Fosfatfunn i Norge overgår Marokko og endrer det globale markedet

Ifølge en studie fra det britisk-norske selskapet Norge Mining har Norge de største fosfatreservene i verden.

Det er en underjordisk fosforittforekomst sørvest i landet med en estimert vekt på minst 70 milliarder tonn. Det er nesten like mye som globale reserver, som ble estimert til 71 milliarder tonn i 2021.

Ifølge Norge Mining vil reserven være nok til å dekke den globale etterspørselen etter batterier til elbiler, solcellepaneler og gjødsel de neste 100 årene. Selskapet planlegger nå å starte gruveproduksjon etter å ha demonstrert den økonomiske levedyktigheten til prosjektet. Den norske regjeringen har forpliktet seg til å raskt godkjenne alle kritiske råvarer.

Funnet ble først gjort i 2018 ved hjelp av data fra Norges geologiske undersøkelse. Dybden på minerallegemet viste seg å være mye større enn forventet: 4500 meter i stedet for 300 meter.

Norges forekomster overstiger forekomstene i Marokko, som tidligere hadde de største fosforittforekomstene i verden på rundt 50 milliarder tonn. Marokko produserte 40 millioner tonn fosfat i fjor, som dekker mer enn 70 prosent av de globale reservene. Kina har de tredje største fosfatreservene i verden på 1,9 milliarder tonn.

Fosfat er en essensiell råvare for landbruket og energiomstillingen. Fosfatgjødselmarkedet var verdt 63,81 milliarder dollar i 2021 og forventes å vokse 5,7 prosent per år til 176 milliarder dollar innen 2040. EU-kommisjonen har identifisert fosfat som et kritisk råstoff og hilser det norske funnet velkommen som et bidrag til dens mål på dette området.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *