Irland, Spania og Norge skal anerkjenne Palestina

Det er en «historisk dag for Palestina», sa Irlands statsminister Simon Harris.Keystone

Foreløpig anerkjenner nesten alle vestlige land ikke eksistensen av en palestinsk stat. Til Israels store forferdelse endret Dublin, Madrid og Oslo mening. For Sveits er «vilkårene ikke oppfylt».

22.05.2024, 09:5422.05.2024, 13:26

Mer fra «International»

Irland og Spania kunngjorde deretter anerkjennelsen av den palestinske staten etter Norge, kunngjorde Irlands statsminister Simon Harris og hans spanske kollega Pedro Sánchez onsdag.

«Irland, Norge og Spania kunngjør i dag at vi anerkjenner staten Palestina,» sa Simon Harris da han markerte «en historisk og viktig dag for Irland og Palestina».

Ifølge data fra de palestinske myndighetene har 142 land av 193 FNs medlemsland så langt uttrykt anerkjennelse av den palestinske staten. Til nå var det bare Sverige og Island som var i Vest-Europa.

«Flagget i hendene på Iran»

Israels reaksjon var rask. Tirsdag, i en videomelding til Dublin publisert på det sosiale nettverket, den palestinske islamistiske Hamas.

Dette tiltaket, ifølge israelsk diplomati, «vil bare gi næring til ekstremisme og ustabilitet.»

Israels utenriksminister tilbakekalte onsdag sitt lands ambassadører til Irland og Norge for umiddelbare konsultasjoner.

«Jeg sender et klart og utvetydig budskap til Irland og Norge: Israel vil ikke tie i møte med dem som undergraver deres suverenitet og truer deres sikkerhet.»

Israels utenriksminister Israel Katz

«Betingelser ikke oppfylt» for Bern

Sveits sier de «tar til etterretning» avgjørelsen fra Irland, Spania og Norge, men mener at vilkårene for å anerkjenne en palestinsk stat «foreløpig ikke er oppfylt».

Konføderasjonen vil vurdere en slik anerkjennelse «når den konkret kan bidra til fredsprosessen i Midtøsten», sa det føderale utenriksdepartementet (FDFA) i et intervju med Keystone-ATS onsdag.

Tjenestene til Ignazio Cassis spesifiserer at Bern «i årevis har støttet opprettelsen av en suveren palestinsk stat basert på 1967-grensene, som lever side om side med Israel i fred og sikkerhet.» (at/omtrent)

Gaza etter bombene

Video: Watson

Du kan også være interessert i:

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *