I Norge har en del av demningen nær vannkraftstasjonen delvis kollapset

Å oppdatere: 09.08.2023 23:33
Utstedt av:

Oslo/Stockholm – Som følge av flere dager med regn har demningen ved Braskereidfoss vannkraftverk nordøst for Oslo delvis kollapset. Vann hadde tidligere oversvømmet kraftverket på Norges største elv, Glomma, og anlegget er ute av drift. Ifølge energileverandør Hafslund renner vannet i ønsket retning, skrev Reuters. Over 600 mennesker ble evakuert over natten av redningsarbeidere fra regionen nord for Oslo, og hundrevis flere måtte forlate hjemmene sine i dag. Statsminister Jonas Gahr Störe advarte om at de neste to-tre dagene ville bli avgjørende.

Myndighetene vurderte i utgangspunktet å sprenge deler av Braskereidfossdammen kontrollert og lede vannet i ønsket retning. Vannet stagnerte ved demningen i timevis, og slusene ville ikke åpne seg fordi kontrollrommet var oversvømmet. Vannet flommet over parkeringsplassen ved kraftstasjonen og begynte gradvis å renne ned langs siden av demningen. Rundt tusen mennesker bor i landsbyene nedenfor demningen, og myndighetene sa at de ble evakuert i tide.

Ifølge Reuters advarte Störe i kveld om at trusselen ikke ville være over på flere dager ettersom flodbølgen fortsatte å rulle nedstrøms. «Det er langt fra over. Det kan være den høyeste vannstanden på 50 år eller mer,» sa han.

Andre steder i Norge døde en eldre kvinne tirsdag etter å ha falt i en elv. Hun klarte å komme seg til land, men på grunn av flommen tok det redningsmenn flere timer å frakte henne til sykehuset, skriver AP.

Denne uken har norske redningsarbeidere allerede evakuert over 3000 mennesker og elvas vannstand har nådd sitt høyeste nivå på 50 år, skriver Reuters. I dag skaffet den norske regjeringen ytterligere helikoptre for å delta i evakueringene.

Alle hovedveier mellom Oslo og Trondheim, Norges tredje største by, er stengt. Ifølge Aftenposten er det foreløpig nesten umulig å komme seg fra øst til vest og fra sør til nord i landet. En av jernbanebruene på strekningen mellom Oslo og Trondheim kollapset også, men det er ingen fare da det ikke har gått tog siden mandag.

Fiskehavnen i Sveriges nest største by, Gøteborg, står ifølge byrået AP også under vann. Ifølge meteorologene er det ventet vedvarende nedbør i Sør-Norge og Midt-Sverige.

Stormen Hans brakte regn til Skandinavia og de baltiske statene. Det gikk jordskred i Sverige og Norge, noen elver sprakk sine bredder, oversvømte skadede veier og fallende grener skadet mennesker. Små hus og skur kunne sees langs de svulmende elvene, revet med av vannstrømmen. Norsk politi beskrev situasjonen i regionen som kaotisk og uoversiktlig.

– Vi opplever en krise av nasjonale dimensjoner, sier leder for Region Innlandet, Aud Hove. – I flere landsbyer er folk avskåret fra omgivelsene og det er frykt for at redningsmenn ikke skal klare å nå de som trenger hjelp, la hun til.

Norge Sverige oversvømmet flom, flom

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *