Norge: Det er forbudt å fly med drone for russere, bekrefter rettferdighet

Forbudet mot russisk overflyvning over norsk territorium, gitt som svar på krigen i Ukraina, gjelder også for droner, ifølge norsk høyesteretts dom fredag.

Dommen kan føre til en ny behandling av saken til Andrei Yakunin, sønn av en tidligere nær venn av Russlands president Vladimir Putin, frikjent i Norge i fjor etter å ha fløyet droner over Svalbard under en båttur rundt den norske arktiske skjærgården.

Førsteinstansen og deretter ankedomstolene frikjente ham og konkluderte med at overflyvningsforbudet Norge og EU innførte for russiske borgere og enheter etter Russlands invasjon av Ukraina ikke gjaldt droner.

Frigivelsen av Andrei Yakunin, hvis far, Vladimir Yakunin, en tidligere president for Russian Railways, noen ganger beskrives som en fortrolig av Vladimir Putin, førte til henleggelse av siktelser mot flere andre russere mistenkt for å fly droner i Norge.

Landets høyeste domstol, Høyesterett, avga en dissens fredag ​​og slo fast at begrepet «fly» («fly») som brukes i teksten til EU-sanksjoner som Norge bestrider – som ikke er medlem – inkluderer droner. .

Hun ba derfor retten i første instans om å eventuelt revurdere saken i lys av andre argumenter fra forsvaret for å få Mr. Yakunins løslatelse.

Advokatene hans hevdet hovedsakelig at den 48 år gamle forretningsmannen også hadde britisk statsborgerskap og at båndene hans hovedsakelig var utenfor Russland, noe som derfor burde ha fritatt ham for påtale, eller at reglene i n ikke var klare nok.

Norge, som ble Europas største gassleverandør etter krigen i Ukraina, økte årvåkenhet rundt sine steder, inkludert energianlegg, etter at Nord Stream 2-gassrørledningen ble sabotert i nabolandet Østersjøen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *