Norge donerer F-16 jagerfly til Ukraina, meldte den norske statsministeren

Å oppdatere: 24. august 2023 kl. 22.14
Utstedt av:

Kiev/Washington – Kretsen av land som ønsker å hjelpe Ukraina med å bruke amerikanske F-16 jagerfly har utvidet seg i dag. Norges statsminister Jonas Gahr Störe kunngjorde i Kiev at landet hans donerte disse jagerflyene til Ukraina. Han ga ikke detaljer om det nøyaktige antallet fly Kiev vil motta fra det nordiske landet. I kveld kunngjorde Pentagon at USA vil begynne å trene ukrainske piloter til å betjene amerikanskproduserte fly, skrev utenlandske tjenestemenn. I dag bekreftet også Portugal sin vilje til å delta i treningen.

Störe, som besøkte den ukrainske hovedstaden for å markere Ukrainas uavhengighetsdag, sa at Norge ville forsyne Ukraina med F-16-fly, men det vil sannsynligvis være færre enn 10. Den norske statsministeren sa at han hadde informert Ukrainas president Volodymyr Zelensky om donasjonen av jagerfly og at Norge ville diskutere med Kiev og dets allierte deres nummer og tidsplanen for leveringen. «Men Ukraina kan stole på at Norge gir et bidrag,» forsikret Störe.

Talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Pat Ryder, sa i kveld at USA vil begynne å trene ukrainske tropper til høsten. Engelskkurs er planlagt å starte i september, etterfulgt av flytrening i Arizona i oktober. Mandag sa Pentagon at USA var klare til å hjelpe med trening hvis de europeiske landenes evner var uttømt. Ifølge Ryder vil «flere piloter og dusinvis av teknikere» delta i opplæringen i USA.

Den norske statsministeren sa også i Kiev i dag, ifølge Reuters, at landet hans vil forsyne Ukraina med luftvernmissiler og mineryddingsutstyr og hjelpe Kiev med å sikre gass- og strømforsyninger.

Norges nye donasjon til Ukraina inkluderer Iris-T luftvernsystemer, bærbare sett for å bygge korridorer gjennom minefelt og utstyr for å reparere kritisk energiinfrastruktur, skriver den norske regjeringen i en uttalelse.

– Luftforsvarsstøtte er viktig for (Ukraina) for å hindre Russland i å ta kontroll over luftrommet og dermed unngå store sivile lidelser og militære tap, la den norske regjeringen til i en uttalelse.

Portugal er klare til å delta i opplæring av ukrainske piloter for F-16 jagerfly, sa Ukrainas president Zelensky i dag etter et møte med sin portugisiske motpart. Marcelo Rebelo de Sousa deltok onsdag på toppmøtet i Kiev for Krimplattformen, som tar sikte på å gjenopprette Ukrainas kontroll over Krim, annektert av Russland våren 2014. «Portugal er en deltaker i tank- og luftkoalisjonen vår. I dag bekreftet Portugal sin vilje til å delta i opplæringen av ukrainske piloter og teknikere for F-16-fly,” sa Zelensky, ifølge Interfax-Ukraine-byrået.

De siste månedene har Lisboa støttet Ukraina ved å levere flere Leopard 2-stridsvogner og annet militært utstyr. CNN Portugal rapporterte i vår at Lisboa også mottok en forespørsel om F-16, men avviste den. Det portugisiske luftvåpenet har færre enn tre dusin av disse jagerflyene. I stedet tilbød Portugal å utforske muligheten for opplæring for piloter og vedlikeholdsteknikere. Imidlertid, ifølge det portugisiske forsvarsdepartementet, ble leveringen av selve flyet «aldri vurdert.»

Norge, Russland, Ukraina, diplomati, kamphær, våpen, luftfart

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *