Etter Vlantana er det nå også kabotasjeforbud for distrikter i Norge

22. januar 2020 | Av Iep van der Meer

Nordmennene holder øye med kabotasjeregelverket og håndhevelsen av dem. Etter at litauen Vlantna tidligere fikk forbud mot å utføre kabotasjetransport i Norge, ble det nå også innført et slikt forbud mot det latviske selskapet Kreiss.

Forbudet er nedlagt av Arbeidstilsynet. Det er snakk om en omfattende omlegging av norsk samferdsel og med umiddelbar virkning er kabotasjeturer forbudt for Kreiss. Dette etter at Kreiss nektet å svare på spørsmål fra tilsynsmyndigheten.

– Vi kan bekrefte at det er besluttet å ekskludere det latviske transportselskapet Kreiss fra all kabotasjetransport i Norge. Vedtaket gjelder fra 20. januar, sier seniorinspektør Mariann Nordal fra Arbeidstilsynet.

Kreiss har en stund vært i konflikt med norske myndigheter om godtgjørelse til sjåfører for kabotasjevirksomhet i Norge. Det ble varslet et lønnsnivå på 24 kroner i timen og selv etter gjentatte forespørsler ønsket ikke selskapet å oppfylle de norske kravene. På et tidspunkt engasjerte Kreiss det norske advokatfirmaet Deloitte, men det lyktes heller ikke. Det betyr at Kreiss tilsynelatende er villig til å betale grufulle advokatsalærer, men ikke en rimelig sjåførlønn.

Ifølge dokumenter som er sendt inn som en del av en innsynsforespørsel, ser det nå ut til at Kreiss ikke lenger svarer på henvendelser fra Arbeidstilsynet, til tross for gjentatte oppfordringer om dokumentasjon. Kreiss har mottatt flere bøter og stoppadvarsler for enkelte kjøretøy tidligere. En rekke større kunder har nå sluttet å tilby kabotasjetjenester til selskapet i Norge.

For fullstendighetens skyld: Kabotasje skjer når innenlandsreiser gjennomføres i et annet land med utenlandsk skilt. Siden dette ikke lenger er tillatt, kan Kreis kun frakte last til og fra Norge. Nordmennene viser tenner med dette. Slike kontroller bør utføres mye oftere, også i Nederland. For ærlig talt: hvor mange rumenere ser du her i innenlandstransport?

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *