Alpint: Kilde «prøver å lære av Odermatt»

Nordmenn og sveitsere er vant til å krysse stier på scener.Bilde: KEYSTONE

Et intervju

Den norske stjernen ga oss et intervju der han snakker om å delta med den sveitsiske rivalen, landet hans og partneren Mikaela Shiffrin.

12.01.2024, 16:5112.01.2024, 18:39

Rainer Sommerhalder

Aleksander Aamodt Kilde, du er i Sveits denne uken. Hva er status for Lauberhorn-løpet for deg?
Det er et av de største arrangementene vi konkurrerer i alpint.

Hvorfor er dette så viktig?
Jeg har alltid hatt dette Kitzbühel-løpet på hjertet siden jeg vokste opp. Lauberhorn har helt spesielle seksjoner: Hundschopf, Brüggli-S eller til og med Ziel-S. Det er alltid mange tilskuere i Wengen og været er alltid bra. Det er så mange ting som gjør dette løpet unikt.

Det er spesielt godt å slå de sveitsiske skistjernene i sitt eget land – hvordan gjorde du det to ganger forrige sesong i Wengen?
Ikke egentlig. Jeg synes det er kult når en sveitser vinner i Sveits. Da er stemningen helt utrolig. Det er ikke ofte man føler det slik på andre VM-destinasjoner. Når Odermatt vinner i Adelboden får selv jeg gåsehud på målstreken. Det er i disse øyeblikkene vi innser viktigheten av sporten vår. Selv da jeg vant i Wengen i 2023, var jeg fornøyd. Dette gjorde meg ekstremt glad.

Aleksander Aamodt Kilde fra Norge i aksjon under utfor for menn i FIS verdenscup i alpint i Wengen, Sveits, lørdag 14. januar 2023. (KEYSTONE/Jean-Christophe Bot ...

Norwegian forrige sesong på Lauberhorn.Bilde: KEYSTONE

Du opprettholder et veldig kollegialt forhold til Marc Odermatt. Hvorfor kommer du så godt overens?
Fordi vi er like i den forstand at vi driver med sport for moro skyld og vi setter pris på den gode stemningen som hersker mellom oss til tross for konkurransen. Selv om den ene blir slått av den andre, består denne gode stemningen. Vi kan også kjenne igjen når den andre går veldig bra på ski.

Klarer du å holde motet oppe selv når Marco slår deg?
Ja, selvfølgelig. Det er selvsagt aldri hyggelig å tape, men Marco er en flott fyr og en god idrettsutøver. Hvis han kommer i mål foran meg, er det fordi han gjorde noe spesielt på banen og jeg kan kjenne det igjen.

Hva beundrer du med Marc Odermatt?
Han går fortsatt utrolig effektivt på ski. Jeg er også rask av og til, men jeg har alltid partier hvor jeg mister fart. Det har han ikke. Jeg prøver å lære av ham. Men det er vanskelig å vite nøyaktig hvordan han gjør det.

«Og Marco er alltid veldig positiv i sin tilnærming. Han gjennomfører det store programmet sitt på en kjølig og avslappet måte.

Odermatt er veldig populært i Sveits, mens i Norge har de nordiske stjernene mye høyere status enn alpinløperne, ikke sant?
Ja det er sant. Men min personlige status som idrettsutøver er høy nok, jeg trenger ikke ekstra støtte. Som alpinløper ligger vi kanskje bak nordiske kvinner i Norge, men folk kjenner meg i mange andre deler av verden.

Angrer du noen gang på at du ikke ble langrennsløper?
Nei aldri (han ler). Jeg liker å stå mye mer på ski. Jeg gikk på langrenn jevnlig – det er obligatorisk i Norge – men jeg visste fra barndommen at det ikke kom til å bli min idrett. Alpint var definitivt det rette valget.

Hvordan kan man forestille seg forskjellene i livet til en idrettsutøver mellom deg og en superstjerne på langrenn som Johannes Klaebo?
I Norge, når du heter Klaebo, Bjørgen eller Johaug, er du veldig synlig. En god langrennsløper er en helt her. Men forskjellen i betydning sammenlignet med alpint er ikke like stor som før.

Økte forholdet ditt til Mikaela Shiffrin din berømmelse enda mer?
Ja, og selvfølgelig i USA. Mikaela har også vært en fordel for min karriere, spesielt når det gjelder fokus. Jeg kan diskutere ulike spørsmål og utfordringer med den beste skiløperen i verden. Jeg har mye nytte av det. Men det var aldri poenget i dette forholdet. Det er mer som en bonus.

Stjerneparet til verdensski.

Stjerneparet til verdensski.

Med begge dine sosiale medier-tilstedeværelser appellerer du åpenbart til yngre fans.
Ja, det er verdifullt at vi kan vise de positive sidene ved livet vårt som skiløpere, at vi er normale mennesker. Vi må imidlertid også være forsiktige med å være tilstede kun på sosiale nettverk. Vi ønsker å begeistre unge mennesker på ski, men vi ønsker ikke nødvendigvis å bidra til at de bruker enda mer tid foran mobilen. Det er også et viktig hensyn for hvordan vi presenterer oss.

Apropos forhold, ikke romantisk denne gangen: hvordan er forholdet ditt til Sveits?
Jeg liker alltid å komme til Sveits. Landskapet, menneskene og mentaliteten ligner veldig på det du finner i Norge. Turene mine til deg har alltid slått bra ut, også på det sportslige nivået. Kampen min med Marc Odermatt fungerte alltid bra og rettferdig (latter). Jeg synes racing i landet ditt er kult fordi det er stor interesse for ski. I fjor ble jeg invitert av en tysktalende TV og det betyr mye for meg at sveitserne ikke bare er interessert i utøverne sine, men også i meg.

Du kunne ha bestemt deg for å bo hos oss, som noen andre norske millionærer. Er det for dyrt for deg å bo her?
Nei, økonomiske aspekter spilte ingen viktig rolle i denne beslutningen. Jeg bor i Østerrike fordi det er veldig sentralt og fra Innsbruck kan jeg raskt komme meg til mange verdenscupbyer. Jeg måtte fly til Norge og jeg fikk mange infeksjoner på de turene.

Flere sportsartikler

Vis alle artikler

En spansk kajakkpadler slo rekord på en isete elv

Video: Watson

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *