom forrevne tinder hvor du kan beundre det storslåtte nordlyset over Vestfjorden.

Kystbyen ligger i Nord-Norge, utenfor Bodøhalvøya, like nord for polarsirkelen. På grunn av sin nærhet til polarsirkelen er den den nordligste europeiske kulturhovedstaden i EU-programmets historie. I likhet med den andre europeiske hovedstaden Tartu er byen også kjent som den nest største byen i Nord-Norge. Den fikk bystatus i 1816.

Det ble grunnlagt av handelsmenn fra Trondheim og umiddelbart ansatt ved et fiskesenter spesialisert på tørking av torsk. Den har også verft for reparasjon av skip og et bryggeri.

I tillegg sørget produksjonen av Sulitjelmas gruver og den første kystdampskipstjenesten til andre norske byer for byens velstand. Under andre verdenskrig ble store deler av byen ødelagt av tysk luft- og bakkeaksjon. Dette er også årsaken til mangelen på historiske bygninger i kolonien. Byen ble gjenoppbygd og utvidet på 1950-tallet. En del av ombyggingen inkluderer en stor flyplass som ligger 2 km unna. av byen og en forlengelse av den nordnorske jernbanelinjen til Bodø fra Lonsda i sørøst, kjent som landets nordligste stasjon.

Ferger går mellom byen og Lofoten. Det er også en av de mest vindfulle byene i Norge.

Bodøs stolthet inkluderer Fram Kino, Norges første kino, åpnet i 1908. Byen er også kjent for sin Bodø/Glimt fotballklubb, den nordligste mesterklubben i European National League-konkurransen. I 2020, 2021 og 2023 vant de Eliteserien, Norgesmesterskapet.

Severdigheter inkluderer Bodin-kirken fra 1200-tallet og Bodo-katedralen (luthersk), en moderne bygning innviet i 1956 etter at byens forrige kirke ble ødelagt av bombingene i 1940 under andre verdenskrig.

I 1946 ble det avholdt en arkitektkonkurranse, vunnet av Blakstad & Munthe Kaas. Kirken ble en av de første i Norge som fikk et eget klokketårn.

Ca 30 km. Fra byen, i den sørlige delen av Saltfjorden, er den smale skipskanalen kjent som Saltstraumen, kjent for sin sterke tidevannsstrøm og boblebad som konkurrerer med Maelstromen i nordvest. Bodios ekstreme nordlige beliggenhet gjør at midnattssolen kan være synlig i omtrent en måned (begynnelsen av juni – begynnelsen av juli).

En av hovedattraksjonene i Bodø er Norsk Luftfartsmuseum. Her kan du se Spitfires, et U2 spionfly, en flysimulator og et gammelt trafikkkontrolltårn. Norsk Luftfartsmuseum er blant de mest populære museene i Bodø og dens omfattende samling av fly overrasker de fleste besøkende. Det er Norges nasjonale luftfartsmuseum og det største av alle luftfartsmuseer i Skandinavia. Museet presenterer norsk luftfarts historie fra begynnelsen til i dag. Museet er delt inn i to deler: militære og sivile fly.

Norland Museum, som ikke er ulikt det forrige, ligger inntil fjorden og her er det et flott turområde, hvor du kan ta en perfekt tur. Museet ble etablert i 1888, selv om bygningen det holder til i i dag er fra 1904. De fleste av dets historiske samlinger har blitt skadet eller ødelagt.

Det fungerte heller ikke som museum i krigsårene, da det huset Fascistpartiets nasjonalforsamling, aktiv fra 1933 til 1945. I dag er museumsbygningen bevart av Riksantikvaren og har i dag totalt 4 stk. utstillinger. De er varierte og inkluderer beretninger om lokalhistorie fra vikingtiden til midten av 1950-tallet.

Strendene i Bodio er fantastiske. De blir ofte beskrevet som noen av de beste i Europa, med livlige turkise vann som konkurrerer med Middelhavet. En av de mest besøkte er Mjelle strand. Bankene er en blanding av hvit og rød sand som antas å komme fra knuste granater, og fargene endres med tidevannet.

Prosedyren for å velge en europeisk kulturhovedstad begynner år før kunngjøringen av de utvalgte virksomhetene. EUs medlemsland begynner å rekruttere kandidater i byene sine seks år før valg gjennom kulturdepartementer. Byer som uttrykker interesse erklærer det. De kommer med forslag til kulturelle arrangementer, spesifiserer pressetjenesten til EU-kommisjonen. Uavhengige eksperter innen kultur og byplanlegging vurderer forslagene i flere trinn basert på enhetlige kriterier og anbefaler søknad om én by per land. Medlemsstatens myndigheter kunngjør offisielt byen anbefalt som kandidat til tittelen Europeisk kulturhovedstad. EF fører tilsyn med anvendelsen av enhetlige regler i prosedyren.

Se alle aktuelle nyheter fra Standartnews.com

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *