Kjemp for å redde intakt forhistorisk bergkunst fra et massivt nytt steinbrudd i Norge | Norge

En av de største og viktigste bergkunststedene i Nord-Europa er truet av «katastrofe».

Skulpturene på Vingen i Vestland er spektakulære og inkluderer bilder av menneskelige skjeletter og abstrakte geometriske mønstre. Til og med hammersteiner, verktøyene gamle kunstnere brukte til å lage komposisjonene sine, har overlevd.

Arkeologer advarer nå om at stedet står overfor en «katastrofal» trussel etter at et steinbrudd, en marina og en tremølle i nabolandet Frøysjøen fikk byggetillatelse i februar.

Dette ble sagt av George Nash, en britisk arkeolog og spesialist i forhistorisk kunst fra University of Liverpool Observatør at Vingen var et sted av internasjonal betydning med mer enn 2000 utskårne figurer. Han er «sjokkert over at norske myndigheter ønsker å bygge et stort skittent steinbrudd i nærheten».

«Den vakre forhistoriske utskårne bergkunsten ble skapt da jegere, fiskere og samlere streifet rundt i landskapet for 6000 til 7000 år siden. Eventuelle inngrep i stor skala ved steinbruddet vil ha en negativ innvirkning på dette landskapet,» sa Nash og la til at «sluttresultatet ser ut til å være skremmende… Vi er på en destruktiv bane for å miste et bemerkelsesverdig landskap og dets lange historie. «

Trond Lødøen, førsteamanuensis i arkeologi ved Bergen Universitetsmuseum i Norge, sier Vingen er spesiell fordi landskapet er intakt og har holdt seg tilnærmet uendret siden dannelsen av bergkunsten, bortsett fra havnivået som trolig var seks meter høyere. . . Bergkunst, også kjent som helleristninger, har større kulturell og antropologisk verdi når beliggenheten er uforstyrret.

Han sa: «Vi har kunsten på sin opprinnelige plass. Vi har et land som er uberørt. Vi har praktisk talt ingen menneskeskapt støy.

Han beskrev steinalderens helleristninger som «ekstraordinære», delvis fordi det er så mange av dem: «Det er som et visuelt språk. »

Vengen, et 7000 år gammelt bergkunststed. Foto: Universitetsmuseet i Bergen

For Nash er hjorteskulpturene spesielt fascinerende. «Hjorten – og jeg tror elgen også – er uvanlig til stede her i store grupper, både voksne og unge. Men i virkeligheten er de ensomme dyr. Jeg tror kunstnerne skapte en historie om det menneskelige samfunn.

Å forstyrre denne kunsten og dette stedet, med forventet forurensning av støy, lys og støv, vil kunne ha en «ødeleggende påvirkning», ifølge Lødøen. – Det hevdes at avstanden mellom steinbrudd, havn, transportbånd, steinbrudd, tunnel og mange andre faktorer er for stor, men det er det ikke. Virkningen av en mer fjern karriere er allerede merkbar. Det er vibrasjoner fra eksplosjonen.

kart

Steinbruddet skal drives av et nederlandsk selskap som planlegger å utvinne 360 ​​millioner tonn stein. Kommunal- og regionaldepartementet har godkjent et steinbrudd som skal plasseres på toppen av Aksla, til tross for bekymring fra Riksantikvaren om skade på kulturminner og protester fra Norges Naturvernforbund og Historisk forbund. assosiasjon. Departementet konkluderte med at «den sosiale nytten av den planlagte gruvedriften er høy,» og la til at sandstein er en «begrenset ressurs som er etterspurt.» Axels karriere forventes å skape nye arbeidsplasser.

Lødøen advarte om at disse prosjektene bare ville ødelegge de beste mulighetene for regionen – «turisme, utdanning, kulturkunnskap».

Nash sa: «Vil et økonomisk prosjekt trumfe kulturarv og miljø? Svaret er nei. Når du ødelegger det landet, er det det. Det er dritt…

«Hvorfor skulle de velge Vingen? Hvorfor kan de ikke velge et sted 20 km nord eller sør for et sted hvor det ikke er potensiell forhistorisk aktivitet? Hvis du ser bildene av Vingen, er det et veldig fredelig og unikt sted. Dette er rett og slett usant.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *