I Norge kollapset en kraftverksdam på grunn av regn. Gøteborg i Sverige har også problemer med store vannmengder iRADIO

Som følge av flere dager med regn kollapset demningen ved Braskereidfoss vannkraftverk nordøst for Oslo delvis onsdag. Vann hadde tidligere oversvømmet kraftverket på Norges største elv, Glomma, og anlegget er ute av drift. Over 600 personer ble evakuert av redningsmannskaper fra regionen nord for Oslo i natt, og hundrevis flere måtte forlate hjemmene sine onsdag. Statsminister Jonas Gahr Störe advarte om at de neste to-tre dagene ville bli avgjørende.
Oslo/Stockholm
(Oppdatert: 22:22 08.09.2023)

Del på Facebook
Del på Twitter


Del på LinkedIn


trykkKopier URL-adressen
kort adresse

Lukk
Norge og Sverige sliter med styrtregn og flom (bildefoto) | Foto: René Volfík | Kilde: iROZHLAS.cz

Myndighetene vurderte i utgangspunktet å sprenge deler av Braskereidfossdammen kontrollert og lede vannet i ønsket retning. Vannet stagnerte ved demningen i timevis, og slusene ville ikke åpne seg fordi kontrollrommet var oversvømmet.

Vannet flommet over parkeringsplassen ved kraftstasjonen og begynte gradvis å renne ned langs siden av demningen. Rundt tusen mennesker bor i landsbyene nedenfor demningen, og myndighetene sa at de ble evakuert i tide. Elvenivået under demningen synker gradvis, ifølge politiet er det ingen fare for større flom.

Ifølge energileverandør Hafslund renner vannet i ønsket retning, skrev Reuters.


Hus omgitt av vann. Slovenske brannmenn vurderer hvordan de skal tette den ødelagte demningen på Mur igjen

Les artikkelen


Andre steder i Norge døde en eldre kvinne tirsdag etter å ha falt i en elv. Hun klarte å komme seg til land, men på grunn av flommen tok det redningsmenn flere timer å frakte henne til sykehuset, skriver AP.

For denne uken norsk Redningsmenn har allerede evakuert mer enn 3000 mennesker og elvenivået er på det høyeste nivået på 50 år, skriver Reuters. norsk I dag skaffet regjeringen ytterligere helikoptre for å delta i evakueringene.

Alle hovedveier mellom Oslo og den tredje største norsk av Trondheim by er stengt. Tilsvarende norsk Det er foreløpig nesten umulig for Aftenposten å reise fra øst til vest og fra sør til nord i landet.

En av jernbanebruene på strekningen mellom Oslo og Trondheim kollapset også, men det er ingen fare da det ikke har gått tog siden mandag.

– Vi opplever en krise av nasjonale dimensjoner, sier leder for Region Innlandet, Aud Hove. – I flere landsbyer er folk avskåret fra omgivelsene og det er frykt for at redningsmenn ikke skal klare å nå de som trenger hjelp, la hun til.

flom i Sverige

Fiskehavnen i Sveriges nest største by, Gøteborg, står ifølge AP-byrået også under vann. Ifølge meteorologene er det ventet vedvarende nedbør i Sør-Norge og Midt-Sverige.

Ifølge meteorologene er det ventet vedvarende nedbør i Sør-Norge og Midt-Sverige.

Stormen Hans brakte regn til Skandinavia og de baltiske statene. Det gikk jordskred i Sverige og Norge, noen elver sprakk sine bredder, oversvømte skadede veier og fallende grener skadet mennesker. Små hus og skur kunne sees langs de svulmende elvene, revet med av vannstrømmen. Norsk politi beskrev situasjonen i regionen som kaotisk.

CTK

Del på Facebook
Del på Twitter


Del på LinkedIn


trykkKopier URL-adressen
kort adresse

Lukk
cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *