Israels hemmelige tjenester: Enestående fiasko, sier ekspert, for å ha unnlatt å varsle Hamas

Avfyringen av hundrevis av raketter fra Gazastripen, infiltrasjonen av israelske byer og tettsteder, kidnappingen av sivile, massakren på en musikkfestival… Den palestinske offensiven er virkelig massiv. Hamas-krigere gikk inn i Israel med bulldosere, motorsykler og paraglidervinger. Alt måtte være nøye forberedt med tanke på organisering, personell og materiell. Og slik forberedelse tar tid.

Men Mossad hadde ingen anelse om at noe lignende ville skje. Israelske tjenestemenn innrømmer at de ble overrasket og det Hamas-krigere angrep landet på sabbaten og den jødiske høytiden Simchat Torah. Resultatet er uansett det mest ubetydelige bruddet på Israels forsvar siden Yom Kippur-krigen i 1973, da landet møtte syriske og egyptiske tropper.

Egypt, som fungerer som mellomledd mellom Israel og Hamas, hevder at de gjentatte ganger har advart israelerne om den «store trusselen». «Vi advarte dem om at situasjonen ville eksplodere veldig snart og at den ville bli stor. Men de undervurderte slike advarsler.» sa han til byrået AP en navngitt egyptisk etterretningstjenestemann. Ifølge ham siktet Israel seg mot den okkuperte Vestbredden og ikke Gazastripen.

Så hemmelig at hun nesten ikke vet noe om ham

Knapt noen hemmelig tjeneste har så mange legender som Mossad. Den hemmelige tjenesten ble grunnlagt i 1951 etter vedtak fra Israels statsminister Ben Gurion og i lang tid var ingenting kjent om den – hvor den var basert, hvem ledet den… alt var hemmelig. Alt som faktisk var kjent var at det var effektivt.

Mossad tok bare et lite skritt ut av skyggene i 1996, da publikum fikk vite i det minste navnet på direktøren for første gang. Da overtok Dani Jatom ledelsen av tjenesten, og navnene på direktørene har vært kjent siden den gang. I dag ledes Mossad av David Barnea, som er akkurat som sine forgjengere Den hemmelige tjenesten rapporterer direkte til statsministeren og er ikke underlagt kontroll av det israelske parlamentet, Knesset.

Mossad-sjef David Barnea | Profimedia.cz

Det er også allerede kjent hvor Mossad holder til – i Tel Aviv. Men det er her den bekreftede informasjonen slutter, og alt som gjenstår er gjetting, da selv generelle operasjonelle detaljer forblir hemmelige. For eksempel anslår budsjettet at Mossad opererer på rundt 10 milliarder israelske shekel (63,4 milliarder kroner). og at den i dag sysselsetter rundt 7000 personer. Dette gjør den til en av de største hemmelige tjenestene i verden etter den amerikanske CIA.

Israelere sjokkert over Hamas» evner

Mossads hovedoppgaver inkluderer etterretningsinnhenting og planlegging av operasjoner utenfor israelsk territorium. Han bør legge merke til advarselsskilt som kan utgjøre en trussel mot landets sikkerhet. For å gjøre dette bruker han et omfattende nettverk av spioner og informanter i fiendtlige land som Libanon, Iran og Syria, det er også ekstremistgrupper i Palestina. Så langt har han stort sett lykkes med å virkelig trekke oppmerksomheten til risikoene eller likvidere målene … frem til lørdag.

Hvordan klarte Hamas å infiltrere Israel så lett? Selv om det er bevegelsesdetektorer og kameraer og hæren stadig patruljerer grensen mellom Gaza og Israel? Hvordan kommer det seg at terroristene nettopp gikk gjennom gjerdet de skar hull i? Hvorfor skjøt de hundrevis av raketter fra Gaza som Israels berømte Iron Dome luftforsvarssystem ikke kunne avskjære?

Hamas blodsutgytelse i Israel: foreldre døde mens de beskyttet sønnen med sine egne kropper, terrorister kidnappet en bestemor og to små jenter

Alle disse spørsmålene vil ikke bare bli stilt av israelere i årene som kommer. Ifølge tidligere talsmann for Israel Defense Forces (IDF) Jacob Dallal, var det ventet et angrep av samme størrelsesorden fra andre steder. «Det militære scenarioet antok at Hizbollah ville angripe fra nord (Libanesisk radikale bevegelse, redaktørens notat), ikke at Hamas vil angripe fra Gaza. Ingen ville trodd at Hamas ville ha en slik kapasitet, spesielt gitt etterretningsrapporteringen om Shabak og IDFs kontraetterretning.» skrevet av Dallal for Israels tider.

Tidligere Mossad-sjef Halevi bemerket at omfanget av angrepet var enormt. «På mindre enn 24 timer skjøt de over 3000 raketter. Det overgikk alle våre forventninger, vi visste ikke at de hadde så mange missiler, og vi hadde absolutt ingen anelse om at de ville være like effektive som de var.» sa lørdag for CNN om Hamas-angrepet.

Ekstremt treg respons fra militæret

Ifølge Jakub Záhora, en forsker ved Institutt for politiske studier ved Charles Universitys fakultet for samfunnsvitenskap, hadde Israel egentlig ingen anelse om at angrepet ville finne sted. «Omfanget av overraskelsen er enestående, det er en helt grunnleggende svikt for etterretnings- og sikkerhetsstyrkene,» sa han til Blesk Zpravy.

Ifølge ham er det ikke bare fordi angrepet ikke var ventet, men også på grunn av reaksjonen fra israelsk side. «Den israelske hærens reaksjon var ekstremt langsom og ineffektiv. Faktisk helt til i dag (mandag, red.anm.) «De fleste av dem ser ut til å ha blitt drept eller tatt til fange av Hamas-angripere.» advarer en ekspert som fokuserer på den israelsk-palestinske konflikten.

Tsjekkiske Tadeáš (21) i Israel: Eksplosjonene rystet hele huset og overdøvet sirenene!  Det er portforbud

I følge Záhora vil hvorfor denne hendelsesforløpet skjedde, bli diskutert i mange måneder fremover. En av grunnene, etter hans mening, er den nåværende sammensetningen av statsminister Benjamin Netanyahus regjering. «Den inneholder høyreekstreme elementer, og hovedmålet til disse ekstremistiske ministrene er å regulere og konsolidere okkupasjonen av Vestbredden.» «Så politisk og militær sikkerhetsoppmerksomhet ble konsentrert om Vestbredden, og trusselen fra Hamas og hele situasjonen på Gazastripen ble fullstendig undervurdert,» forklarer forskeren.

Etter hans mening er den andre mulige årsaken igjen knyttet til den innenrikspolitiske situasjonen. «På grunn av de enestående demonstrasjonene og protestene mot den nåværende regjeringen, ble hæren og andre styrker svekket og mange reservister nektet å tjene,» sier Záhora, og viser til at høytstående militære og etterretningstjenestemenn i flere måneder har advart om at dette vil føre til en reduksjon i militærets evne til å handle.

Anti-regjeringsdemonstrasjonen ble utløst av Netanyahus rettsreform, som blant annet inkluderer innskrenkning av noen av maktene til Høyesterett til fordel for regjeringen. Hærens reservister var blant de mest høylytte kritikerne av den kommende reformen. I slutten av september rapporterte israelske medier at hundrevis til tusenvis av reservister og rundt to hundre piloter hadde bestemt seg for å slutte å tjene på grunn av forslaget.

Ifølge Tol-serveren sa energiminister Yisrael Kac dette «Israel er ansvarlig for familiene til de drepte og kidnappede gislene (av Hamas), ikke for Hamas-morderne og de som støttet bevegelsen.»

Bilder lagt ut i dag på Ifølge Haaretz var egyptisk side klar til å gjøre sin flyplass og annen infrastruktur tilgjengelig for overføring av bistand til Gaza, men krevde først garantier fra Israel om at ingen skade ville bli påført dets representanter.

Åpning av grenseovergangen til Rafah er en prioritet sa Storbritannias statsminister Rishi Sunak. Egypt kontrollerer grenseovergangen til Rafah på den sørlige Gazastripen. O Den planlagte åpningen for utlendingers avgang og humanitær hjelp er planlagt fra klokken 08.00 CEST i dag til ettermiddagen, skrev den amerikanske kringkasteren MSNBC. For eksempel, ifølge The Times of Israel (ToI), registrerte Norge 170 innbyggere som forsøkte å forlate det bombede området. Ifølge Wall Street Journal bor 500 til 600 amerikanere i enklaven.

Se helt på nett

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *