Grafikk: Elektrisk mobilitet: Norge leder an

Til tross for den vanskelige situasjonen for bilindustrien, som er påvirket av pågående problemer med levering av deler, økte salget av batterielektriske kjøretøy (BEV) i første halvdel av 2022 fortsatt med 24 % i de fem europeiske hovedmarkedene (sammenlignet med første halvår i fjor). Høyest vekst ble registrert i Storbritannia, hvor salget av elbiler økte med 56 % fra januar til juni. balanse utgitt av PwC. Fremgangen er også bemerkelsesverdig i Frankrike, hvor registreringene er opp 29 % sammenlignet med samme periode i 2021.

Hvis vi ser på markedsandelene til 100 % elektriske modeller, er Europa fortsatt på førsteplass. Norge har vært et bemerkelsesverdig unntak på toppen av listen i flere år: I første halvår 2022 var mer enn tre av fire (79 %) nyregistrerte biler elektriske. Som bevis på den raske bruken av elektrisk mobilitet i Nord-Europa, har Sverige og Nederland også en av de høyeste markedsandelene: henholdsvis over 26 % og 20 %. I Frankrike sto elbiler for rundt 12 % av nyregistreringene mellom januar og juni i år.

Utenfor Europa dominerer Kina når det gjelder adopsjon med mer enn 16 % markedsandel i første halvdel av 2022. Som diagrammet vårt også viser, ligger USA og Japan ganske etter på dette området: bare elbiler er representert med 4,8 %. og 1,3 % henholdsvis salg i disse landene i løpet av årets første seks måneder.

Det er en kombinasjon av gunstige politiske tiltak – fritak fra skatter, bompenger og andre økonomiske insentiver – som har gjort det mulig for Norge å fremme kjøp av elbiler så vellykket. Imidlertid er denne modellen fortsatt vanskelig å overføre andre steder. For det første på grunn av kostnadene, ettersom Norge subsidierer kjøp av strøm på et nivå som få andre land har råd til. Og for det andre fordi det er en økonomi som har et av de høyeste inntektsnivåene i verden (ironisk nok takket være oljereservene), noe som er en fordel med tanke på økonomisk tilgjengelighet for befolkningen.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *