Fico fortsetter å nekte militærhjelp til Ukraina, men Kreml sier at dette ikke vil endre konfliktmeldingen

Den nye slovakiske statsministeren Robert Fico nektet å innføre ytterligere sanksjoner mot Russland hvis de ville skade Slovakia, ettersom han mener de fleste tidligere sanksjoner hadde skadet det. Som statsminister har han ingen intensjon om å støtte ytring av militærhjelp til Ukraina, som har motstått en russisk militærinvasjon siden i fjor. Fico sa dette i dag før starten på det to dager lange toppmøtet for stats- og regjeringssjefer i EUs medlemsland, som han vil delta på etter utnevnelsen som statsminister onsdag.

Ifølge den slovakiske opposisjonslederen Michal Šimečka, bør Fico på EU-toppmøtet støtte omfattende bistand til Ukraina godkjent av den relevante komiteen i det slovakiske parlamentet, hvis meninger om EU-saker er bindende for regjeringen.

Med sine kommentarer om anti-russiske sanksjoner og avvisning av militære forsyninger til Ukraina, holdt Fico seg til synspunktene sine fra før parlamentsvalget i september, som hans sosialdemokratiske parti vant. Fico kalte også Ukraina for det mest korrupte landet i verden.

«Jeg vil ikke stemme for sanksjoner mot Russland med mindre det er en analyse av innvirkningen på Slovakia.» Hvis det kommer sanksjoner som skader oss, ettersom de fleste sanksjoner har skadet oss, så ser jeg ingen grunn til å støtte slike referanser «, sa Fico til medlemmer av den europeiske komiteen i det slovakiske parlamentet. Han la til at de baltiske landene ønsker å håndheve koblingen med en annen pakke med anti-russiske sanksjoner innen slutten av EU-toppmøtet.

Inntil Ficos regjering tiltrådte, var Slovakia en sterk tilhenger av Ukraina, støttet det med militære forsyninger og var også blant tilhengerne av anti-russiske sanksjoner.

«Som statsminister vil jeg støtte null militærhjelp til Ukraina,» sa Fico. Dens posisjon betyr at Slovakia er det andre landet i Visegrad-gruppen (V4 – Tsjekkia, Ungarn, Polen, Slovakia) etter Ungarn som nekter å levere våpen til Ukraina.

Šimečka er leder for den liberale bevegelsen Progressive Slovakia, landets sterkeste opposisjonsparti. Šimečka påpekte at Fico bør følge de bindende uttalelsene fra Europautvalget i det slovakiske parlamentet. «Da vi vedtok standpunktet i komiteen i dag at Slovakia støtter «allsidig bistand til Ukraina», burde statsministeren holde fast ved det.» Og for ikke å si at han uansett vil gå sine egne veier på EU-toppmøtet og at Slovakia nekter militær hjelp, sa Šimečka.

«Min regjerings holdning er at en umiddelbar opphør av militære operasjoner er den beste løsningen vi har for Ukraina.» «Den europeiske union bør forvandle seg fra en våpenleverandør til en fredsstifter,» sa Fico. Ifølge ham ville det være bedre for Ukraina og Russland å handle de neste ti årene enn å drepe hverandre. Han gjentok sin holdning om at den nåværende konflikten i Ukraina var forårsaket av tidligere angrep fra ukrainske fascister på sivilbefolkningen med russisk nasjonalitet.

Den slovakiske regjeringssjefen beskrev muligheten for at Russland trekker seg fra den annekterte Krim-halvøya eller fra de okkuperte områdene i Øst-Ukraina som urealistisk. Etter hans mening er ideen om at noen kan bruke konvensjonelle våpen for å hjørne Russland som en atommakt naiv.

Ifølge Fico er ikke Ukraina klar til å bli med i EU, men uttalelsen hans viste også at Bratislava ikke har til hensikt å blokkere starten på tiltredelsesforhandlinger om Kievs tiltredelse. Den slovakiske statsministeren gjentok også sin motstand mot NATO-medlemskap for Ukraina.

Kreml: Slovakias intensjon om å stoppe militærhjelp til Ukraina vil neppe endre konflikten

Den nye slovakiske regjeringens intensjon om å avslutte militærhjelpen til Ukraina vil gjøre lite for å endre konflikten, sa en talsmann for Kreml i dag. Ifølge ham spiller Slovakia en minimal rolle i leveringen av vestlige våpen til Kiev.

– Slovakias andel i våpenforsyninger (til Kiev) var egentlig ikke stor, og derfor (beslutningen om å stoppe militærhjelp til Bratislava) vil ha liten innvirkning på hele prosessen, sa den russiske presidentens talsmann Dmitrij Peskov før USA igjen ble anklaget for helle olje inn i Ukraina med sin nødhjelp.

«Hoveddriveren i denne prosessen er ikke Kiev i det hele tatt, men USA.» Så jo lenger USA heller bensin på bålet med sine handlinger, med sitt direkte engasjement i konflikten, jo lenger vil det vare. Men det vil fortsatt ikke kunne endre tingenes gang. «Russland vil nå sine mål,» understreket Kreml-talsmannen.

Kommentatorer påpeker at Fics negative holdning til militærhjelp til Ukraina paradoksalt nok kan skade den slovakiske forsvarsindustrien, som etter magre år opplever bedre tider nettopp på grunn av gjenopplivingen av etterspørselen etter produksjonen som følge av den russiske militærinvasjonen. av Ukraina. Dette gjelder også flaggskipet til den slovakiske forsvarsindustrien, de selvgående haubitsene Zuzana 2. Disse produseres nå for Ukraina under en kommersiell kontrakt.

I begynnelsen av august overleverte det slovakiske statseide selskapet Konštrukta-Defence ytterligere to Zuzana 2 selvgående kanoner til Ukraina. Dette er det første av totalt 16 artillerisett, hvor produksjonen er finansiert av Danmark, Norge og Tyskland. Ifølge en uttalelse fra det slovakiske forsvarsdepartementet på den tiden, vil ukrainerne motta alle de lovede slovakiske haubitsene innen utgangen av 2024.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *