de mest imponerende bærekraftige bygningene i verden – SA.lt

I kampen mot klimaendringene og i jakten på mer bærekraftige byggeløsninger bygges det stadig flere høyhus av tre i vestlige land. På grunn av deres arkitektoniske og designløsninger har disse bygningene blitt tildelt en rekke prestisjetunge priser hvert år.

Selv om det ikke er mangel på individuelle boligbygg av tre i Litauen, er det fortsatt ikke tillatt å følge det vestlige eksemplet under gjeldende lover. I henhold til brannsikkerhetskrav er det mulig å bygge trehus med maksimal høyde på 4 etasjer i landet.

I år kunngjorde Miljøverndepartementet at det gjennomgikk regler og utarbeider nye som ville tillate bygging av minst ni-etasjers trebygninger.

Imidlertid, ifølge eksperter, er tre urettferdig demonisert. Ved brann kan det være enda mer holdbart enn stål, som begynner å smelte og plutselig mister sine bærende egenskaper. Brannmotstanden til trekonstruksjoner er nå nøyaktig beregnet.

Så lenge byggingen av høyhus i tre er begrenset i Litauen, kan du ta en titt på de mest imponerende bygningene av denne typen i verden.

Mjøstårnet, Norge

Multikompleks høyhus Mjostarnet “Mjosa Lake Box Norway. Salt. Ricardo sitt bilde. Archdaily.com .jpeg. 2
Multikompleks høyhus Mjøstårnet (“Mjøsatårnet”). Richard sitt bilde.

I Norge er 90 % av eneboliger og 30 % av nybygde flermannsboliger bærekraftige. Det er ikke for ingenting at dette landet er stolt av verdens høyeste trebygg, Mjøstårnet. i 2019 Det ferdigstilte bygget ligger i Brumunddal og når en høyde på 85,4 meter. Den er oppkalt etter Norges største innsjø, Mjøsa – Mjøstårnet betyr «Mjosa-tårnet».

Formålet med den 18-etasjers bygningen er et multikompleks – det huser et hotell, leiligheter, kontorer, en restaurant og et svømmebasseng. Mjøstårnet er oppført i Guinness rekordbok som den høyeste trebygningen. Dette høyhuset har også vunnet ulike prestisjetunge priser, inkludert New York Design Award, CTBUH Award of Excellence og Norwegian Tech Award.

Forte, Australia

Leilighetsbygg “Forte Australia. Salt. architectureanddesign.comLeilighetsbygg “Forte Australia. Salt. architectureanddesign.com
10-etasjers leilighetsbygg «Forté». Arkitektur og design

Den 10-etasjes Forté er Australias første krysslaminert tømmer (CLT)-bygning, og setter Australia på det høye tømmerkartet. i 2012 ble huset som ble bygget Australias første femstjerners boligbygg med Green Star-sertifisering. Det 10 etasjer høye bygget har totalt 23 leiligheter, og det er butikker i første etasje.

Byggingen av denne bygningen sparte 700 tonn karbondioksid som ville blitt sluppet ut i atmosfæren ved å bygge et hus av samme størrelse laget av betong og stål. Dette tilsvarer å fjerne 345 personbiler fra veiene våre. Overgangen til grønne teknologier og materialer som CLT baner vei for en fremtid med bærekraftig utvikling som gjør at grønne ideer kan brukes på bygninger.

Treet, Norge

Treet “Tre Norge” bolighus. Salt. Zueblin Timber.comTreet “Tre Norge” bolighus. Salt. Zueblin Timber.com
«Treet var en av de første høyhusene laget av trematerialer. Foto av Zueblin Timber.

Inspirert av Norges historie med trekonstruksjon og behovet for bærekraftig livsstil, ble Treet et av de første høyhusene i tre som fanget verdens oppmerksomhet. i 2015 Bygget i Bergen, Norge, er det 14-etasjers boligbygget en hybrid kombinasjon av en limtreramme, CLT-balkonger og trapper, og leiligheter laget av stablede prefabrikkerte moduler.

Ved bygging av denne leilighetsbygningen i tre ble det tatt de strengeste brannsikkerhetstiltakene: Hovedstøttesystemet skal forbli brannsikkert i 90 minutter uten å kollapse, og sekundære støttesystemer som ganger og balkonger skal være brannsikkert i 60 minutter.

Knarvik Community Church, Knarvik, Norway

Knarvik Samfunnskirke Knarvik Norge. Salt. One Hundred Clements Photography. Archdaily.com .jpeg 2Knarvik Samfunnskirke Knarvik Norge. Salt. One Hundred Clements Photography. Archdaily.com .jpeg 2
Foto av Hundven Clements.

I Norge velges trearkitektur ikke bare for bygging av bolighus, men også for kirker. Knarvik Samfundskirke er et godt eksempel på dette. Den imponerende trebygningen er preget av sine kantete løsninger og et spisset pyramidetårn. Kirken er bygget på kanten av en klippe, noe som gjør bygningen enda mer imponerende.

Metropol-parasollen, Spania

Trestruktur av Metropol Parasol Spania. Salt. Arquitecturaviva.comTrestruktur av Metropol Parasol Spania. Salt. Arquitecturaviva.com
Metropol Parasol i Sevilla regnes som den største trekonstruksjonen i verden. Arquitecturaviva sitt bilde.

Metropol Parasol-bygningen på La Encarnacion-plassen i Sevilla, Spania kan betraktes som den største trekonstruksjonen i verden. Den ble designet av den tyske arkitekten Jürgen Mayer-Hermann og formen på strukturen var inspirert av ficustrærne i nærheten og katedralen i Sevilla.

Strukturen består av seks små tre «skjermer» laget av soppformede tregitter som rammer inn strukturen og skaper skygger som beveger seg gjennom dagen. Strukturen dekker La Encarnacion-plassen og beskytter det arkeologiske området.

Den 150 m brede og 28 m høye strukturen består av fire etasjer: en kjeller med en plattform for å se det arkeologiske området, en bygning på 2155 m². m marked med et fremtredende prestasjonstorg, en restaurant og en balkong med panoramautsikt over Sevillas gamleby.

Høy trebygning, Canada

Student Residence Tall Wooden Building Canada. Salt. Vancouver.housing.ubc .ca .jpeg 3Student Residence Tall Wooden Building Canada. Salt. Vancouver.housing.ubc .ca .jpeg 3
53 m høy hybel i tre. Boligbilde i Vancouver.

Mer enn 400 studenter slo seg ned i et 53 meter høyt trehus på campus ved University of British Columbia i Vancouver, Canada. Det 18-etasjers bolighuset er et godt eksempel på universiteter som leder an i å fremme mer bærekraftig byggeskikk. Bygningsdesignere hevder at det er mer kostnadseffektivt å bygge høye trebygninger i områder med dårligere jord fordi fundament og overbygg er lettere sammenlignet med stål- og betongkonstruksjoner. I tillegg er byggingen av trehus roligere, slik at freden til de omkringliggende beboerne blir mindre forstyrret.

Kilde: Publicum

BygningBygning


Det viktigste

Arkitektur, interiør og kulturarv

Nyheter – ikke gå glipp av det!

[mailpoet_form id=»8″]

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *